Szabadidő

Eltűnőben lévő természeti csodák
A globális felmelegedés komoly veszélyt jelent Földünkre. Pár évtizeden belül ezek a bámulatos helyek eltűnhetnek a térképről!

Tengerszint emelkedés, klímaváltozás, elsivatagosodás, gleccserek olvadása, óceánok elsavasodása. Csupán néhány azon problémák közül, melyek jelentős befolyással vannak bolygónk jövőjére. A most következő helyek akár néhány évtizeden belül végleg eltűnhetnek a föld színéről...

Maldív-szigetek  

Ez a mesés szigetvilág India délnyugati csücskénél helyezkedik el, és Marco Polótól kapta a nevét: az Indiai óceán virágai. Az 1200 szigetből álló festői Maldív-szigetek területének 80 százaléka még 1 méterrel sincs magasabban a tenger átlagos szintjénél. Nem meglepő tehát, hogy erre az egyedülálló paradicsomra jelenleg nagymértékű fenyegetést jelent az óceánok szintjének emelkedése. A probléma mostanra már olyan súlyos, hogy nem régiben bejelentették: a kormány hamarosan földvásárlásba kezd más országok területén a helyi lakosok számára. Egyes előrejelzések szerint a Maldív-szigetek egy évszázadon belül állandó emberi tartózkodásra alkalmatlanná válik.

Nagy-korallzátony

Az Ausztrália partjainál található Nagy-korallzátony a világ legnagyobb és legszebb korallzátonya. A  lélegzetelállító színekben és formákban gazdag víz alatti világ életre szóló élmény a búvárok számára. Ez a hely számtalan olyan egyedi halfajnak ad otthont, mint dajkacápa, vagy az ajakos hal. Az óceánok savasodása, a környezetszennyezés, a ciklonok és a forró óceáni hőmérséklet azonban rengeteg problémát okoznak, így egy ideje nagymértékű korall-fehéredés tapasztalható ezen a területen.  Az elmúlt három évtizedben a Nagy-korallzátony több mint a fele eltűnt, a fennmaradó rész pedig becslések szerint a jelenlegi körülmények között leghamarabb 2030-ra szintén megsemmisülhet. Döbbenetes, hogy egy olyan különleges jelenség, melynek megalkotásához az anyatermészetnek több mint 8000 évre volt szüksége, még a mi életünkben eltűnhet.

Holt-tenger

33,7 százalékos sótartalmával a Holt-tenger a legsósabb víz a világon, közel nyolcszor olyan sós, mint az óceán, igazi kincsek tárháza. Magas sótartalmának és az ásványi anyagban gazdag iszapnak köszönhetően csodát tesz a bőrrel. Évszázadokkal ezelőtt maga Kleopátra és Dávid király felesége, Abigél is ellátogatott ide, és azóta a világ minden tájáról emberek milliói követték példájukat. Az elmúlt negyven évben ez hatalmas sós tó eredeti méretének harmadára zsugorodott, a vízszint pedig több mint 20 métert süllyedt. Mivel a Holt-tenger egyetlen jelentős vízforrása a Jordán folyó, becslések szerint a tó 50 éven belül akár teljesen eltűnhet.

Patagóniai jégmezők

Antarktisz és Grönland után Chilében található a legnagyobb jégmező a világon, mely első látásra olyan, mintha egy idegen bolygóra csöppentünk volna. A látványos Perito Moreno nevű természeti jelenséget különösen érzékenyen érinti a globális felmelegedés. Kutatók szerint jelenleg a gleccserek 100-szor gyorsabban olvadnak, mint bármikor máskor az elmúlt három évszázad során. Aggodalomra ad okot az is, hogy több tucat gleccsertó tűnt el csupán az elmúlt öt évben.

Madagaszkár

A világ negyedik legnagyobb szigete, Madagaszkár ad otthont földünk legszebb trópusi esőerdeinek és legváltozatosabb élővilágának. Elszigeteltségének köszönhetően sajátos természeti környezetet tudhat magáénak. A földünkön lévő fajok 5%-a csak itt található meg, sehol másutt a földön, emellett nagyjából 10 000 növényfaj él a szigeten, és ennek 90 százaléka endemikus, vagyis csak itt fordul elő a földön. Mostanra azonban az ökoszisztémát komoly veszély fenyegeti az orrvadászat, a fakitermelés, valamint a különböző tüzek következtében. Ha nem teszünk ezután komoly erőfeszítéseket a sziget megmentésére, becslések szerint az esőerdő 30-40 éven belül eltűnhet.

szerző: Czakó Letty
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
Szabadidő 2020. JÚLIUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu