Szabadidő

Miért várjuk már az eperszezont? Recepttel
Nemsokára itt az eperszezon. Nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges is, ezért minden asztalon ott a helye.

A jó hír, hogy hamarosan itt az eperszezon, és az áruházi polcokról idén sem fog hiányozni a magyar eper, mint ahogy az otthoni asztalokon is ott a helye.

Az epret a legkönnyebben emészthető gyümölcsök között tartjuk számon, úgyhogy pénztárcánk teherbírásától függően bármennyit fogyaszthatunk, amennyi csak jólesik – ajánlott legalább napi két marokkal magunkhoz venni. Érdemes többször kevesebbet enni, illetve fontos arra ügyelni, hogy lehetőség szerint a főétkezések között vagy közvetlenül étkezés előtt együk, ellenkező esetben a gyümölcsök nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben, és kellemetlen, erjedéses folyamatokat indíthatnak el.

Melyek az eper kedvező hatásai, mi az, ami miatt érdemes várnunk az eperszezont, a friss, hazai termést?

3 érv az eper mellett

  1. Az eper legfontosabb, egészséget érintő hatása, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban. C-vitamin-tartalmát tekintve rendkívül értékes, hiszen 100 gramm eper fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, de flavonoidtartalma is kimagasló. Épp ezen tulajdonsága miatt eredményesen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, kedvezően hat a magas vérnyomással küzdők egészségére, és ajánlott azoknak is fogyasztani, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek. A málnához és az áfonyához hasonlít abban, hogy az oxidatív stressz okozta idegrendszeri károsodások, így az Alzheimer-kór kialakulását is gátolja.

  2. Ásványianyag- és vitaminforrásnak is kiváló, a már említett C-vitamin-, valamint mangántartalma különösen jelentős. Értékes folsavtartalma miatt is – ez azért fontos, mert a folsav hiánya növeli a vérrögképződés, az érelmeszesedés, a szellemi leépülés, a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák kockázatát is. B-vitamin-, vas- és magnéziumtartalma is jelentős.

  3. Az epret gyulladáscsökkentő hatása miatt is szeretjük. Ez elsősorban a lupeol nevű összetevőnek köszönhető. Kevésbé ismert vegyületről van szó, amit először koleszterincsökkentő hatása miatt méltattak, majd több egyéb pozitív tulajdonságára is fény derült, így agyulladáscsökkentő hatására is. A lupeol továbbá csökkenti az ízületi gyulladást, a légutak krónikus gyulladását, az asztmát és a tüdő gyulladását. A lupeol erősen mutációellenes tulajdonságú, ezért a rákos betegségek megelőzésében, illetve a rákfejlődés gátlásában is jelentős szerepe lehet.

Könnyű, olcsó eperreceptek

Ha szereted az édességet, és az epret is, a következő két ételt érdemes elkészítened. Olcsó, aránylag könnyen elkészíthető és – leszámítva cukortartalmukat – egészséges édességek ezek.

Epres palacsinta vaníliafagylalttal

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 tojás

4 dl tej
olaj

cukor
ásványvíz

A töltelékhez:
vaníliafagylalt
eper
tejszínhab
mentalevél
porcukor

A palacsintatésztát kikeverjük, majd kisütjük a palacsintákat. A töltelékhez az epret lecsöpögtetjük, villával összetörjük, és kikeverjük porcukorral. A palacsintákat tányérra helyezzük, a közepét megtöltjük az epres sziruppal, háromszögletűre hajtjuk, és a tetejére tesszük a vaníliafagylaltot, majd a végén mentalevéllel és tejszínhabbal tálaljuk.

Epres rétes

Hozzávalók
1 csomag rétestészta
50 dkg túró
10 dkg cukor
2 dl tejföl
4 tojássárgája
10 dkg őrölt mandula
10 dkg babapiskóta
csipet só
1 citrom
1 kg eper
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg vaj

Elsőként előkészítjük a rétestésztát. A krémhez a túrót a tojássárgájával, 5 dkg cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd a levét is, a csomag vaníliás cukrot, majd jó habosra keverjük. Végül belekeverjük a maradék cukrot, a tojásfehérje keményre vert habját, és a durvára vágott mandulát, valamint az összetört apró babapiskótát is.

A tésztát megkenjük, a krémmel, majd kirakjuk a félbevágott eperszemekkel, és óvatosan eltekerjük. Olvasztott vajjal kikenjük a tepsit, beletesszük a rétesttésztát, a tetejét megkenjük vajjal vagy tojássárgájával, és közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és tejszínhabbal tálaljuk.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
Szabadidő 2024. MÁRCIUS Tavaszi konyhakert a balkonon
A napfényes erkélyek, és az ablakpárkányok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy saját magunk termesszünk az ételek elkészítéséhez szükséges friss fűszernövényeket!
Egészség 2022. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu