Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A tévhittel ellentétben a tészta nem kell, hogy egészségtelen vagy hizlaló étel legyen. Pláne akkor nem, ha durumbúzából készül: a tojás nélküli durumtésztának ugyanis nagyobb a rost- és keményítőtartalma, ezáltal a szervezet lassabban emészti, és a vércukorszintet egyenletesen emeli meg. Kalóriatartalma alacsonyabb, ha pedig okosan készíted el, akár diétás is lehet. A lehetőségek száma végtelen, elrontani azonban csak egyetlen módon lehet: túlfőzéssel. Örök jelszó az „al dente” – éppen csak puhára kell főzni, ebben általában segít az olasz tészták dobozán megjelölt főzési idő.
Az alábbi receptek inkább csak iránymutatók, az éppen adott vagy idényjellegű alapanyagokkal bővíthetők, variálhatók. Kísérletezz bátran!
Padlizsános bucatini
Hozzávalók:
1 közepes padlizsán (kb. 40 dkg)
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
só, bors
1 konzervparadicsom (mint feljebb)
A padlizsánt mosd meg, szurkáld be a héját villával, majd 200 fokos sütőben, alufóliával lefedve süsd puhára. Ha kész, hagyd kihűlni, majd húzd le a héját, és vagdosd pici darabokra. A hagymát vágd apróra, és olívaolajon párold üvegesre. Add hozzá a padlizsánt, sózd, borsozd, majd öntsd fel a paradicsommal. Rotyogtasd kis lángon kb. 20 percig, ízesítsd újra, tálald bucatinivel vagy rövid csőtésztával, esetleg fusillivel.
Ricottás-spenótos farfalle
Hozzávalók:
fél kg spenótpüré
20 dkg ricotta
szerecsendió
só, bors
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A felhevített olívaolajon futtasd meg az összetört fokhagymát, majd add hozzá a spenótot. Sózd, borsozd, ízesítsd szerecsendióval, majd keverd hozzá a ricottát. Pillangótésztával a legjobb, de bármilyen más formával is kipróbálhatod. Reszelt parmezánnal tálald.
Az örök klasszikus: Paradicsomos spagetti
Hozzávalók:
2 db (400 grammos) olasz paradicsomkonzerv
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
egy csokor bazsalikom
só, bors
A hagymát vágd nagyon apróra, és pár evőkanál olívaolajon párold üvegesre. Add hozzá a paradicsomkonzervet, sózd, borsozd, majd nagyon alacsony lángon rotyogtasd, míg be nem sűrűsödik. A merd a kész szószt a megfőzött spagettire. Friss bazsalikommal és reszelt parmezánnal tálald.
Zöldséges rigatoni
Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
2 szál szárzeller
1 konzervparadicsom
kis fej vöröshagyma
olívaolaj
friss bazsalikom
A hagymát aprítsd fel, és az olívaolajon párold üvegesre. Add hozzá a felkarikázott répát, és a hasonló méretűre szeletelt szárzellert, és kevés víz hozzáadásával párold puhára. Add hozzá a paradicsomot, sózd, borsozd, és rotyogtasd össze, míg sűrű szósszá nem sűrűsödik. A végén adj hozzá friss bazsalikomot.