Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A reggelire nem csupán az az igazság érvényes, hogy a nap legfontosabb étkezése. Az egészséges reggeli energiával tölt fel, így nagyobb teljesítményre leszel képes a nap folyamán. Sőt, a rendszeresen reggelizők kisebb eséllyel híznak el.
Reggelizni egyszerűen jó. Egy kiadós reggeli kényezteti a lelket is, értelmet ad a napnak, egy jó reggeli után bármilyen teendőnek nagyobb örömmel nézünk elébe. Fontos azonban, hogy tápláló legyen, de ne legyen nehéz, ne tompítsa le az agyunkat. Legyen kiegyensúlyozott és ne legyen egyoldalú táplálékforrás: tartalmazzon fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat, rengeteg rostot. Ugyanakkor persze legyen zsír- és koleszterinszegény, és ne legyen benne hozzáadott cukor. Receptjeinket ezen elvek szerint állítottuk össze.
Energiabomba müzli
Hozzávalók (kb. 10 adaghoz):
1 bögre=2,5 dl
3 bögre zabpehely
1 bögre vegyes olajos magvakból összeállított mix (dió, mogyoró, mandula stb.)
fél bögre szezámmag
fél bögre napraforgómag
fél bögre lenmag
fél bögre mazsola
fél bögre aszalt áfonya/meggy
1 bögre aszalt barack/szilva, apróra vágva
a tálaláshoz: friss, apróra vágott idénygyümölcs, kefir/tej/narancslé
A zabpelyhet, a magokat, valamint az aszalt gyümölcsöket alaposan keverd össze egy nagyobb, zárható (pl. befőttes) üvegben. Az üveg nem csak az alapanyagok megfelelő elkeverésében segít, hanem a légmentesen zárással meggátolja a magok avasodását. Tálaláskor egy adaghoz adj friss idénygyümölcsöt, lehetőleg többfélét, majd öntsd fel tejjel, kefirrel, esetleg narancslével.
Körtés-sajtos pirítós
Hozzávalók
teljes kiőrlésű rozskenyér
körte
camambert (vagy emetáli) sajt
cottage cheese
áfonya- vagy ribizlilekvár (lehetőleg cukormentes)
Pirítsd meg a kenyérszeleteket, vékonyan kend meg a lekvárral, helyezd rá a camambert sajtot, vagy a cottage cheeset. A tetejére tegyél körteszeleteket, szórd meg egy kis dióval, ha édesebben szereted, locsold meg egy kis mézzel.
Sütőben sült tojás
Hozzávalók (4 személyre):
4 tojás
8 szem koktélparadicsom
4 szelet zsírmentes sonka
2-3 szál újhagyma
reszelt sajt
só, bors
teljes kiőrlésű pirítós
A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. 4 kis tűzálló tálkába vagdosd bele a sonkákat – mindegyikbe egy-egy szeletet. Dobj mindegyikbe két, az ujjaiddal szétnyomott koktélparadicsomot. Az újhagymát ollóval karikázd a tálakba körülbelül egyenlő arányban. Ekkor mindegyik tálba üss egy tojást, szórj rá egy-egy csipetnyi sót és borsot, szórd meg kevés reszelt sajttal, és told a sütőbe kb. 10 percre, illetve addig, amíg a tojásfehérje meg nem sül. Tálald kis, teljes kiőrlésű piritóshasábokkal.
Almás-fahéjas zabkása
Hozzávalók (1 személyre):
1 bögre zabpehely
1,5 bögre forró víz
1 dl tej
kevés só
2 teáskanál méz
1 teáskanál fahéj
1 alma
szeletelt mandula
néhány kanál joghurt
Az almát reszeld le – lehetőleg héjastul. A vizet forrald fel, majd sózd meg. Keverd bele a zabpelyhet, és éppen csak addig főzd, amíg a vizet fel nem veszi, ez kb. 1-2 percet jelent. Ekkor keverd hozzá a reszelt almát, és főzd még fél percig. Ha közben felvette az összes vizet, önts hozzá egy kis tejet. A végén keverd hozzá a mézet is. Tálald szeletelt mandulával, joghurttal és almadarabokkal a tetején.