Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A tőzegáfonya (angolul cranberry) egy különleges bogyós gyümölcs. Számtalan nagyszerű tulajdonsággal, aminek köszönhetően pozitív hatást gyakorolhat egészségünkre! Íme, néhány indok, amiért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a téli vitaminszegény időszakban!
Óvja a húgyutakat
A tőzegáfonyát már évszázadok óta használják a húgyúti fertőzések kezelésére. A gyümölcs hatását vizsgáló első tanulmányt 1994-ben mutatták be. E szerint azok a nők, akik naponta 300 ml liter tőzegáfonyalét fogyasztottak, fele annyiszor szenvedtek húgyúti fertőzésektől, mint az a csoport, amelyik placebót kapott. Úgy tűnik, hogy a gyümölcsben található bizonyos összetevők képesek megakadályozni az E. coli és más gyulladást okozó baktériumok megtapadását a húgyutak falain. A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzéstípus, amely antibiotikum szedését teheti szükségessé. A tőzegáfonyának köszönhetően tehát az antibiotikum-bevitelt is mérsékelhetjük. A megfelelő hatás érdekében fogyaszthatod édesítetlen lé, szárított gyümölcs vagy étrend-kiegészítő formájában!
Gyulladáscsökkentő
Köztudott, hogy a gyulladás egyike a leggyakoribb kórfolyamatoknak, amely többféle egészségügyi probléma kiindulópontja, illetve alapja lehet. Így például hozzájárulhat az arthritiszhez, az Alzheimer-kórhoz, a daganatos megbetegedésekhez és a különböző szívbetegségek kialakulásához is. A polifenolban, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban gazdag tőzegáfonya napi fogyasztása segíthet a szervezetnek felvenni a harcot a gyulladások ellen, valamint erősíti védekezőképességét.
Óvja a szívet
Egyes kutatások szerint a tőzegáfonya hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A Marylandi Egyetem professzorai egy vizsgálatban megállapították, hogy a tőzegáfonya jótékony összetevői növelhetik a szervezet HDL- (vagyis jó koleszterin-) szintjét. Egy másik, az USDA és az Ocean Spray által végzett kutatás szerint pedig azoknál az embereknél, akik napi egy pohár tőzegáfonyalét ittak, nagyobb mértékű gyulladás- és trigliceridszint- (mindkét tényező komoly rizikófaktort jelenthet a szív egészségére nézve) csökkenést tapasztaltak, mint a placebót fogyasztó csoportnál. Az Advances in Nutrition című tudományos folyóirat egyik korábban megjelent cikke továbbá arról tájékoztat, hogy a tőzegáfonyában is megtalálható flavonoidok akár 32 százalékkal is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A gyönyörű fogsorért
A tőzegáfonya a fogak egészségének védelmében is szerepet játszhat. Egyes megfigyelések szerint fogyasztása csökkentheti a dentális plakk, vagyis a lepedék mértékét, ezáltal megelőzheti a fogínybetegségeket és a lyukas fogak kialakulását. A gyümölcs proanthocyanidin nevű polifenolja gyulladáscsökkentő hatású, így segíthet megóvni a fogakat a periodontális kórokozóktól és a baktériumoktól.
Edzésben tartja az agyat
A tőzegáfonya fontos szerepet játszhat a memóriazavar kiküszöbölésében. A gyümölcs bizonyos tápanyagai segíthetnek megóvni az agyat a kognitív hanyatlástól. Az antioxidánsok semlegesítik a DNS-t károsító szabad gyököket, emellett megakadályozhatják, hogy ezek gyulladást okozzanak az agyban, ezáltal növelve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A C-vitamin serkentheti a szervezet noradrenalin nevű neurotranszmitter előállítását, amely támogatja az agysejtek közti kommunikációt, így javítja mozgásfunkciókat.
Jó hatással van a szépségedre
A tőzegáfonya jellegzetes vörös színét adó, antioxidáns hatású proanthocyanidin elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal megőrizheti a bőr rugalmasságát és egészséges ragyogását. A gyümölcs mindemellett a bőrt károsító szabad gyökök ellen is hatékony fegyvert jelenthet. Ez utóbbiak köztudottan fontos szerepet játszhatnak a ráncok idő előtti megjelenésében.
A téli hónapokban, amikor amúgy is jobban kerülgetnek minket a betegségek, és korlátozott mennyiségben juthatunk vitaminokhoz, érdemes beilleszteni étrendünkbe a tőzegáfonyát.