Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A mediterrán ételeket nem csupán azért érdemes szeretned, mert frissek, egyszerűek, de határozottan fűszeresek, és a nyári melegben sem megerőltetők, hanem azért is, mert bizonyítottan egészségesek. Védik a szív- és érrendszert, csökkentik a vérnyomást és a daganatos betegségek kockázatát is.
A mediterrán diéta a durumtészta és a rizs használatán alapul, és rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Fontos eleme az olívaolaj mint a legfontosabb főzőkellék. Talán legfontosabb pontja, hogy mellőzi, illetve háttérbe szorítja a húsételeket – helyette a diéta a halakat és a tenger gyümölcseit ajánlja. Legélvezetesebb kiegészítője a vörösbor: mértékkel, okosan fogyasztva ez az alkohol lehet egészséges.
Paradicsomos padlizsán csőben
Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb, vagy 4 kisebb padlizsán
20 dkg mozzarella
fél liter paradicsommártás, vagy
1 kg paradicsom
bazsalikom, só, bors
A padlizsánt mosd meg, és szeleteld fel hosszában ujjnyi vastagságúra. Tűzálló tálban rétegezd a padlizsánszeleteket, olívaolajat, paradicsomszószt, a bazsalikomot és a reszelt mozzarellát. A padlizsánokat közben sózd-borsozd, és fejezd be úgy, hogy a tetejére a sajt kerüljön. Told forró sütőbe kb. félórára alufóliával lefedve, majd még 10 percre nélküle.
Fokhagymás vajban sült lazac
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb lazacszelet
fél kocka vaj
3 gerezd fokhagyma
só
A lazacszeleteket dobd egy felforrósított serpenyőben elolvasztott vajra, és mindkét oldalukat süsd ki hirtelen, kb. 5-5 perc alatt. Sütés közben törd át, és szórd mellé a fokhagymát. Ha kész, sózd, és tálald friss citrommal, paradicsommal, rukkolával, esetleg grillezett spárgával.
Sült paradicsomos tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
fél kg paradicsom
friss bazsalikom
olívaolaj
500 gramm durum tészta (fusilli vagy farfalle)
só, bors
kecskesajt
A paradicsomokat vágd félbe, és helyezd alufóliával bélelt sütőlapra a vágott felükkel felfelé. Sózd és csöpögtesd meg némi olívaolajjal. Közepesen forró sütőben süsd kb. 20 percig, majd szedd ki, és tedd egy nagy üvegtál aljába. Lobogó, sós vízben főzd a tésztát éppen csak puhára, és keverd el a paradicsommal. Locsolj a salátára olívaolajat, sózd, borsozd, és tépkedj rá friss bazsalikomot. Végül morzsolj a tetejére kecskesajtot, és tálald langyosan.
Bulgur saláta
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg bulgur (búzatöret, bioboltokban kapható)
kurkuma
friss petrezselyem
fél fej vöröshagyma
1 kaliforniai paprika
3 paradicsom
fél kígyóuborka
napraforgómag
olívaolaj
só, bors
citromlé
A bulgurt ötszörös mennyiségű vízben, sóval és a kurkumával főzd puhára. Hagyd kihűlni, és vágd apró kockákra a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és az uborkát. A petrezselymet aprítsd össze. A zöldségeket forgasd össze a bulgurral, és az olívaolajból, a citromléből és a fűszerekből készíts öntetet. Szórd meg a napraforgómaggal, majd együtt hűtsd be őket.