Szabadidő

5 meseszép kisváros, ha csendes pihenésre vágysz
Európa számtalan gyönyörű falunak illetve kisvárosnak ad otthont, melyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra!

A stressztől és munkamániától szenvedő városlakók egyre gyakrabban éreznek késztetést arra, hogy belekóstoljanak a nyugalmas vidéki életbe. Íme, öt hangulatos, kevésbé ismert európai úti cél, amely tökéletes választás lehet a következő nyaraláshoz!

Gásadalur, Feröer-szigetek

Vágar szigetén találjuk a Dán Királysághoz tartozó Feröer egyik legimpozánsabb látnivalóját. A mára szinte teljesen elnéptelenedett Gásadalur és a hozzá közel fekvő vízesés a fotósok egyik abszolút kedvence. Ahogy Feröeren mindenhez, úgy természetesen ehhez a területhez is tartozik egy monda. A legenda úgy tartja, hogy Gásadalur egy Gasa nevű asszonyról kapta nevét, aki elkövette azt a hibát, hogy böjt idején húst evett. Miután az egyház elvette a birtokát, Vágarra költözött, melynek kicsiny települését ezután róla nevezték el. 

Amíg 2004-ben meg nem épült az alagút, a falut elhelyezkedése miatt rendkívül nehéz volt megközelíteni. Az emberek kizárólag a hegyeken keresztül, vagy a meredek sziklafalakat megmászva, a tenger felől érhették el Gásadalurt. A falu lakossága az elszigeteltség következtében a megannyi jó minőségű megművelhető földterület ellenére is drámaian lecsökkent. A területet még ma is az érintetlen természet uralja, így tökéletes helyszínt biztosít a kiránduláshoz és csendes elvonuláshoz.

Manarola, Olaszország

A képeslapokra illő Cinque Terre  Liguria és Toscana találkozásánál fekszik. A terület öt kisebb falunak ad otthont, melyeket érdemes gyalogosan felfedezni, ha valóban szeretnénk megtapasztalni Cinque Terre  hamisítatlan hangulatát. Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore is megér egy kirándulást, ezeket az apró településeket leginkább a meredek sziklafalba épült színes épületek és a tengerparti elhelyezkedés tesz igazán különlegessé. A festői vidék 1997-óta az UNESCO Világörökségének listáján is szerepel, méghozzá nem ok nélkül.  A területen számtalan túraútvonal található, melynek mindegyike izgalmas látnivalókat, természeti szépségeket rejt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Cinque Terrén az emelkedőknek, a lépcsőknek, és a szintkülönbségnek köszönhetően a túrázás korántsem egyszerű, megfelelő állóképességet és felkészültséget igényel, ám minden fáradtságért kárpótol majd a színes falvak, a kristálytiszta tenger, és az olíva ligetek magával ragadó látványa! 

Eguisheim, Franciaország

Aki először érkezik az elzászi régióba, nem hisz a szemének: az a fajta táj és városkép tárul elé, amelyről kevesen gondolták volna, hogy még ma is létezik. Vibráló színű házak sorakoznak a macskaköves sikátorok két oldalán, számtalan kis étteremmel, bennük finom borokkal, nagyrészt a környező tájak termésével. Colmar közelében három nagyobb festői falu helyezkedik el Eguisheim, Riquewihr és Kaysersberg, de rajtuk kívül még több tucat kisebb falu közül válogathatunk.

A festői Eguisheim egy napsütötte völgyben fekszik a Vogézek lábánál. A magával ragadó középkori falut 720-ban alapította Eberhard gróf. Tipikus elzászi település, mindössze egy rövid autóútra Colmartól. A virágos balkonok, a történelmi szökőkutak, a rusztikus udvarházak és a minden évben megrendezett, népszerű karácsonyi vásár egytől egyig a város kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik.

Hallstatt, Ausztria

Ez a népszerű tóparti kisváros Ausztria szívében, Salzburgtól délkeletre fekszik, és az egyik legrégebbi, ma is lakott település Európában. Gazdag történelmi múltjának és a várost körülölelő festői tájnak köszönhetően mára a Világörökség része. A város mindössze fél óra alatt gyalogosan is bejárható, ami sok szempontból előny, tekintve, hogy az autósforgalom erősen korlátozott. Hallstattban található a világ legrégebbi ismert sóbányája, melynek egy része 2002 óta múzeumként üzemel, így a turisták előtt is nyitva áll. Ha Hallstattba látogatunk, érdemes felkeresnünk a Kulturális Örökség Múzeumát és a Beinhaust is, ahol megismerkedhetünk a település sokszínű történelmével.

Az aktív pihenés kedvelőinek sem kell csalódniuk, ha a városba látogatnak, hiszen a környéken csónakázásra, kirándulásra, sőt akár szörfözésre is van lehetőség. A látnivalók sorából semmiképpen se hagyjuk ki a Rudolf-tornyot, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az egész környékre.

Rothenburg ob der Tauber, Németország

Bajorország szívében a bűbájos Rothenburg ob der Tauber Németország egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori fallal körülvett városa. A település a Világörökség része, 13. századi városfalával olyan, mintha megállt volna az idő ezen a helyen. Kanyargós macskaköves utcáinak, fagerendás házainak köszönhetően hamísítatlan bajor romantikában lehet része annak, aki ellátogat erre a vidékre.

Többféle program közül válogathatunk Rothenburg ob der Tauberbe érkezve: lovas kocsin utazhatunk a hangulatos utcákon, vásárolhatunk a megannyi különleges kis üzletben, gyönyörködhetünk a középkori és reneszánsz épületekben, vagy finom söröket és még finomabb helyi ételkülönlegességeket kóstolhatunk. A városból a középkor hangulatát idéző szórakozási lehetőségek sem hiányoznak. Gyakran rendeznek lovagi tornákat, bemutatókat és felvonulásokat.

szerző: Czakó Letty
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
Szabadidő 2022. JANUÁR Lenyűgöző vízesések a nagyvilágból
Félelmetes erejű és különleges szépségű természeti csodák, melyek még a tapasztalt utazókat is lenyűgözik!
Szabadidő 2020. JANUÁR Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚNIUS Olcsó és egyszerű tipp, hogy feldobd a fürdőszobádat
Ha egy egészen picit besüt a nap a fürdőszobádba, könnyedén felvirágoztathatod a helyiséget!
02
Szabadidő 2024. MÁJUS 11 dolog, amiért Haydn érdekes
215 éve halt meg a bécsi klasszika nagymestere, aki számtalan szállal kötődik Magyarországhoz. De vajon miért olyan fontos a zenetörténetben?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS Unokáim szemében látom a csillogást
Nyugdíjas gépészmérnök vagyok, egész életemben Balatonfüreden éltem, szerintem nincs ennél szebb hely a világon. A hobbim sem véletlenül lett a hajómakettépítés. (x)
Menu