Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
Kitűnő bélműködés, védelem a daganatos megbetegedésekkel szemben, hosszan tartó jóllakottság felesleges kalóriák nélkül – ezt kínálják a bab- és borsófélék, a káposzta változatos fajtái, a karfiol és a brokkoli. Ha azonban érzékenyebb az emésztőrendszered, puffadást, kínzó teltségérzést, esetleg hasi görcsöket tapasztalhatsz fogyasztásukat követően. A hüvelyesek egy triszacharid nevű hatóanyag miatt fejlesztenek gázokat, és előfordulhat, hogy szervezeted nem termel elegendő enzimet a lebontásukhoz. Ráadásul ezek a táplálékok fehérjében és szénhidrátban is gazdagok, melyek együttes feldolgozása komoly terhet ró az emésztésre.
A káposztafélék kéntartalma és illóolajai szintén felfúvódást okozhatnak, emellett oldhatatlan rostjaikkal sem könnyű megbirkóznod, ha korábban főként finomított élelmiszereket fogyasztottál. Próbáld ki a trükköket, amelyek segítségével gond nélkül megemészted az ízletes és tápanyagokban dús fogásokat!
Válaszd a megfelelőt!
Amíg bélrendszered hozzászokik a hüvelyesek és káposztafélék feldolgozásához, bevezetésként válogass a könnyebben emészthető fajták közül. A vörös lencsét és a mungóbabot a nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban szerezheted be. Már főzés közben tapasztalni fogod, mennyivel gyorsabban megpuhulnak a társaiknál. Nem véletlen, hogy gyomrod is szívesebben fogadja, mint a tarka- vagy a fekete szemű babot, a csicseriborsót. Ezeket csak fokozatosan, eleinte kisebb mennyiségben illeszd az étrendedbe.
A kelbimbó és a kínai kel szerepeljen elsőként az asztalon, ha a káposztafélékhez igyekszel hozzászokni. Finomabb rosttartalmuk kevésbé puffaszt, mint a kel- vagy a fejes káposzta. Bármelyik fajtát választod, lehetőleg zsenge, frissen szedett példányt vásárolj a piacon.
Áztass!
A szárazhüvelyeseket a főzést megelőzően 8-12 óráig áztasd hideg vízben, így a puffadást okozó hatóanyagok nagy része kioldódik. Mielőtt a kuktába vagy fazékba kerülnek, öntsd le az áztatóvizet.
A káposztafélék leveleit érdemes sós vízben áztatnod vagy lereszelned és megsóznod, majd előmelegített sütőbe helyezned 5-10 percre. Ezáltal a gázképző illatanyagok eltávoznak a zöldségből.
Csíráztass!
Ha a bab- és borsóféléket az áztatást követően 2-3 napig csíráztató tál vagy egyszerű befőttesüveg segítségével kicsíráztatod, jelentősen javítod emészthetőségüket. A folyamat során a fehérjék aminosavakká, a keményítő könnyen felszívódó cukrokká bomlik. Emellett értékes vitaminok, enzimek szabadulnak fel, amelyek szintén hozzájárulnak a problémamentes feldolgozáshoz. Ez esetben kifejezetten csíráztatásra alkalmas hüvelyeseket válassz, amiről a csomagolás felirata tájékoztat.
Le a fedővel!
A gázokat fejlesztő illatanyagok a káposztafélékből főzés közben felszabadulnak, így nincs más teendőd, mint félretenni a fazék fedőjét. Az eredmény érdekében kivételesen megfeledkezhetsz a takarékosabb ételkészítésről. Legjobb, ha forrás után azonnal leöntöd a vizet, majd pótlod, és így folytatod a főzést. A hüvelyesek forralásakor keletkezett habot is távolítsd el a víz tetejéről. Kavard sűrűn az ételt, így még inkább segíted a panaszt okozó illóanyagok távozását. Az utolsó percekben pedig önts kevés almaecetet a vízhez!
Fűszerezz okosan!
Ha a töltött káposzta vagy a sólet fogyasztása után hasfájás gyötör, gyakran nem a fő nyersanyag a hibás! Ezekhez az ételekhez rendszerint vörös- és fokhagyma, fekete bors, erős paprika és füstölt hús társul. A káposzta vagy a bab helyett sokkal valószínűbb, hogy a hozzáadott kiegészítők váltják ki panaszaidat. Ezzel szemben néhány fűszernövény kifejezetten segíti az emésztést, és meglepően kellemes ízt kölcsönöz a fogásoknak.
A káposztafélékhez használj puffadásgátló köménymagot, édesköményt, a fekete borsot cseréld borsikafűre, de a gyömbér is kiválóan kiemeli az ízeket, és serkenti emésztést.
A lencséhez és tarababhoz a zsálya, a kakukkfű és az oreganó illik, míg a mungóbab és a fekete bab puffasztó hatásától a római kömény véd meg. Érdemes a bio-élelmiszerpolcokon megtalálható szárított tengeri algákkal is megismerkedned, melyek nemcsak ízletesebbé varázsolják a menüt, de segítenek megküzdeni a nehezen lebontható összetevőkkel is. A sót is pótolják, így az érrendszered egészségét is megóvják.