Pénzügyek

Állásinterjú: kérdezz is, ne csak felelj!
Naná, hogy izgulsz! Ötvenen túliként pontosan tudod: már az is kisebb csoda, hogy nem utasítottak el azonnal, amikor jelentkeztél a vágyott állásra, hanem behívtak interjúra.

„Jaj, csak minden kérdésre úgy válaszoljak, hogy rokonszenves legyek, és végül engem válasszanak a jelentkezők közül!” – erre koncentrálsz, és ez annyira leköt, hogy talán eszedbe sem jut, nemcsak a válaszaid lesznek fontosak, hanem a kérdéseid is. Az állásinterjú ugyanis párbeszéd, és abból, hogy hogyan és mit kérdezel, a HR-es ugyanolyan messzemenő következtetéseket tud levonni, mint abból, amit az ő kérdéseire felelsz.

Ha vannak kérdéseid, azzal szándékod komolyságát, felkészültségedet bizonyítod. Arról nem is beszélve, hogy az interjúztató válaszaiból te is nagyon sokat megtudhatsz. Részint arról, hogy ő miként viszonyul hozzád, nincsenek-e eleve fenntartásai. Részint pedig magáról a munkahelyről; azt is például, hogy valóban annyira szeretnél-e ott dolgozni, megfelelő lenne-e számodra ez az állás, ha megkapnád…

Itt következik 10 kérdés, amit érdemes feltenned az állásinterjún. Legalább hármat tegyél is fel! Ehhez válassz ki előre legalább ötöt, hogy akkor se jöjj zavarba, ha némelyikre a beszélgetés során már választ kapsz, mielőtt megkérdezhetnéd.

  1. Milyen ismereteket és tapasztalatokat várnak az ideális jelentkezőtől? – Ez nyitott kérdés, hogy megtudd, pontosan kit is keresnek a pozícióra. Reagálni is tudsz, ha megemlít valamit, amiről korábban, a hirdetésben nem esett szó.
  2. Mi a legnagyobb probléma, amellyel a csapat jelenleg küzd, és leszek-e abban a helyzetben, hogy segítsek megoldani? – Ezzel nemcsak a segítőkészségedet demonstrálod, az interjúztató automatikusan el fogja képzelni, hogy már ott dolgozol.
  3. Mi az, ami miatt szeret a vállalatnál dolgozni? – Ezzel a kérdéssel arra ösztönzöd a felvételiztetőt, hogy személyesebb hangvételre váltson, és ossza meg veled érzéseit.
  4. Mi számít sikernek ebben a pozícióban? – Ezzel jelzed, hogy sikeres szeretnél lenni, a válaszból pedig megtudhatod, hogyan léphetsz előre.
  5. Van valamilyen fenntartása a képzettségemmel kapcsolatban? – Ez provokatív kérdés, de azt is mutatja, hogy biztos vagy magadban.
  6. Van lehetőség a folyamatos tanulásra és szakmai tréningekre? – Ezzel azt jelzed, hogy nem félsz aktívan bővíteni a tudásodat.
  7. Mit kell tudnom a csapatról, amellyel együtt fogok dolgozni? – A kérdésben benne van, hogy feltételezed: megkapod az állást. A válaszból pedig kiderül, hogy napi szinten kikkel kell együttműködnöd.
  8. Mit kell tudnom a termékről, illetve a növekedési tervekről? – Ezt a kérdést akkor tudod igazából megfogalmazni, ha előre tájékozódtál a vállalatról. Ez jó pont!
  9. Ki töltötte be korábban ezt a pozíciót? – Ez az egyértelmű kérdés rávilágít arra, hogy az illetőt kirúgták, előléptették, vagy magától távozott a cégtől. Következtetni tudsz arra, hogy mi vár rád.
  10. Mi a következő lépés? – Ez mindenképpen az utolsó kérdés legyen. A válaszból megtudhatod, hol tart a kiválasztási folyamat, hányan vannak még versenyben.
szerző: F. Kalmár Teodóra
Pénzügyek 2022. NOVEMBER 6 testbeszéd trükk, amely sikeresebbé tehet!
A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd az élet szinte minden területén kiemelt jelentőséget élvez.
Pénzügyek 2022. FEBRUÁR Piszkálnak a munkahelyeden? Sosem jó, amit csinálsz?
Kibeszélnek a munkahelyeden? Megszégyenítnek? Valószínűleg a munkahelyi pszichoterror áldozata vagy.
Pénzügyek 2021. JANUÁR Ismerd a jogaid! Az új jótállási szabályok
A januártól életbe lépett új rendelkezések hatékonyabban védik a fogyasztók jogait.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
03
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Menu