Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Ideje elszakadni a sóska- és spenótfőzeléktől, hiszen mindkét zöldség ezerféleképpen használható. Ráadásul nemcsak finomak, de rendkívül egészségesek is. Milyen hatásra számíts, és hogyan készítsd el őket úgy, hogy ne váljanak unalmassá?
Sóska
A sóska hazája Európa és Ázsia. Évelő növény, amely maximum egy méter magasra nő, és a föld feletti része egészében remekül használható. Dárdás levelei, többnyire pirossal futtatott szára nyersen erősen savanykás ízű.
Bár a híres természetgyógyász és apátnő, Hildegard von Bingen a 12. században azt írta, hogy a mezei sóska csak az ökröknek használ, az embereknek nem, ma már tudjuk, hogy a sóskának számos hasznos egészségtani hatása van: vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, frissítő, tisztító, lázcsillapító, enyhe hashajtó.
Mézes-citromos sóskasaláta
Hozzávalók:
10 dkg sóska
1 zeller
1 közepes méretű sárgarépa
fél alma
3 evőkanál olívaolaj
citromlé ízlés szerint
só, fehér bors,
1 kiskanál méz
A zöldségeket vékonyan szeleteld fel. Az almát ne hámozd meg, csak a magházát távolítsd el. Egy nagy tálban keverd össze, majd az előzőleg elkészített öntetet öntsd rá. A hozzávalók – a spenót és az alma különösen – hamar megfonnyadnak, és kesernyéssé válnak, ezért közvetlenül fogyasztás előtt készítsd el, és azonnal tálald.
Spenót
A spenót hazája vélhetően a Kaukázus. Egynyári növény, amely maximum harminc centire nő meg, népies nevén parajnak hívják. Nyíl alakú, húsos levelei jellegzetes külsőt kölcsönöznek neki, így más növények társaságában is könnyen felismerhető.
A népnyelv szerint a spenót kiválthatja a fél gyógyszertárat. Vitaminban és ásványi anyagban gazdag levelei valóban az egészséges táplálkozás fontos összetevői. Legjobb, ha nyersen, saláta formájában fogyasztod, de párolt zöldségként is kiváló. Magas nitráttartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani. Hatásai: hashajtó, megszünteti a puffadást, enyhe lázcsillapító.
Sajtos spenótkrém
Hozzávalók:
15 dkg spenót
20 dkg vajkrém (zöldfűszeres vagy natúr)
2 kiskanál reszelt parmezánsajt
só, fekete bors
2 gerezd fokhagyma
A felszeletelt fokhagymát futtasd meg egy kis olívaolajon. Tedd hozzá a megmosott, felaprított spenótot, majd párold addig, amíg az ízek össze nem érnek. Hagyd kihűlni, majd alaposan keverd el a vajkrémmel. Végül szórd meg a sajttal, és máris kész a finom krém, melyet friss pirítós mellé, mártogatósként tálalhatsz.


