Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Bizonyos ételek elnehezíthetnek, álmosíthatnak, mások viszont épp ellenkezőleg – felpörgethetik a vágyakat, felkelthetik a szunnyadó szenvedélyt. Semmiképp se tervezz ilyen estékre nehéz, zsíros vagy vörös húsos ételeket. Bátran próbálkozhatsz azonban a fűszerek kombinációival – amelyek illóolaj-tartalma hat az érzékekre –, gyümölcsökkel vagy könnyű halételekkel. Íme, néhány recept, amely biztosan segít bensőséges hangulatot teremteni és érzéki energiákat felkorbácsolni párodban.
Kaviáros avokádófalatok – előétel
Hozzávalók (2 személyre)
1 nagyobb, érett avokádó
1 citrom
1 kis üveg kaviár
pirítósszeletek
3 gerezd fokhagyma
A pirítósokat melegen dörzsöld be fokhagymával. Az avokádót vágd apró kockákra, és egyengesd el a pirítóson, kend meg vastagon kaviárral és csepegtess rá friss citromlevet.
Édes-csípős, egzotikus csirke banánnal és ananásszal
Hozzávalók (2 személyre)
2 csirkemell
negyed ananász
2 banán
5 + 5 dkg vaj
egy kiskanál cayenne bors
egy centis gyömbér lereszelve
rizs
pirított, szeletelt mandula
A csirkemelleket vágd vékony szeletekre, és két celofándarab közé helyezve verd őket laposra egy erre alkalmas eszközzel – klopfolóval, serpenyővel. Sózd-borsozd őket. Egy serpenyőben a felolvasztott vajon hirtelen süsd ki a hússzeletek mindkét oldalát. Az ananászt pucold meg, és vágd vékony szeletekre. A banánt szabadítsd meg a héjától. Egy tepsit vagy egy tűzálló tálat vajazz ki, és rakd le benne a hússzeleteket, szórd meg a cayenne borssal és a gyömbérrel, és helyezd rájuk az ananászt. Süsd őket lefedve 20 percig, majd tedd melléjük a banánokat, és fedő nélkül süsd tovább. Tálald pirított mandulás főtt rizzsel.
Rizssaláta datolyával és padlizsánnal
Hozzávalók (2 személyre)
2 dl barna rizs
1 csomag szárított datolya
1 fél csomag aszalt füge
1 kisebb padlizsán
só, bors
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A padlizsánt mosd meg, és vágd kockákra. Sózd le, majd ha levet eresztett, facsard ki. Nagy lángon, olívaolajon pirítsd meg a padlizsánkockákat, majd szedd ki őket, és tedd félre. Főzd ki a barna rizst; a datolyát és a fügét vagdosd minél kisebb darabokra. Egy mélyebb serpenyőben olívaolajon pirítsd meg az áttört fokhagymát, forgasd bele a rizst, majd a fügét és a datolyát, végül a padlizsánt is add hozzá, sózd és borsozd. Melegítsd össze az egészet, majd tálald forrón.
Tejberizs fahéjjal és keserű csokoládéval
Hozzávalók (2 személyre)
10 dkg kerek szemű rizs
4 dl tej
5 dkg vaj
1 vaníliarúd
egy csipet só
3 evőkanál cukor
egy evőkanál fahéj
5 dkg keserű csokoládé
A tejet a vajjal, a sóval és a cukorral tedd fel főni. Ha felforrt, öntsd hozzá a rizst és a vaníliát, majd vedd a lehető legkisebb lángra. Gyakran kevergesd, és ha a rizs felvette az összes tejet, kóstolgasd, hogy ne főjön túl. A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel. Tálaláskor a rizst szórd meg fahéjjal, és öntsd le az olvasztott csokoládéval.