Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A jó hír, hogy hamarosan itt az eperszezon, és az áruházi polcokról idén sem fog hiányozni a magyar eper, mint ahogy az otthoni asztalokon is ott a helye.
Az epret a legkönnyebben emészthető gyümölcsök között tartjuk számon, úgyhogy pénztárcánk teherbírásától függően bármennyit fogyaszthatunk, amennyi csak jólesik – ajánlott legalább napi két marokkal magunkhoz venni. Érdemes többször kevesebbet enni, illetve fontos arra ügyelni, hogy lehetőség szerint a főétkezések között vagy közvetlenül étkezés előtt együk, ellenkező esetben a gyümölcsök nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben, és kellemetlen, erjedéses folyamatokat indíthatnak el.
Melyek az eper kedvező hatásai, mi az, ami miatt érdemes várnunk az eperszezont, a friss, hazai termést?
3 érv az eper mellett
- Az eper legfontosabb, egészséget érintő hatása, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban. C-vitamin-tartalmát tekintve rendkívül értékes, hiszen 100 gramm eper fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, de flavonoidtartalma is kimagasló. Épp ezen tulajdonsága miatt eredményesen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, kedvezően hat a magas vérnyomással küzdők egészségére, és ajánlott azoknak is fogyasztani, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek. A málnához és az áfonyához hasonlít abban, hogy az oxidatív stressz okozta idegrendszeri károsodások, így az Alzheimer-kór kialakulását is gátolja.
- Ásványianyag- és vitaminforrásnak is kiváló, a már említett C-vitamin-, valamint mangántartalma különösen jelentős. Értékes folsavtartalma miatt is – ez azért fontos, mert a folsav hiánya növeli a vérrögképződés, az érelmeszesedés, a szellemi leépülés, a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák kockázatát is. B-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is jelentős.
- Az epret gyulladáscsökkentő hatása miatt is szeretjük. Ez elsősorban a lupeol nevű összetevőnek köszönhető. Kevésbé ismert vegyületről van szó, amit először koleszterincsökkentő hatása miatt méltattak, majd több egyéb pozitív tulajdonságára is fény derült, így agyulladáscsökkentő hatására is. A lupeol továbbá csökkenti az ízületi gyulladást, a légutak krónikus gyulladását, az asztmát és a tüdő gyulladását. A lupeol erősen mutációellenes tulajdonságú, ezért a rákos betegségek megelőzésében, illetve a rákfejlődés gátlásában is jelentős szerepe lehet.
Könnyű, olcsó eperreceptek
Ha szereted az édességet, és az epret is, a következő két ételt érdemes elkészítened. Olcsó, aránylag könnyen elkészíthető és – leszámítva cukortartalmukat – egészséges édességek ezek.
Epres palacsinta vaníliafagylalttal
Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 tojás
4 dl tej
olaj
só
cukor
ásványvíz
A töltelékhez:
vaníliafagylalt
eper
tejszínhab
mentalevél
porcukor
A palacsintatésztát kikeverjük, majd kisütjük a palacsintákat. A töltelékhez az epret lecsöpögtetjük, villával összetörjük, és kikeverjük porcukorral. A palacsintákat tányérra helyezzük, a közepét megtöltjük az epres sziruppal, háromszögletűre hajtjuk, és a tetejére tesszük a vaníliafagylaltot, majd a végén mentalevéllel és tejszínhabbal tálaljuk.
Epres rétes
Hozzávalók
1 csomag rétestészta
50 dkg túró
10 dkg cukor
2 dl tejföl
4 tojássárgája
10 dkg őrölt mandula
10 dkg babapiskóta
csipet só
1 citrom
1 kg eper
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg vaj
Elsőként előkészítjük a rétestésztát. A krémhez a túrót a tojássárgájával, 5 dkg cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd a levét is, a csomag vaníliás cukrot, majd jó habosra keverjük. Végül belekeverjük a maradék cukrot, a tojásfehérje keményre vert habját, és a durvára vágott mandulát, valamint az összetört apró babapiskótát is.
A tésztát megkenjük, a krémmel, majd kirakjuk a félbevágott eperszemekkel, és óvatosan eltekerjük. Olvasztott vajjal kikenjük a tepsit, beletesszük a rétesttésztát, a tetejét megkenjük vajjal vagy tojássárgájával, és közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és tejszínhabbal tálaljuk.