Egészség

Ingyen van, élvezetes és nagyon egészséges
A séta olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.

A séta nem jár látványos eredménnyel, nem növekszik jelentősen az izomtömeg, nem látszunk kigyúrtnak tőle, mégis az egyik legegészségesebb mozgásforma. Nagyon jót tesz a vérkeringésnek, rengeteg izmot átmozgat, kordában tartja a vércukorszintet. Mivel kíméletes mozgásforma, nem terhel túlságosan, így jót tesz az ízületeknek, és javítja az egyensúlyérzéket. Hosszasan lehetne sorolni, milyen jó a tüdőnek, a vérkeringésen keresztül a memóriának és az immunrendszernek. Életkortól, erőnléttől függően a szakemberek napi 15 perc és egy óra közötti sétát ajánlanak.

Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság alig egyharmada végez rendszeres testmozgást, mert a testedzéshez a nehezebb, összetettebb, több rákészülést és költséget igénylő mozgásformákat társítjuk. Kinek van ideje mindennap uszodába járni? Vagy drága edzőterembérletet vásárolni? Nos, a séta nem kerül semmibe, nem kell rá készülni, és még csak nem is különösebben megerőltető. A séta idejét jól használhatjuk gondolataink rendszerezésére, esetleg hangoskönyvet hallgathatunk, szellemi munkát végezhetünk, vagy csak pihentetjük a fejünket – nincs tehát kifogás, elég csak felkelni a fotelből, és elindulni.

Hasznos tanácsok a rendszeres sétához

Ha elhatároztad, hogy mindennap sétálsz félórát, érdemes megfogadnod még néhány tanácsot.

  1. Viselj a talpboltozatot alátámasztó, enyhén emelt sarkú cipőt. Fontos tudni, hogy a sétához a futócipő nem a legjobb választás, hiszen a futóknak először a sarkuk érinti a földet, a sarokrész van kitéve a legnagyobb terhelésnek. Sétálás közben az egész talprész egyenletesen terhelődik.
  2. Bemelegítésként sétálj 5 percig normál sebességgel, aztán gyorsíts fel annyira, hogy megemelkedjen a pulzusszámod, és lélegezz mélyebben, és tartsd ezt a tempót 15 percig.
  3. Gyaloglás közben lengessd a karodat, emeld fel a fejed, tartsd egyenesen a hátadat és laposan a hasadat. A lábujjak nézzenek egyenesen előre, és lépj nagyokat, de ne nyújtsd el túlságosan. Levezetésként tégy meg ismét 5 percet a bemelegítési sebességgel, és a gyaloglás után finoman nyújts.
  4. Kezdetben hetente 3-4 nap érdemes így gyalogolni, pihenőnapok beiktatásával. Két hét elteltével adj hozzá 5 percet a séta lendületes részéhez. Kéthetente adj hozzá még 5 percet addig, amíg fokozatosan megerősödsz és megnő az állóképességed. A lényeg, hogy ne tűzz ki magad elé irreális célokat, hiszen nem élsportolónak készülsz, a cél az, hogy az egészséged támogass, és jól érezd magad. Úgy növeld tehát a terhelést, hogy kényelmes legyen, és kellemesen elfáradj.
  5. Jegyezd fel, mekkora távot tettél meg, mennyi idő alatt. A fejlődés motivál. A kitartó sétálók csodálkozva látják, hogy hónapok múltán a kiinduló táv sokszorosát is könnyedén megteszik, anélkül hogy elfáradnának.
  6. A felsőtest megtornáztatásához gyaloglás közben 0,5–2 kilogrammos súlyokat is vihetsz mindkét kezedben. A sétabottal az altest stabilitása növelhető, és csökkenthető a lábszárra, térdre, bokára és lábfejre nehezedő nyomás.
  7. A kiszáradás megelőzése érdekében feltétlenül fogyassz elegendő folyadékot. A gyaloglás megkezdése előtt igyál fél liter vizet, majd lehűlés után újabb fél litert. Edzés közben legfeljebb 20 percenként vagy gyakrabban, amikor megszomjazol.
szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2023. OKTÓBER Őszre érdemes időzíteni a visszérműtétet
A hűvösebb évszakban jellemzően csökkennek a visszérpanaszok. Ne tévesszen meg az átmeneti enyhülés, súlyos betegséget és szövődményeket kockáztatsz, ha nem fordulsz időben szakemberhez!
Szabadidő 2022. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
Egy kis munkával és néhány hasznos trükkel kertünk ősszel is tündökölhet.
Egészség 2021. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
éppen olvassák
01
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
02
Egészség 2023. NOVEMBER Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.
03
Egészség 2023. NOVEMBER 3 szezonális immunerősítő – receptekkel
Nem csupán nagykabáttal kell készülnöd a télre, a belső védelmi vonalat is ideje megerősítened.
Menu