Szabadidő

5 kreatív tojásfestő módszer
A tojásdekorálás az egyik legélvezetesebb húsvéti hagyomány. Íme, öt látványos eredménnyel járó technika!

Csakúgy, mint a karácsony, a húsvét legjobb részének is az ünnepi előkészületek számítanak. Ilyen a tojásfestés, amely gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes lehet, és nem csupán a fejlett kézügyességgel rendelkezők kiváltsága. Következik 5 mutatós megoldás, amelyek között felfedezheted a régi idők hagyományait is!

Természetes színezők

A hímes tojások elkészítéséhez használhatsz tojásfestéket, természetes anyagokat, gyümölcs- vagy zöldségalapú festékeket, élelmiszer-színezőket, akrilfestéket vagy olvasztott zsírkrétát. A természetes színezéshez nem kell más, mint néhány zöldség vagy gyümölcs. A hagyma, cékla, áfonya, szeder, vörös káposzta, körömvirág és a kamilla mind nagyszerű megoldás lehet.

A kékhez jó a vöröskáposzta, a sárgához a kurkuma, a zöldhöz spenót, a lilához pedig lilahagyma szükséges. Forrald fel a kiválasztott gyümölcsöt vagy zöldséget 5-6 csésze vízben kb. 20-25 percig, vagy amíg a víz elég sötét nem lesz. Minél több zöldséget teszel a vízbe, annál mélyebb árnyalatot kapsz. Ezután helyezd a kihűlt lébe a korábban megfőzött tojásokat – minél élénkebb színt szeretnél, annál tovább hagyd őket a vízben. Végül adj hozzá egy kis ecetet, így fokozhatod a hatást.

Befőttes gumi

A tojás dekorálásához egy egyszerű, ám nagyszerű eszköz a befőttes gumi. A tojásokra tegyél 3-4 darab befőttes gumit. Tedd a festékbe a gumis tojást, és várj, amíg megszíneződik. Ezután vedd ki, és szárítsd meg: ha megszáradt, leveheted a gumikat róla.

Következő cikk

Kréta-módszer

Gyönyörű márványtojásokat készíthetsz némi pasztellkrétával. Első lépésként reszeld le a krétát egy papírlapra, majd dobd bele a darabkákat egy vízzel teli üvegedénybe. Ha a kréta olvadni kezd, tedd hozzá a kifújt tojást. Ezzel a technikával nagyon szép mintákat varázsolhatsz rá. Ezután vedd ki, és engedd, hogy megszáradjon, befejezésképpen pedig fújd be hajlakkal, hogy a festék tartós maradjon.

Tojásírás

A tojásírás igazi néphagyomány, napjainkban azonban sajnos egyre kevesebben alkalmazzák. A hagyományos hímes tojás elkészítéséhez szükség van írókára, a festést pedig viasszal végezzük. A forró viasz és az íróka segítségével rajzolj mintákat a tojásra, majd tedd langyos festékfürdőbe az egyes darabokat. Miután végeztél, olvaszd le a viaszt a sütőben, és már kész is.

Levelek és virágok

Arra is van megoldás, ha nem szívesen bajlódsz a festéssel. A természet erejével mutatós húsvéti tojásokat készíthetsz. Nincs hozzá másra szükséged, mint zsinegre, amellyel erősíts hozzá a tojáshoz néhány petrezselyemzöldet vagy falevelet. Ha illatot is szeretnél, válassz hozzá rozmaringot vagy kakukkfüvet.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. ÁPRILIS Hasznos tudnivalók a tojásról
Húsvét közeledtével különösen hasznos néhány praktikus tanácsot meghallgatni a tojás kezeléséről, a főzésről, a tojásvásárlás fortélyáról.
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Húsvéti sonka, felsőfokon
Ízletes és ugyanakkor egészséges is lehet a hagyományos sonkamenü. A titok a helyes választás és elkészítés.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu