Egészség

6 érv a rendszeres szex mellett
A szex nemcsak kellemes, de egészségünknek is jót tesz – ez ma már tudományos tény. De miért is?

Régóta kutatjuk a szexuális élet és az egészség összefüggését. Legtöbb esetben csak a kedvező következményekkel vagyunk tisztában – hogy milyen élettani folyamatok okozzák az egészség számára kedvező jeleket, azt kevésbé ismerjük. Tudjuk például, hogy az intenzívebb nemi életet élő férfiak között jóval kisebb a prosztatarák vagy az inkontinencia előfordulásának valószínűsége. Az is kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a szervezet ellenálló képességét is növeli a több intim együttlét, sőt a szex fájdalomcsillapító hatása is közismert tény.

A következőkben sorra veszünk néhány olyan tényezőt, amelyre ma már bizonyítottan kedvező hatással van a kiegyensúlyozott, rendszeres szexuális kapcsolat.

1. A szextől jobb lesz a hangulatunk

A legközvetlenebb hatás, melynek kimutatásához nincs szükség kutatókra. A szerelmeskedés és az orgazmus hatására sajátos endorfin- és oxitocinkoktél szabadul fel a szervezetben, amelynek köszönhetően az ember élénkebb lesz napközben, majd éjjel jobban alszik. Az oxitocint nem véletlenül hívják szerelemhormonnak, mivel ölelkezés után 20 perccel önti el a szervezetet. A nők négyszer annyi oxitocint termelnek, mint a férfiak.

2. A szív egészségét is segíti az együttlét

A belfasti Queens Egyetem munkatársai szerint a heti háromszori szex felére csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Eredményeik alapján bebizonyosodott az is, hogy a szexuálisan aktív idősek sincsenek veszélyben, épp ellenkezőleg: minél többet szexelnek, annál jobbak az életkilátásaik. A szexhez ugyanis fizikailag is fittnek kell lenni, ami egészséget tükröz.

3. Erősödik az immunrendszer

Több kutatás igazolja, hogy azok, akik rendszeresen szexelnek, kisebb eséllyel lesznek náthásak vagy influenzásak. Egy egyetemistákkal folytatott vizsgálat során behatóan vizsgálták a résztvevők szervezetében megjelenő, immunműködést segítő antitesteket. Azt találták, hogy azoknak a szervezetében, akik hetente legalább egyszer nemi életet éltek, jóval több antitest volt jelen, mint az ennél ritkábban szexelőkében. Érdekes adalék viszont, hogy azoknál, akik hetente háromszor vagy még többször is sort kerítettek az együttlétre, alacsonyabb szinten volt ugyanez az anyag. Úgy tűnik, ebben is az arany középút a legegészségesebb opció.

4. Több szex, kevesebb inkontinencia

Tudnod kell, hogy az akaratlan vizeletvesztést legtöbbször a gyengülő gátizmok okozzák, amelyek veszítve erejükből, feszességükből már nem képesek a húgyhólyag szivárgásmentes zárását biztosítani. A gátizmok egészségének megőrzése ezért kulcsfontosságúak az inkontinencia megelőzésében, vagy éppen a már megjelent tünetek mérséklésében.

A gátizom az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed. Férfiaknak éppúgy vannak, mint a nőknek. Az egészséges gátizomzat segíti a hólyag és a végbél záróizomzat megnyílását, a minél teljesebb vizelet- és székletürítést. Az orgazmus bizonyítottan edzi ezeket az izmokat, amely így javítja a vizelettartási képességet. Sőt, a potenciára is kedvezően hat. Az izomcsoport fittségét ugyanakkor speciális tornával is javíthatjuk. Ehhez egy kérdív kitöltése után letölthető füzetben találsz találsz hasznos tippeket a kontinencia.hu oldalon.

5. Aki többet szexel, tovább él

Nemes egyszerűséggel így summázható az a walesi tanulmány, amely szerint a férfiak hosszú életét a rendszeres nemi élet garantálja. Ennek a kutatási eredménynek az élettani alapját is felfedték, és azt találták, hogy aktus során DHEA, azaz dehydroepiandroterone hormon szabadul fel, amely az egészséges hormonháztartásért felel.

6. A sok szex a termékenységnek is kedvez

Gyakori tévhit, hogy a babára vágyó párok elég, ha ovuláció idején kétszer szexelnek, mert a túl sok aktus árt a spermaminőségnek. A Midlands Fertility Services vezetője, Gillian Lockwood egy ausztrál tanulmányra alapozva úgy véli, egészséges, normális spermaszámú férfiaknak ettől egyáltalán nem kell tartaniuk. A megfelelő spermaszám egyre fontosabb kérdés a gyermekvállalásra vállalkozó párok számára, hiszen az utóbbi 40 évben Európában is felére csökkent a férfiak átlagos spermaszáma. Mind a táplálkozás, mind a mozgás, mind az aktív szexuális élet hatással van a gyermekáldáshoz szükséges magas spermiumszám meglétéhez.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. JÚNIUS Kerüld el a kínos pillanatokat! Fontos tanácsok férfiaknak!
A férfiak körében mai napig kínos az inkontinenciával járó panaszok problémája, de van segítség, amely megkönnyíti a mindennapokat.
Egészség 2019. MÁRCIUS A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Ki vásárol szex-shopban? Megnéztük!
Egy szombat délutáni bevásárlást kiegészítettünk egy apró kitérővel: szexshopba mentünk, hogy megtudjuk, kik járnak oda és miért.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁJUS Kertben nő a szorongás ellenszere
A stressz, a szorongás ellen nem csak gyógyszerekkel lehet küzdeni. Következő tippjeink természetesek, olcsók és hatékonyak.
02
Egészség 2023. MÁJUS Újra Egészségváros
Richter Egészségváros júniusban újabb két helyszínen: Szegeden és Mátészalkán! (x)
03
Egészség 2023. MÁJUS Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben
Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.
Menu