Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.
Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz lebontása fruktózra és glukózra nem mehet végbe. Emiatt fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.
Csecsemőknél is jelentkezhet
Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktózfelszívódási zavar tünetei gyakran féléves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyermekek idővel összekötik az adott ételt a kellemetlen mellékhatásokkal, és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen fogadják a gyümölcsöt, gyümölcslevet.
Fruktózfelszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcs, de az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhat. Fontos, hogy ilyen esetben ne erőltessük az étel elfogyasztását, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.
Vizsgálatok és diéta
A fruktóz felszívódás zavarát H2-kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A kezelésben a magas szacharóz- és fruktóztartalmú ételek mellőzése az elsődleges. A terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, hogy a panaszok öröklött szacharázzavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre. Ami magas fruktóztartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. A mindennapos használatban lévő kristálycukor, porcukor répacukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.