Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
1. tipp – ideális páratartalom és hőmérséklet
A hagyományos kínai orvoslás (TCM) szerint a túlfűtött lakás gyengíti az immunrendszert, a lakótér ideális hőmérséklete 18-20 °C, 70 százalékos páratartalom mellett. A belső páratartalom növelése elérhető párologtatók, inhalálók segítségével, melyekbe különböző illóolajokat – például citromolajat, fahéjolajat, aloeteát – is cseppenthetsz. Megfelelő páratartalom mellett a kórokozók fertőzőképessége csökken, ezért a száraz levegő mindenképpen kerülendő.
2. tipp – fertőtlenítés
Mindezek mellett fontos a lakás megfelelő fertőtlenítése is. „Kínában a lakóhelyiségeknek van egy közismert fertőtlenítési módja, melyet étkezési ecettel végezhetsz el. Tölts felforrósított lábosba ecetet, és 5-10 percig hagyd, hogy párologjon. Erre az időre csukd be az ajtókat, ablakokat. Ugyanezt a módszert alkalmazhatod párologtató segítségével: hagyd, hogy a készülékben felforrjon az ecet, és a pára betöltse a helyiséget. Minden szobához 50 ml étkezési ecetet használj, amit súlyos járványos időszakban 100 ml-re emelhetsz. Ismételd ezt a folyamatot egymást követő 5 napon keresztül” – fejti ki dr. Chen Zhen TCM-oktató.
3. tipp – forró italok, izzadás
A TCM az influenza időszakában reggelente, ébredés után éhgyomorra 2-3 deci langyos mézes víz fogyasztását javasolja, ez segíti a belek normális működését, a jól funkcionáló emésztőrendszer pedig elengedhetetlen az influenza elleni hatékony védekezésben. Ugyanakkor a hagyományos kínai orvoslás szerint az izzadás is segít a gyógyulásban, ezért már a megfázás első jeleinek jelentkezésekor fontos a meleg, forró italok, például mézes gyömbértea vagy echinaceatea fogyasztása.
A zöld tea is jó hatású, a benne található catechin gátolja az influenzát okozó korokozók bejutását a szervezetbe, de a napi háromszor alkalmazott banlangentea, illetve a különböző szűz tea készítmények is nagy segítséget jelenthetnek megfázás esetén.
4. tipp – gyógynövények
Magyarországon is bármikor kialakulhat influenzajárvány, a szakemberek szerint a megbetegedés kockázata azonban jelentősen csökkenthető elegendő mennyiségű C-vitamin bevitelével (normál életmódot folytató ember esetén napi 500-1000 mg), valamint ginzeng és egyéb immunerősítő gyógynövények, mint például echinacea, astragalusgyökér (csüdfűgyökér), kínai hernyógomba (Cordyceps Sinensis) vagy pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum) fogyasztásával.
5. tipp – táplálkozás
Az influenzás fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség tovább növelhető echinacea grépfrútcseppekkel, de a piros zöldségek és gyümölcsök gyakori fogyasztása is jótékony hatástú. Egyél tehát sok erős paprikát, jujubát, sütőtököt, paradicsomot és lila hagymát, ajánlja dr. Chen Zhen professzor. Az emésztőrendszer megfelelő működésére is fontos figyelni, ezért járványidőszakban a nyers és hideg, valamint a zsíros és olajban sült ételek kerülendők, helyettük érdemes több meleg, illetve folyékony ételt, leveseket fogyasztani.