Pénzügyek

A jövő futurisztikus, karbonsemleges városa
A természetbe álmodott településen nem lesznek autók, zöld energia és mesterséges intelligencia segíti majd a lakók életét.

„Miért kellene feláldoznunk a természetet a fejlődés érdekében? Miért kell évente hétmillió embernek meghalnia a környezetszennyezés miatt? Miért veszítsünk el évente egymillió embert a közlekedési balesetek miatt? És miért kellene elfogadnunk, hogy éveket pazaroljunk el az életünkből az ingázással?” Ezeket a kérdéseket tette fel 2021 elején Mohammed bin Salman, Szaúd-Arábia koronahercege, amikor bejelentette, hogy Neom városában megépítik a The Line (A vonal) elnevezésű gigaprojektet.

Neom az ország észak-nyugati csücskében, Tabuk tartományban, az Akabai-öböl és a Vörös-tenger partján fekszik, átellenben az egyiptomi Sínai-félszigettel, melynek déli csücskéből, Sharm El-Sheikből, a népszerű üdülőhelyről a turisták akár rá is láthatnak majd a grandiózus építkezésekre.

A 170 kilométer hosszú város

A történelem során a városokat sokáig azért építették, hogy megvédjék lakóikat. Az ipari forradalmat követően azonban e nagyobb településeken a gyárakat, a gépeket, az autókat helyezték előtérbe, szemben az ott élőkkel. A szén-dioxid-kibocsátás veszélyezteti az emberek egészségét, akiknek életéből éveket vesz el a közlekedés munkahelyük és otthonuk között – fogalmazott a koronaherceg, aki egyben a Neom igazgatótanácsának elnöke. Majd bejelentette: a hagyományos város koncepcióját felváltja a futurisztikus város koncepciója, s bemutatta a nyilvánosság számára a hatalmas The Line-projektet.

Ez nem más, mint egy 170 kilométer hosszúságú, majdan egymillió lakót számláló üzleti központ, ahol nem lesznek autók, nem lesz szén-dioxid-kibocsátás, környezetszennyezés. Zöldenergia felhasználásával élnek majd az emberek, és maximálisan kihasználják a mesterséges intelligencia lehetőségét.

A monumentális építkezés 2030-ra 380 ezer új munkahelyet kíván teremteni, és 48 milliárd dollár értékben akar hozzájárulni az ország GDP-jéhez. Az elképzelések szerint a világ minden tájáról érkező embereket vonzaná a város kiváló környezete, korszerű infrastruktúrája és remek életminősége. A beruházásokat a tervek szerint a Neom számára elkülönített 500 milliárd dollárból, a szaúdi állami befektetési alapjából (PIF), valamint helyi és globális befektetők részvételével tervezik megvalósítani, tíz év alatt. A The Line szabadkereskedelmi övezet lesz saját adóstruktúrával, autonóm jogrendszerrel.

Két szint a föld alatt

A vonalszerűen elnyúló várost három rétegben tervezték meg. A legfelső szint a föld feletti, gyalogos övezet lesz. Az életet pedig két földalatti réteg fogja támogatni. Közvetlenül a föld alatt az infrastruktúra szolgáltató rétegét építik ki, közművekkel, alatta pedig a közlekedési gerincréteget, nagy sebességű járművekkel.

Ezt úgy alakítják ki, hogy az itt lakók húsz percen belül eljuthassanak a város legtávolabbi pontára is. húsz percen belül. A várost teljes egészében intelligens városi technológiákkal szeretnék működtetni. A robotok kulcsszerepet játszanak majd a logisztika, a biztonság, de még a házhoz szállítás kényelmi funkciójában is.

Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb olajtermelő országa, de vezetői jól látják: a világ gazdasága nem olajjal fog működni, már nem is az oly távoli jövőben. A jólét megteremtéséhez, illetve folytatásához fenntartható fejlődésben kell gondolkodni, a globális kereskedelem és a turizmus pedig az új zöldgazdaság kulcsfontosságú ágazataivá válhatnak. A Perzsa-öböl menti országokhoz hasonlóan – ahogy az Egyesült Arab Emírségek, Dubajjal az élen, továbbá Bahrein, Omán –, Szaúd-Arábia is azon dolgozik, hogy csökkentse függőségét olajbevételeitől. Egyben felkészülve az olajmentes világra: igaz, ma még legfőképp az olajexportból befolyó dollármilliárdok révén.

szerző: Falus Tamás
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2020. JÚNIUS 5 meseszép kisváros, ha csendes pihenésre vágysz
Európa számtalan gyönyörű falunak illetve kisvárosnak ad otthont, melyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra!
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. ÁPRILIS Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet!
02
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 6 érdekes tény a mosolyról
Egy jól időzített, őszinte mosoly szinte minden bűnt eltöröl. Bearanyozza a napot, boldogsággal és szeretettel tölt el. Mégis mintha eltűnt volna...
03
Pénzügyek 2023. FEBRUÁR Vigyázz! Internetes csalók
Számtalan veszéllyel járhat az internetezés, de ha figyelmesek vagyunk, elkerülhetjük a csapdákat.
Menu