Egészség

Ártalmas gyümölcsök
Ha a gyümölcsfogyasztást követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat.

A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.

Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz lebontása fruktózra és glukózra nem mehet végbe. Emiatt fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is.

Csecsemőknél is jelentkezhet

Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a fruktózfelszívódási zavar tünetei gyakran féléves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. Ebben az életkorban a legjellemzőbb tünet a hasfájás, hasmenés. A gyermekek idővel összekötik az adott ételt a kellemetlen mellékhatásokkal, és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen fogadják a gyümölcsöt, gyümölcslevet.

Fruktózfelszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcs, de az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhat. Fontos, hogy ilyen esetben ne erőltessük az étel elfogyasztását, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.

Vizsgálatok és diéta

A fruktóz felszívódás zavarát H2-kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A kezelésben a magas szacharóz- és fruktóztartalmú ételek mellőzése az elsődleges. A terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, hogy a panaszok öröklött szacharázzavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre. Ami magas fruktóztartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. A mindennapos használatban lévő kristálycukor, porcukor répacukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2024. MÁJUS Miért várjuk már az eperszezont? Recepttel
Nemsokára itt az eperszezon. Nemcsak nagyon finom, de rendkívül egészséges is, ezért minden asztalon ott a helye.
Egészség 2023. JANUÁR Milyen vegyszereket vásárolsz a gyümölcsökkel?
Ugye nem gondolod, hogy a spanyol alma vagy az afrikai banán minden kezelés nélkül pompázik a nagyáruház gyümölcsöspultján?
Szabadidő 2021. OKTÓBER 8+1 érdekes tény a kiviről
Tojás alakú, jó esetben puha, rossz esetben meg kell várni, amíg megpuhul. Savanyú és édes, belül rikító zöld színe van, és ha nem hámozod meg, szőrös lesz a nyelved. Mi az?
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu