Szabadidő

Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!

A vízesések a természet legcsodálatosabb alkotásai. Van valami bámulatos abban, ahogy több millió liter víz nagy magasságból alázuhan a földre, magával sodorva mindent és mindenkit, ami csak az útjába akad. Bár a sokak által ismert Niagara lélegzetelállító látványt nyújt, rajta kívül még számos vízesést érdemes egyszer meglátogatni! Most összegyűjtöttük a legkülönlegesebbeket!

Az ezeréves vízesés

Izland legimpozánsabb vízesése, a patkó alakú Godafoss Izland északi-középső részén, a Mývatn régióban található. Több mint 12 méter magas és 30 méter széles. A Godafoss jelentése Istenek vízesése, nevét pedig egy legenda után kapta. Amikor Izland áttért a pogányságról a kereszténységre, az egykori törzsfőnök úgy szabadult meg pogány isteneitől, hogy behajította őket a vízesésbe a megtérés szimbolikus aktusaként.

A leghosszabb vízesés Közép-Európában

Az ausztriai Hohe Tauern Nemzeti Parkban a Krimml nevű vízesés 380 méteren lezúduló víztömege a Krimmler Ache nevű jeges patakból ered. A három zuhatag alkotta vízesés 1687 méter magasan található, így télen jégtakaró fedi be a környéket. A turistautat még 1835-ben kezdték megépíteni, itt egy másfél órás túra vezet fel a legmagasabb pontra, melyről csodálatos kilátás nyílik az egész nemzeti parkra, a környező hegyvonulatok csúcsaira és gleccsereire.

A vízesés, amelyet Buddha őriz

A Detian vízesés Kína és Vietnam határán 200 méter széles és 75 méter magas; jelenleg a negyedik legnagyobb vízesés az Iguazu, a Victoria és a Niagara után. A víz mennyisége az évszaktól függően változik, a június–júliusi hónapban a víztömeg óriási sebességgel zúdul le a magasból, míg a száraz évszakban békésen folyik alá. A vízesés tetején egy kis buddhista szentély helyezkedik el, mely biztosítja en nem mindennapi táj nyugalmát.

A világ legkékebb vízesése

Első látásra képszerkesztővel végzett manipulációnak tűnik, pedig nem az. A Rio Celeste vízesés vize a Costa Rica-i Tenorio Volcano Nemzeti Parkban káprázatosan kék, a felszín alatt található vulkáni ásványoknak köszönhetően. Ahhoz, hogy elérjük a vízesést, egy trópusi esőerdőn kell keresztülvágnunk, olyan különleges állatok között, mint a fehér arcú majom, a méregdárdás béka vagy a kék pillangó. Miután elértük a vízesést, nyugodtan fürdőzhetünk a közeli meleg forrásokban, melyek egyaránt pihentetik a testet és lelket.

A vízesések paradicsoma

A horvátországi Plitvicei-tavak Nemzeti Park 16, lépcsőzetesen elhelyezkedő, összekapcsolt, zöld, szürke, kék árnyalatokban pompázó taváról és hozzávetőleg 92 vízeséséről híres: a vízesések száma a hegyek vízbőségétől és a vízhozamától függően változik. Plitvice 1949-ben kapta meg a nemzeti park címet, máig rendkívül népszerű, több mint egymillió turista látogat ide minden évben.

szerző: Takács Ágnes Emília
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
Szabadidő 2020. JANUÁR Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu