Egészség

Őszre érdemes időzíteni a visszérműtétet
A hűvösebb évszakban jellemzően csökkennek a visszérpanaszok. Ne tévesszen meg az átmeneti enyhülés, súlyos betegséget és szövődményeket kockáztatsz, ha nem fordulsz időben szakemberhez!

Azok, akik visszerekkel küzdenek, jól tudják, a nyári hónapok a legnehezebbek. Ősszel és télen sokkal kevésbé okoz fájdalmat, és emiatt sokan teljesen el is feledkeznek róluk, pedig ez az időszak a legalkalmasabb visszérműtétre.

Nem csak nyáron fájhat a visszér

Az igaz, hogy nyáron sokkal több panaszt okoznak a visszerek, hiszen a melegben a hő leadásban szerepet játszó felületes visszerek jobban fájhatnak, mivel a hőségben az amúgy is kitágult erek, tovább tágulva, még nagyobb gondot okozhatnak.

Ennek ellenére ez még nem jelenti azt, hogy az ősz beköszöntével fel lehet lélegezni, ugyanis a sok állás vagy ülés miatt nagy nyomás nehezedik a tágult visszerekre, melyek – akár meleg van, akár nem – főleg a nap végére fájdalmasak lehetnek.

A visszerek fájdalmas duzzadásának oka a visszerekben megnövekedett nyomás. A betegségre való hajlam örökölhető, ugyanakkro a mozgásszegény életmód, a túlsúly és a lábak túlzott igénybevétele (például álló munkavégzés) növelik a viszeres panaszok kialakulásának kockázatát. 

Ősz és a tél a legjobb időszak a műtétre

Bár visszérműtétet minden hónapban el lehet végezni – és ha sürgős, nem is kell az időponton gondolkozni –, érdemesebb inkább akkorra időzíteni, amikor már hűvösebb az idő. Az ősztől tavaszig tartó időszakot általában azért javasolják, mert a műtét után a beteg kénytelen fáslit viselni – kb. 4-6 hétig az egész alsó végtagot be kell tekerni (vagy kompressziós harisnyával leszorítani) –, ami a nyári nagy melegben sokkal kellemetlenebb.

A krémek nem mindig használnak

A gyógyszertárakban több visszérkrém kapható, melyek azonban csak enyhe esetben csökkentik valamelyest a gyulladást és a fájdalmat. Ez a megoldás nem csodaszer, senki se várja azt, hogy a krémektől a már kitágult visszerek visszahúzódnak. A lábak felpolcolása szintén csökkenti a visszerekben levő nyomást, így a fájdalmat.

Ha a fájdalom visszatérő és egyre gyakoribb, érdemes orvoshoz fordulni, még mielőtt súlyosabb tüneteket, esetleg szövődményeket okoz! A visszérprobléma nem feltétlenül jár műtéttel, mindenesetre szakember döntse el, mi a célravezető számodra.

Jó, ha tudod

  1. Az ún. pókháló-visszeresség (amit a „népnyelv” seprűvénaként emleget) ritkán okoz panaszokat, esztétikailag azonban sokakat zavar. Az érsebészek a műtét helyett a lézeres úton, injekciós kezeléssel vagy apró bemetszésekkel járó plasztikai beavatkozást javasolják „eltüntetéséhez”.
  2. A trombózisveszély elsősorban az ebben az érbetegségben már érintett időseket, a túlsúlyosakat, illetve a nemrégiben operáción átesetteket, a fokozott véralvadásra hajlamos (illetve ilyen gyógyszereket szedő) betegeket veszélyezteti. A trombózis bekövetkeztekor a gyors orvosi beavatkozás életmentő lehet, ugyanis a vérrögöt csak a keletkezésétől számított egy napon belül lehet feloldani.
  3. A speciális gyógyászati segédeszköz, rugalmas pólya helyes felhelyezésének technikáját érdemes gyógytornásztól megtanulni. Fontos, hogy felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben tekerjük a lábszárunkra. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni, és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, mégpedig úgy, hogy a pólyamenetek átfedjék egymást. A túl szoros pólyázás ártalmas, a túl laza pedig hatástalan lehet.
szerző: Gönye László
Egészség 2022. AUGUSZTUS Fejfájás vagy migrén?
Fejfájása szinte mindenkinek volt már. Van, akinek visszatérő és nagyon erős. Mikor kell migrénre gyanakodnod? Honnan ismerheted fel?
Egészség 2022. FEBRUÁR A legjobb természetes vérnyomás-szabályozók
Szüntelenül fáradt vagy? Netán szédülést, ijesztő szívdobogást tapasztalsz? Van megoldás!
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
02
Egészség 2023. NOVEMBER Kerüld el a téli allergiát!
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek.
03
Egészség 2023. NOVEMBER 3 szezonális immunerősítő – receptekkel
Nem csupán nagykabáttal kell készülnöd a télre, a belső védelmi vonalat is ideje megerősítened.
Menu