Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A fogyás a legegyszerűbben és a leggyorsabban nemcsak a zsírok és cukrok elhagyásával, hanem a szénhidrát minimálisra csökkentésével érhető el. Nem mondjuk, hogy örökre le kell mondanod róluk, de ha nagyobb súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, annak ez a legegyszerűbb formája. Ha hosszú távú, lassú fogyást tervezel, már az is hatásos lehet, ha esténként kihagyod a szénhidrátot.
Nehéz elhinni, de a szénhidrátdús köretek, a kenyérrel készül hideg vacsorák és reggelik, az édességek és a tésztaételek mind lecserélhetők – méghozzá nagyobb szenvedés és megerőltetés nélkül.Ha komolyan gondolod, csupán a fantáziád szabhat határt annak, milyen finomságokkal váltod fel a hagyományos, szénhidrátokkal terhelt étrendedet.
Mozzarellás-paradicsomos-padlizsános csirke
Hozzávalók (4 személyre):
fél kg csirkemell
30 dkg mozzarella
fél kg paradicsom
egy padlizsán
bazsalikom
só, bors
A csirkemellből vágj hosszában vékony szeleteket. Sózd, borsozd őket. A paradicsomot és a padlizsánt vágd vékony szeletekre, a mozzarellát reszeld le. Egy forró serpenyőben, pár csepp olívaolajon süsd elő a hússzeleteket, majd helyezd őket egy vékonyan kiolajozott tepsibe. Tedd ugyanezt a padlizsánokkal. Süssd mindkét oldalukat kevés olívaolajon addig, míg el nem kezdenek barnulni. Helyezd az átsütött padlizsánszeleteket a csirkére, majd arra a paradicsomszeleteket. Szórd meg bazsalikommal, majd a reszelt sajttal. Alufóliával lefedve süsd kb. 180 fokon 20 percig, majd anélkül 10 percig. Tálald friss bazsalikom levelekkel, vagy korianderrel megszórva. Köretként már csak egy kis kevert zöld saláta kell hozzá, de magában is teljesértékű fogás.
Sült zöldségek tojáslepénybe tekerve
Hozzávalók (4 személyre):
2 kaliforniai paprika
20 dkg gomba
1 cukkini
4 tojás
1 dl tej
só, bors
1 evőkanál szójaszósz
olívaolaj
A paprikákat és a gombát vékony szeletekre, a cukkinit vágd karikákra. Egy nagyobb serpenyőt vagy egy wokot forrósíts fel, majd önts bele egy kevéske olívaolajat. Először a gombákat dobd rá, és pirítsd addig, míg el nem párolódott róla a kicsapódott víz. Ekkor add hozzá a paprikát és a cukkinit, öntsd rá a szójaszószt, és nagy lángon pirítsd meg őket úgy, hogy éppen csak összeessenek. A tojásokat verd fel egy kis sóval és borssal, add hozzá a tejet, majd egészen kis adagonként süss belőle „palacsintákat”. A zöldséget a tojáspalacsintákra vagy mellé helyezve tálald.
Narancsos sült sárgarépa fetával
Hozzávalók (4 személyre):
fél kg zsenge sárgarépa
30 dkg feta sajt
2 narancs
1 citrom
1 kiskanál őrölt római kömény
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 evőkanál ecet
néhány szál kakukkfű
A répákat pucold meg, majd helyezd őket tűzálló tálba. A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. Az olajból, az ecetből, a sóból, borsból és római köményből keverj öntetet, ebben forgasd meg a répákat. Kb. 20 perc alatt süsd őket puhára a sütőben a kakukkfűvel. Amíg puhulnak, morzsold le a fetát, és a narancs és a citrom levéből keverj öntetet. Mielőtt a répák megpuhulnának, öntsd rájuk, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.
Waldorf-saláta csirkével
Hozzávalók:
1 csirkemell
1 szár zeller
2 evőkanál joghurt
2 nagy, kemény alma
néhány szem szőlő
só, bors
A zellert vágd vékony szeletekre, az almát pedig ahhoz hasonló méretűre. A szőlőszemeket félezd meg, a magokat távolítsd el a félbevágott szemekből. A csirkemellet húslevesben főzd puhára, majd ha kihűlt, vágd kisebb darabokra, vagy falatnyi csíkokra. A joghurtot keverd el a sóval és a borssal. Ezután forgasd össze a hozzávalókat, öntsd nyakon az öntettel, és hűtsd be jó pár órára. Esetleg tört dióval is megszórhatod.