Szabadidő

A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.

Halál-völgy, Amerikai Egyesült Államok

A Halál-völgy (Death Valley) az USA legszárazabb és legforróbb nemzeti parkja, ahol a nappali hőmérséklet júliusban eléri az 50 Celsius-fokot, és nem ritkák az ennél melegebb napok sem. Száraz, sivatagos terület, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb, mint 50 mm. Ez a kevés eső viszont jellemzően hirtelen, nagy zivatarok formájában hullik alá, ilyenkor a völgyben veszélyes árvizek, sárlavinák alakulhatnak ki. A barátságtalan időjárás ellenére számos állat és növény otthona ez a táj, ahol Észak-Amerika legalacsonyabb pontja is található. A Badwater-medence 86 méterrel fekszik a tengerszint alatt. 

A völgyben maguk után csíkokat húzó, úgynevezett vándorló kövek rejtélye évek óta foglalkoztatja a kutatókat. Sokáig számtalan legenda és mítosz keringett a jelenséggel kapcsolatban. Voltak, akik azt gondolták, hogy földönkívüliek állnak a háttérben. Manapság egyre inkább a jég és a szél együttes hatásának tulajdonítják a kövek lassú mozgását.

Dast-e Lut, Irán

Dast-e Lut Irán legnagyobb, a bolygónk huszonötödik legnagyobb sivataga: 480 kilométer hosszú és 320 kilométer széles. Dast-e Lut földrajzilag egy vízelvezető medencékre osztott hegyvidéki fennsík, egyike a legnagyobb sivatagi medencéknek és a Föld legszárazabb helyeinek.

A hatalmas sósivatagban rendkívül kevés csapadékot esik, a hőmérséklet nyáron megközelítheti akár a 70 Celsius-fokot. Így a Föld nem csak egyik legszárazabb, hanem legforróbb pontja.

El-Azízia, Líbia

Líbia fővárosától alig 40 kilométerre található sivatagban vannak helyek, ahol évtizedek alatt sem hull mérhető csapadék. A Szahara északi peremén fekvő El-Azízia oázisban 1922-ben feljegyzett 58 fokos hőmérsékletet sokáig a Föld hőségrekordjaként tartották számon.

Danakil, Etiópia

A Danakil-mélyföld, avagy más néven Afar-medence semmilyen más helyhez nem hasonlítható a Földön. Az Etiópia északkeleti részén és Dél-Eritreában elterülő kénes hőforrások, sós mocsarak vidékét a Föld legzordabb helyének tartják. Nem véletlenül, ez különös terület ugyanis bolygónk egyik legforróbb és egyben legszárazabb pontja, emellett geológiailag az egyik legaktívabb területe. Az átlaghőmérséklet 35 fok körül mozog, napközben általában elérheti az 50 fokot is.

A brit sivatagi felfedező, Wilfred Thesiger szavaival: „Danakil a halál földje.” Mégis, azon keveseknek, akik Etiópia eme távoli északnyugati sarkába látogatnak, a Danakil-mélyföld kettős jutalmat tartogat: kalandtúrát egy bámulatos, ritka természeti jelenségeket rejtő tájon, és bepillantást az afar emberek életébe, akik képesek boldogulni ezen a rendkívül száraz vidéken.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. JÚNIUS Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.
Szabadidő 2020. DECEMBER Utazás az utolsó pillanatban. Vigyázz!
Tízezreket spórolhatsz meg, ha a last minute utak kínálatából választasz. Ha azonban nem kérdezel meg néhány apróságot, előfordulhat, hogy sokat veszítesz.
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Utazás az álmok hajóján
Fényárban úszó terek, grandiózus látványvilág. Így fest a harmadik évezred technikai megoldásaival megálmodott legújabb óceánjáró, a Celebrity Edge.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu