Szabadidő

4 mediterrán recept: hogy tovább élj
Hozd a napsütést és a tengert egyenesen a konyhádba: a mediterrán konyha receptjeivel az életedet is meghosszabbíthatod!

A mediterrán ételeket nem csupán azért érdemes szeretned, mert frissek, egyszerűek, de határozottan fűszeresek, és a nyári melegben sem megerőltetők, hanem azért is, mert bizonyítottan egészségesek. Védik a szív- és érrendszert, csökkentik a vérnyomást és a daganatos betegségek kockázatát is.

A mediterrán diéta a durumtészta és a rizs használatán alapul, és rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. Fontos eleme az olívaolaj mint a legfontosabb főzőkellék. Talán legfontosabb pontja, hogy mellőzi, illetve háttérbe szorítja a húsételeket – helyette a diéta a halakat és a tenger gyümölcseit ajánlja. Legélvezetesebb kiegészítője a vörösbor: mértékkel, okosan fogyasztva ez az alkohol lehet egészséges.

Paradicsomos padlizsán csőben

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagyobb, vagy 4 kisebb padlizsán
20 dkg mozzarella
fél liter paradicsommártás, vagy
1 kg paradicsom
bazsalikom, só, bors

A padlizsánt mosd meg, és szeleteld fel hosszában ujjnyi vastagságúra. Tűzálló tálban rétegezd a padlizsánszeleteket, olívaolajat, paradicsomszószt, a bazsalikomot és a reszelt mozzarellát. A padlizsánokat közben sózd-borsozd, és fejezd be úgy, hogy a tetejére a sajt kerüljön. Told forró sütőbe kb. félórára alufóliával lefedve, majd még 10 percre nélküle.

Fokhagymás vajban sült lazac

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb lazacszelet
fél kocka vaj
3 gerezd fokhagyma

A lazacszeleteket dobd egy felforrósított serpenyőben elolvasztott vajra, és mindkét oldalukat süsd ki hirtelen, kb. 5-5 perc alatt. Sütés közben törd át, és szórd mellé a fokhagymát. Ha kész, sózd, és tálald friss citrommal, paradicsommal, rukkolával, esetleg grillezett spárgával.

Sült paradicsomos tésztasaláta

Hozzávalók 4 személyre:
fél kg paradicsom
friss bazsalikom
olívaolaj
500 gramm durum tészta (fusilli vagy farfalle)
só, bors
kecskesajt

A paradicsomokat vágd félbe, és helyezd alufóliával bélelt sütőlapra a vágott felükkel felfelé. Sózd és csöpögtesd meg némi olívaolajjal. Közepesen forró sütőben süsd kb. 20 percig, majd szedd ki, és tedd egy nagy üvegtál aljába. Lobogó, sós vízben főzd a tésztát éppen csak puhára, és keverd el a paradicsommal. Locsolj a salátára olívaolajat, sózd, borsozd, és tépkedj rá friss bazsalikomot. Végül morzsolj a tetejére kecskesajtot, és tálald langyosan.

Bulgur saláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg bulgur (búzatöret, bioboltokban kapható)
kurkuma
friss petrezselyem
fél fej vöröshagyma
1 kaliforniai paprika
3 paradicsom
fél kígyóuborka
napraforgómag
olívaolaj
só, bors
citromlé

A bulgurt ötszörös mennyiségű vízben, sóval és a kurkumával főzd puhára. Hagyd kihűlni, és vágd apró kockákra a paradicsomot, a paprikát, a hagymát és az uborkát. A petrezselymet aprítsd össze. A zöldségeket forgasd össze a bulgurral, és az olívaolajból, a citromléből és a fűszerekből készíts öntetet. Szórd meg a napraforgómaggal, majd együtt hűtsd be őket.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2023. FEBRUÁR A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Egészség 2022. DECEMBER 7 érdekes tény a halfogyasztásról
A karácsonyi menü alig képzelhető el ízletes hal nélkül. Tudj meg többet róla, mielőtt asztalodra kerül!
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu