Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Alkoholos vagy alkoholmentes, mindegy: bólé és puncs nélkül nincs szilveszter. Ha alkoholosak, akkor azért, mert annyira a fejedbe szállnak, hogy egy évben csak egyszer engedheted meg magadnak; ha alkoholmentes, akkor azért, mert erre az alkalomra illenek igazán.
A bólék és puncsok az emberi kreativitás és kombinációs készség végtelenségét mutatják. Csak pára fűszer, gyümölcs, szirup, aroma kell hozzájuk, meg némi fantázia. Egyik legfontosabb karakterük nemcsak az ízben, de a látványban is rejlik: a gyümölcsök színeit a létező legváltozatosabb módon keverheted, a díszítéssel pedig egészen különlegessé és egyedivé teheted italodat. Ha saját ötleteid alapján készítetted, a végén még nevet is adhatsz neki: így szinte biztos lesz a siker!
Bólék
A bólék nemcsak finomak, frissítőek és szépek, de nagyon fontos szerepet játszanak az összejövetel hangulatának építésében is. Nagy, mély tálakban szervírozzák őket, nagyon hidegre hűtve: a vendégek aztán merőkanállal maguk szednek belőle füles bögréjükbe. Még a neve is az angol ’bowl’, tál szóból ered. Miközben a tálhoz járulnak, a vendégek beszélgetésbe elegyednek egymással: a bólé tehát valóban a parti lelke és alapvető mozgató rugója. A hozzávalókban az egyetlen fix a pezsgő és a gyümölcs – fontos tehát, hogy a bólé szénsavas legyen –s, de a pezsgő helyettesíthető bármilyen szénsavas üdítőitallal, ha egészségesebb és józanabb szeretnél maradni.
Édes-hűvös bólé
Hozzávalók:
2 konzerv őszibarack
2 liter őszibaracklé
2 liter ananászlé
2 üveg pezsgő
2 liter vaníliafagylalt
A barackokat vagdosd apró darabokra, és helyezd egy nagy, mély üvegtálba (létezik kifejezetten bólé kínálására szolgáló óriás bólétál is). Öntsd rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt. Közvetlenül azelőtt jó összeállítani, hogy a vendégek megérkeznek. Gombóconként keverd bele a fagylaltok felét, és hagyd, hogy beleolvadjanak a bóléba. A szervírozáskor frissen tegyél a poharakba egy-egy gombóc még fagyott állagú fagylaltot.
Narancsbólé
Hozzávalók:
2 db narancs
2 db citrom
8 cl narancslikőr
2 üveg vörösbor
2 üveg pezsgő
A narancsot és a citromot karikázd fel, majd felezd el a karikákat. Csepegtesd rá a likőrt, és hagyd hűvös helyen állni egy pár órán keresztül. Először a borral öntsd fel, és keverd jól össze, majd add hozzá a pezsgőt is.
Bólé rengeteg gyümölccsel, alkohol nélkül
Hozzávalók:
2 liter szénsavas üdítő (traubi vagy tonik)
gyümölcsök, friss és konzerv vegyesen: narancs, alma, barack, ananász, mandarin,
befőttek
1 üveg befőttlé
5 dkg mazsola
1 kis rumaroma
friss eper és kiwi díszítéshez
A mazsolát áztasd egy kis rumaromával ízesített vízbe. A tálban először a befőtt levét és a szénsavas üdítőt keverd el. A gyümölcsöket szeleteld fel hasonló méretű karikákra, gerezdekre, szeletekre, és tedd a bóléhoz. Végül szórd hozzá a mazsolát is, és lefedve érleld a hűtőben legalább fél napot.
Forró, melengető puncsok
A puncsok egész más hangulatot árasztanak, mint a bólék. Inkább hosszú beszélgetésekhez, egy-egy vacsora lezárásához illenek: szilveszterkor éjfélkor illik elfogyasztani. A puncsot is bögrében, kiskanállal szokás kínálni, hogy a végén a gyümölcsöt is megeszegethessük belőle.
Gyümölcsös puncs
Hozzávalók:
10 szem kardamommag
néhány szegfűbors
egy darabka egész fahéj
20 dkg aszalt gyümölcs, vegyesen
7 dl vörösbor
1 liter erős fekete tea
4 evőkanál cukor
2 db narancs
2 dl rum
A fűszereket, a bort és a gyümölcsöket tedd egy nagy fazékba, és az egészet melegíts forráspontig, majd húzd le a tűzről. Főzz egy jó erős fekete teát, és öntsd a fazékba. Tedd hozzá a cukrot, a héjastul felkarikázott narancsot, és forrald fel együtt az egészet még egyszer. A végén öntsd hozzá a rumot, és kínáld forrón.
Alkoholmentes zöld puncs
Hozzávalók:
1 liter zöld tea
1 csokor citromfű
1 mogyorónyi gyömbér
1 lime
1 zöld alma
3 evőkanál méz
1 liter almalé
A zöld teát forrald fel a citromfűvel, a gyömbérrel, a lime-mal és a cikkekre vágott zöld almával. Húzd le a tűzről, és add hozzá a mézet és az almalevet. Forrald fel újra az egészet, és kínáld forrón.