Egészség

A legjobb szívvédő magvak – receptekkel!
A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, természetesen ínycsiklandó receptek segítségével.

A legtöbb ezek közül ugyanis a szív számára egészséges alkotóelemeket tartalmaz, melyek segítik a koleszterinszint karbantartását, mivel csökkentik a rossz koleszterinként elhíresült LDL-koleszterint. A magvakban található telítetlen zsírsavak, az omega-3- és omega-6-zsírsavak, a rostok, az 1-arginin, valamint a növényi szterin mind-mind jótékony hatású összetevők.

Hogyan védik a szívet?

A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolhatja, sőt a verőerek belső borítását is egészségesen tartja. Mivel pedig tápértékük és kalóriatartalmuk meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal javasolt. Érdemes a nem sózott, vagy alacsony sótartalmú változatokat előnyben részesíteni.

Nem csak magában

Persze nem csak magában érdemes ezeket a magvakat fogyasztani. Jótékony hatásukat akkor is kifejtik, ha finom ételekbe csempészed őket. Természetesen a főzés során nem csupán a különböző magvak jótékony hatását használhatod, egyéb összetevők kiválasztásánál is szempont lehet, hogy szívbarát legyen. A növényi szterint tartalmazó ételek, például egyes margarinok is hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentésére. A következő receptekkel garantáltan jót teszel a szívednek és az ízlelőbimbóidnak is.

Waldorf-saláta kicsit másképp

Hozzávalók (6 személyre):
4 zöldalma
1 zellerszár

2 sárgarépa
2 marék dió
3 evőkanál majonéz
két evőkanál joghurt
mazsola vagy aszalt vörösáfonya

kevéske bors
citromlé

A zellert, az almát és a répát pucold meg, majd a zöldségeket reszeld le, vagy vágd nagyon vékony szeletekre. Az almát vágd apró darabokra, locsold meg egy kevés citromlével. A diót nagyobb késsel vágd durvára, majd az egészet forgasd össze. A majonézt keverd el a joghurttal meg némi frissen őrölt borssal, és ezzel az öntettel tálald a salátát. Szórd meg mazsolával, vagy áfonyával. Roston sült csirke- vagy pulykakamell mellé ideális!

Pirított gombás rukkolasaláta

Hozzávalók:
1 doboz friss rukkola

só, bors
balzsamecet
4 nagy szem paradicsom
negyed kiló gomba
4 szelet serrano sonka
1 marék pisztácia összetörve
1 marék mandula összetörve
friss kecskesajt
olívaolaj

Szeleteld fel a gombát, és egy kevés olajon sózva, alaposan borsozva párold meg, majd pirítsd le róla a levet. Hagyd kihűlni, majd keverd el a rukkolával, az apróra vágott paradicsommal és a szétmorzsolt kecskesajttal. Szórd meg a salátát a csíkokra vágott sonkával. Ha teljes ebéddé szeretnéd alakítani, főzz ki hozzá egy kis durumtésztát, és mielőtt a rukkolát hozzákevernéd, a gombával együtt hűtsd le.

szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2023. MÁJUS Fogyaszt és védi a szívet
Vannak olyan zöldségek, amelyek nemcsak különösen finomak, de egészségesek is. Lássuk a padlizsánt – krémreceptekkel!
Szabadidő 2022. OKTÓBER Szív- és testmelengető őszi levesek
Sárga, zöld, mélybarna őszi színek és markáns ízek: ezek az évszak legfinomabb, legegyszerűbb krémlevesei.
Egészség 2022. FEBRUÁR Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell. Készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁRCIUS A legjobb memóriajavító ételek - receptekkel
Tudtad, hogy vannak ételek, amelyek serkentik az agyműködést? Bemutatunk párat, sőt, recepteket is ajánlunk!
02
Egészség 2024. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
03
Egészség 2024. MÁRCIUS Tízezernél is több szavazó döntött a közönségdíjról
Taroltak a fiatalok a Richter Anna Díj díjátadó gáláján: mind a hat győztes projekt a fiatalokat célozza meg. (x)
Menu