Egészség

Ingyen van, élvezetes és nagyon egészséges
A séta olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.

A séta nem jár látványos eredménnyel, nem növekszik jelentősen az izomtömeg, nem látszunk kigyúrtnak tőle, mégis az egyik legegészségesebb mozgásforma. Nagyon jót tesz a vérkeringésnek, rengeteg izmot átmozgat, kordában tartja a vércukorszintet. Mivel kíméletes mozgásforma, nem terhel túlságosan, így jót tesz az ízületeknek, és javítja az egyensúlyérzéket. Hosszasan lehetne sorolni, milyen jó a tüdőnek, a vérkeringésen keresztül a memóriának és az immunrendszernek. Életkortól, erőnléttől függően a szakemberek napi 15 perc és egy óra közötti sétát ajánlanak.

Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság alig egyharmada végez rendszeres testmozgást, mert a testedzéshez a nehezebb, összetettebb, több rákészülést és költséget igénylő mozgásformákat társítjuk. Kinek van ideje mindennap uszodába járni? Vagy drága edzőterembérletet vásárolni? Nos, a séta nem kerül semmibe, nem kell rá készülni, és még csak nem is különösebben megerőltető. A séta idejét jól használhatjuk gondolataink rendszerezésére, esetleg hangoskönyvet hallgathatunk, szellemi munkát végezhetünk, vagy csak pihentetjük a fejünket – nincs tehát kifogás, elég csak felkelni a fotelből, és elindulni.

Hasznos tanácsok a rendszeres sétához

Ha elhatároztad, hogy mindennap sétálsz félórát, érdemes megfogadnod még néhány tanácsot.

  1. Viselj a talpboltozatot alátámasztó, enyhén emelt sarkú cipőt. Fontos tudni, hogy a sétához a futócipő nem a legjobb választás, hiszen a futóknak először a sarkuk érinti a földet, a sarokrész van kitéve a legnagyobb terhelésnek. Sétálás közben az egész talprész egyenletesen terhelődik.
  2. Bemelegítésként sétálj 5 percig normál sebességgel, aztán gyorsíts fel annyira, hogy megemelkedjen a pulzusszámod, és lélegezz mélyebben, és tartsd ezt a tempót 15 percig.
  3. Gyaloglás közben lengessd a karodat, emeld fel a fejed, tartsd egyenesen a hátadat és laposan a hasadat. A lábujjak nézzenek egyenesen előre, és lépj nagyokat, de ne nyújtsd el túlságosan. Levezetésként tégy meg ismét 5 percet a bemelegítési sebességgel, és a gyaloglás után finoman nyújts.
  4. Kezdetben hetente 3-4 nap érdemes így gyalogolni, pihenőnapok beiktatásával. Két hét elteltével adj hozzá 5 percet a séta lendületes részéhez. Kéthetente adj hozzá még 5 percet addig, amíg fokozatosan megerősödsz és megnő az állóképességed. A lényeg, hogy ne tűzz ki magad elé irreális célokat, hiszen nem élsportolónak készülsz, a cél az, hogy az egészséged támogass, és jól érezd magad. Úgy növeld tehát a terhelést, hogy kényelmes legyen, és kellemesen elfáradj.
  5. Jegyezd fel, mekkora távot tettél meg, mennyi idő alatt. A fejlődés motivál. A kitartó sétálók csodálkozva látják, hogy hónapok múltán a kiinduló táv sokszorosát is könnyedén megteszik, anélkül hogy elfáradnának.
  6. A felsőtest megtornáztatásához gyaloglás közben 0,5–2 kilogrammos súlyokat is vihetsz mindkét kezedben. A sétabottal az altest stabilitása növelhető, és csökkenthető a lábszárra, térdre, bokára és lábfejre nehezedő nyomás.
  7. A kiszáradás megelőzése érdekében feltétlenül fogyassz elegendő folyadékot. A gyaloglás megkezdése előtt igyál fél liter vizet, majd lehűlés után újabb fél litert. Edzés közben legfeljebb 20 percenként vagy gyakrabban, amikor megszomjazol.
szerző: M. Kovács Szilvia
Egészség 2023. OKTÓBER Őszre érdemes időzíteni a visszérműtétet
A hűvösebb évszakban jellemzően csökkennek a visszérpanaszok. Ne tévesszen meg az átmeneti enyhülés, súlyos betegséget és szövődményeket kockáztatsz, ha nem fordulsz időben szakemberhez!
Szabadidő 2022. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
Egy kis munkával és néhány hasznos trükkel kertünk ősszel is tündökölhet.
Egészség 2021. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚLIUS 5 tipp a nyári folyadékpótlásra
Ma már mindenki tudja, mennyire fontos a folyadékpótlás a kánikulában. A részletek azonban kevésbé ismertek.
02
Egészség 2024. JÚLIUS Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
03
Egészség 2024. JÚNIUS Ami nélkülözhetetlen a családi nyaraláshoz
Sokan kérik ki a véleményemet az ideális házipatika összeállításában, amiben mindig örömmel segítek. (x)
Menu