Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A legtöbb ezek közül ugyanis a szív számára egészséges alkotóelemeket tartalmaz, melyek segítik a koleszterinszint karbantartását, mivel csökkentik a rossz koleszterinként elhíresült LDL-koleszterint. A magvakban található telítetlen zsírsavak, az omega-3- és omega-6-zsírsavak, a rostok, az 1-arginin, valamint a növényi szterin mind-mind jótékony hatású összetevők.
Hogyan védik a szívet?
A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolhatja, sőt a verőerek belső borítását is egészségesen tartja. Mivel pedig tápértékük és kalóriatartalmuk meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal javasolt. Érdemes a nem sózott, vagy alacsony sótartalmú változatokat előnyben részesíteni.
Nem csak magában
Persze nem csak magában érdemes ezeket a magvakat fogyasztani. Jótékony hatásukat akkor is kifejtik, ha finom ételekbe csempészed őket. Természetesen a főzés során nem csupán a különböző magvak jótékony hatását használhatod, egyéb összetevők kiválasztásánál is szempont lehet, hogy szívbarát legyen. A növényi szterint tartalmazó ételek, például egyes margarinok is hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentésére. A következő receptekkel garantáltan jót teszel a szívednek és az ízlelőbimbóidnak is.
Waldorf-saláta kicsit másképp
Hozzávalók (6 személyre):
4 zöldalma
1 zellerszár
2 sárgarépa
2 marék dió
3 evőkanál majonéz
két evőkanál joghurt
mazsola vagy aszalt vörösáfonya
kevéske bors
citromlé
A zellert, az almát és a répát pucold meg, majd a zöldségeket reszeld le, vagy vágd nagyon vékony szeletekre. Az almát vágd apró darabokra, locsold meg egy kevés citromlével. A diót nagyobb késsel vágd durvára, majd az egészet forgasd össze. A majonézt keverd el a joghurttal meg némi frissen őrölt borssal, és ezzel az öntettel tálald a salátát. Szórd meg mazsolával, vagy áfonyával. Roston sült csirke- vagy pulykakamell mellé ideális!
Pirított gombás rukkolasaláta
Hozzávalók:
1 doboz friss rukkola
só, bors
balzsamecet
4 nagy szem paradicsom
negyed kiló gomba
4 szelet serrano sonka
1 marék pisztácia összetörve
1 marék mandula összetörve
friss kecskesajt
olívaolaj
Szeleteld fel a gombát, és egy kevés olajon sózva, alaposan borsozva párold meg, majd pirítsd le róla a levet. Hagyd kihűlni, majd keverd el a rukkolával, az apróra vágott paradicsommal és a szétmorzsolt kecskesajttal. Szórd meg a salátát a csíkokra vágott sonkával. Ha teljes ebéddé szeretnéd alakítani, főzz ki hozzá egy kis durumtésztát, és mielőtt a rukkolát hozzákevernéd, a gombával együtt hűtsd le.