Szabadidő

Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!

A vágott virágok ilyenkor tavasszal különösen gyönyörűek, megtöltik élettel és színekkel otthonunkat. Sokaknak azonban meggyőződésük, hogy nem érik meg a fáradságot, mert legtöbbször egy nap alatt elhervadnak. Ám nem kell feltétlenül lemondanunk róluk: a virágok hosszan tartó frissességének titka, hogy a baktériumok mennyiségét vissza kell szorítani a vízben, és megfelelő tápanyagot kell biztosítani a növényeknek. Íme, néhány szuper tipp a hosszan tartó friss csokorért!

Az alapok

Vázába helyezés előtt érdemes visszavágnod a szárakat, lehetőleg ferdén, kb. 2-3 centivel, így a növény több vizet tud majd felvenni. A műveletet ismételd meg pár naponta.

Az sem mindegy, milyen vázát használsz, az átlátszó falú vázákban könnyebben szaporodnak el a moszatok és a vízkő. Emellett ügyelj arra, hogy a különböző fajták milyen hőmérsékletű vizet szeretnek. Általában a 18-20 fokos hőmérséklet az optimális, de a tulipán és más hagymások inkább a hűvösebb vizet kedvelik. Fontos, hogy a vízbe érő leveleket, hajtásokat távolítsd el, mert könnyen rothadásnak indulnak, és beszennyezik a vizet. A vázát sose helyezd közvetlenül napfényre, ezek a szépséges növények hűvösebb környezetben tudnak sokáig tündökölni.

A vizet naponta cseréld, a virágok a friss vizet szeretik. A szakértők azt javasolják, hogy érdemes emellett megfelelő tápanyagokkal is ellátni a vizet. Léteznek bizonyos hervadást gátló szerek, amelyeket beszerezhetsz a virágárusnál vagy kertészeti szaküzletekben. Ha azonban inkább egyszerűbb megoldást keresel, az otthoni kellékek közül is sok olyat találhatsz, amely segít a virágokat tartósabbá tenni.

Szénavas üdítő

Bár magas cukortartalmuk miatt a szénsavas üdítőitalok egészségünknek és fogainknak árthatnak, a virágoknak kifejezetten jót tesznek. Önts ¼ csésze üdítőt a vízbe, meglátod, tartósítja kedvenc virágaidat.

Hajlakk

A hajlakk nem csupán a hajunknak ad tartást, de segítget a virágok frissen tartásában is. Fújd be körülbelül 50 cm távolságról a levelek és a szirmok fonákját. Ezt a módszert szárításkor is alkalmazhatod. Fújd le hajlakkal, mielőtt megszárítanád őket, majd akaszd fel fejjel lefelé, így a visszafordítás után nem hajlik el a száruk.

Ecet és cukor

Szintén jól bevált módszer az ecet és a cukor kombinációja. Az oldathoz használhatsz fehér ecetet vagy akár almaecetet is. Oldj fel 3 evőkanál cukrot 2 evőkanál fehér ecetben, és tedd egy liter meleg vízbe. A cukor táplálja a növényeket, míg az ecet meggátolja a baktériumok elszaporodását.

Pénzérme a vízbe?

Talán meglepően hangzik, pedig néhány réz pénzérme segítségével meghosszabbíthatjuk a vágott virágok életét. Különösen a tulipánokét. Az érmék oxidációjának köszönhetően a virágok egészségesebbek maradnak. A pénzérmét kockacukorral is kombinálhatod, de jó megoldás lehet akár a faszén is, melynek hatására a víz sokáig friss maradhat.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Irány a kert: metszhetjük a fákat!
A természet lassan utat enged a tavasznak. Akinek kertje van, már javában talál kinti tennivalót!
Egészség 2022. FEBRUÁR Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell. Készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!
Egészség 2022. FEBRUÁR Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁJUS Álomszafari
Sokak bakancslistáján szerepel egy autentikus afrikai szafari. Mi is történik egy ilyen úton valójában?
02
Szabadidő 2023. MÁJUS A színek városai
Többféle árnyalatban pompázó városok, szemet kápráztató épületek, melyeket látni kell ahhoz, hogy elhiggyük, valóban léteznek. Íme, a világ legszínesebb városai!
03
Szabadidő 2023. MÁJUS A tökéletes kerti grillezés. Mi kell hozzá?
Megunhatatlan nyári program grillezni a szabadban. Pácolj ízletes húsokat, teríts meg a kertben, hívd meg a barátaidat és máris minden adott egy felejthetetlen élményhez.
Menu