Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A forró napokon legjobb frissítő egy szelet hűvös görögdinnye. Sokan csak csemegének tartják, és nem is gondolnák, milyen hasznos anyagokkal látja el a szervezetet. Jóval többet jelent, mint gyümölcscukor és víz keveréke. Ha megismered előnyös hatásait, ezentúl még nagyobb örömmel fogyaszthatod.
A név megtévesztő
Megoszlanak a vélemények, hogy miért hívják görögdinnyének, de az biztos, hogy nem Görögország az eredeti származási helye. Egyes állítások szerint a görög szó a gömbölyű dinnye gurulására utal, népies elnevezéssel. Növénytani szempontból a tökfélékhez tartozik, és Afrikából indult útjára, majd világszerte ismert lett. A 10. században érkezett Kínába, ahol ma is nagy számban termesztik. Mór megszállók által jutott Spanyolországba, és az 1600-as évektől egyre több európai országban lett ismert.
Többféle változatával találkozhatsz, legismertebb a csíkos héjú, rózsaszín belsejű dinnye, de az egyszínű sötétzöld héj és a sárga belső is megtalálható. A világ legnagyobb dinnyéje 159 kg súlyú, mellyel termesztője díjat nyert egy Ohio államban tartott tökfesztiválon.
Tápanyagok színes skálája
A görögdinnye a B-vitamin-csoport legtöbb tagját tartalmazza. Az A-vitamin előanyaga, a béta-karotin nagy mennyiségben megtalálható benne, így napozás során az egészséges barna bőrszínt is elősegíti. Ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátja a szervezetet. Különösen kánikula idején hasznos, ha dinnyével is pótolod a szerves formában megtalálható káliumot, cinket, vasat és magnéziumot. Legnagyobb figyelmet a likopintartalma érdemli. Antioxidánsként segít elkerülni a nyári vírusokat, támogatja a szív és érrendszer egészségét, és csontokat is óvja.
Infarktus elleni aminosav
Azt hinnéd, a dinnye semmilyen fontos fehérjét nem tartalmaz? Akkor biztosan meglep, hogy egy különös aminosav, a citrullin egyedülálló forrása. Ez a szervezetben argininné alakul, majd egy enzim segítségével nitrogén-oxid képződik belőle. Nem véletlen, hogy a sportolók ezt az anyagot teljesítményfokozó táplálékkiegészítőként is használják: tágítja a vérereket, szabaddá teszi a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Óvja a szív egészségét, mérsékli a melegfront szívet megterhelő hatásait.
Édes, mégis diétás
A görögdinnye több szempontból is segítségedre lehet, ha leadnál néhány felesleges kilót. Bár édes ízű, mégis alacsony a kalóriatartalma. Tömegének 90 százaléka víz, és az oldható és oldhatatlan rostokkal együtt biztosítja a hosszan tartó teltségérzetet. Gátolja annak az enzimnek az aktivitását, amely a táplálékok zsírtartalmát beépítené a szervezetbe. Ideális testsúly mellett is érdemes egy-három napon keresztül dinnyekúrát tartanod. Salaktalanít, regenerálja a bélrendszert, segít megszabadulni a cellulitisztől.
Csak önmagában fogyaszd!
Gyakori szokás, hogy a főétkezések után desszertként következik egy szelet görögdinnye. Ám ha így teszel, puffadásra, emésztési zavarokra számíthatsz. Emiatt kár lenne a száműznöd a dinnyét étrendedből. Csupán arra figyelj, hogy más ételektől elkülönítve, legalább három óra szünetet tartva magában fogyaszd. Minden más tápláléknál gyorsabban halad át az emésztőrendszeren, és ha ilyenkor más ételekkel találkozik, erjedés, gázosodás lép fel. Legjobb, ha reggel, éhgyomorra vár egy nagy adag dinnye.
A magot és héjat se dobd ki
Gyerekkorodban többször hallhattad, hogy megárt, ha lenyeled a dinnye magját. Ez szerencsére tévhit, sőt a dinnyemag kifejezetten hasznos anyagokkal látja el szervezetedet. Magas a cink- és vastartalma, ráadásul biológiai hasznosulása kiváló. Sokkal hatékonyabban szívódik fel, mint a mesterséges kiegészítők. Egyik összetevője, a cucubocitrin tágítja a hajszálereket, csökkenti a vérnyomást. Ha nem szeretnéd elrágni a magokat, szárítsd meg, és főzz teát belőlük. A héjának lágyabb részét gyümölcspréssel kipréselheted, de savanyúságként eltéve is ízletes. Bőrvédő szilíciumot és klorofillt tartalmaz, a héj többféle tápanyaga is növeli a libidót, és védi a prosztata egészségét.
Mikor érett, hogyan tárold?
Ha szeletelt dinnyét vásárolsz, könnyebb dolgod lesz az érettség megállapításával. A sötétrózsaszín gyümölcsbelsőn, ha érett, nincsenek fehér csíkok, foltok. Ám az egész dinnyén is több jelet észrevehetsz, ami biztosít a jó választásról. Emeld meg a dinnyét – ha méretéhez képest elég nehéznek ítéled, bátran megveheted, ugyanis éretten magasabb a víztartalma. A héján egymással szemközt két foltot keress. Egyik, amelyiken a földön feküdt. Ez legyen sárga, mert ha fehér vagy világoszöld, még érnie kellett volna. A szemközti folt, ahol a nap érte, ne legyen fényes és világos, inkább sötétebb színű.
Tároláskor ideális hőmérséklet a 16-20 fok, például hűvösebb kamrában. Alacsonyabb vagy magas hőmérsékleten veszít tápértékéből. Élvezd minél gyakrabban, egészen szeptember végéig!