Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Egészség
A múlt század hetvenes éveiben két dán orvosnak feltűnt, hogy az amerikai, dániai és grönlandi inuit lakosság koszorúér-betegségből származó halálozása lényegesen kisebb, mint az európai országok lakosságáé. Rövidesen kiderült, hogy az inuit eszkimók szervezetébe fő táplálékukkal, a tengeri halakkal naponta 5-10 gramm omega-3 zsírsav kerül: ezzel összefüggésben plazma-trigliceridszintjük kellően alacsony, de a „jó koleszterinnek” is nevezett HDL-koleszterin-koncentráció kedvezően magas.
HALadás a szív- érrendszeri betegségek megelőzésében
Egy 1994-ben Lyonban végzett vizsgálatban a növényi eredetű omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav hatásosan javította az infarktuson átesett betegek állapotát, elősegítette gyógyulásukat, jelentősen csökkentette a szövődmények kialakulását, valamint a halálozást. Ennek a zsírsavnak egy része az emberi szervezetben átalakul a tengeri halakban található hosszú láncú omega-3 zsírsavvá, így a végeredmény ugyanaz, mint a tengeri halak fogyasztását követően. Nevezetesen: csökken a trombózisnak és a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, és a szívinfarktus utáni állapotban egy esetleges második infarktusnak a kockázata is mérséklődik.
Mennyi halat és magot?
A kutatások és tapasztalatok tükrében ma már megállapítható, hogy 100 gramm tengeri hal fogyasztása javasolt hetente legalább kétszer, de inkább háromszor. Ettől a koszorúér-betegségből származó szívhalál kockázatának 30-40 százalékos csökkenése várható. A növényi eredetű omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav forrásai a következők: dió, lenmagolaj, repceolaj, szójaolaj, valamint az előbbieknél kisebb mennyiséget tartalmazó kukorica, mák, tökmag és az ezekből készült olaj.
+ 2 recept
A következő két étel játszva elkészíthető. Még annak sem kell megijednie a feladattól, aki életében nem járt konyhában, hiszen az alapanyagok, a főzés valóban gyerekjáték, az eredmény viszont egy, illetve két igazán finom halétel.
Zöldséges tonhal alufóliában
Hozzávalók:
50 dkg tonhal
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldpaprika
15 dkg paradicsom
tengeri só
A tonhalszeleteket enyhén besózzuk, bekenjük a zúzott fokhagymával, majd szeletenként alufóliára fektetve beborítjuk a zöldpaprika- és paradicsomkarikákkal. Lazán becsomagoljuk, előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kibontva közvetlenül a tányérokra csúsztatjuk, burgonyakörettel tálaljuk.
Sajtos lazacfilé
Hozzávalók:
40 dkg lazacfilé
4 dkg liszt
4 evőkanál olívaolaj
10 dkg eidami sajt
fél citrom felkarikázva
konyhasó
A lazacot négy szeletbe vágjuk, enyhén besózzuk. A halszeleteket lisztbe forgatjuk, és olívaolajon hirtelen megsütjük úgy, hogy a közepe még nyers maradjon. A megsült szeleteket hőálló edénybe tesszük, befedjük sajtszeletekkel, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad. Citromkarikával díszítve melegen tálaljuk. Fogyaszthatjuk a halat burgonyával vagy párolt zöldségkörettel is.