Szabadidő

Könnyű, kalóriaszegény, kényeztető vacsorák
Az egészséges étrend a vacsoránál kezdődik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy koplalni kellene!

Estére a szervezetnek már nincs szüksége nagy energiabombákra. Egy kiegyensúlyozott étkezésekkel eltelt nap végén már épp csak annyi kalória kell, amennyi a gyötrő éhséget csillapítja.

Vacsorázni persze jó, hiszen a legtöbbünk számára ez a nap egyetlen közösségi étkezése. A nap végi súlyos kalóriabombáról sokan úgy gondolják, hogy megérdemlik, még akkor is, ha tudják, nem tesz jót az egészségüknek. A családi körben eltöltött vacsoráról nem is kell lemondani: elég a fogások energiamennyiségét csökkenteni. Az alábbi receptek zsír- és szénhidrátszegények, ugyanakkor ízletesek és laktatók.

Sült bébirépa fetával

Hozzávalók:
30 dkg bébirépa

20 dkg feta
olívaolaj
só, bors
balzsamecet

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. A bébi sárgarépát pucold meg, és vágd hosszában ketté. Sózd, borsozd, majd locsold meg olívaolajjal és kevés balzsamecettel. Alufóliával lefedett tepsiben kb. 40 perc alatt süsd őket egészen puhára. Tálalás előtt morzsolj a tetejére feta sajtot, adj hozzá néhány friss bazsalikomlevelet. Még izgalmasabbá teheted ezt a könnyű vacsorát, ha a bébirépával együtt sütőtök és cékla szeleteket is sütsz és kínálsz.

Gyors, gazdag olasz zöldségleves

Hozzávalók:
1 liter zöldségleves (lehet kockából is)
1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
1 vöröshagyma
400 gramm zöldség vegyesen (Pl. zöldborsó, sárgarépa, szárzeller, krumpli, káposzta, brokkoli, cukkini, bab, csicseriborsó…)
2 evőkanál pesto
olívaolaj
szárított zsálya
só, bors
parmezán
balzsamecet

Az apróra vágott vöröshagymát párold üvegesre az olívaolajon, majd add hozzá a paradicsomot. Öntsd fel a zöldséglevessel, majd add hozzá az egyenlő nagyságúra darabolt zöldségeket. Ízesítsd, és főzd addig, míg minden zöldség meg nem puhul. Tálald reszelt parmezánnal és balzsamecettel.

Fokhagymával sült csirkemell joghurttal

Hozzávalók:
2 fej fokhagyma
8 db csirkecomb
olívaolaj
só, bors
zöld fűszerek
3 dl joghurt

A sütőt melegítsd elő 180 fokosra. A csirkecombokat (lehetnek egész combok vagy alsó-felső rész külön, ízlés szerint) rakd tepsibe, a fokhagymákat pucolás nélkül szedd gerezdjeire, és dobáld a csirkedarabok közé. Sózd, borsozd a csirkét, csepegtess rá olívaolajat, szórj a tetejére zöldfűszert, és lefedve süsd kb. félórát, majd fedő nélkül további félórát. A megsült fokhagymagerezdeket szedd ki a csirke mellől és a puhára sült belső részüket nyomkodd ki a héjukból. Keverd el, majd turmixold össze az enyhén sózott-borsozott joghurttal. Az így elkészült öntettel tálald a csirkét. 

Citromos spagetti

Hozzávalók:
1 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és héja
olívaolaj
só, bors
parmezán
fejenként 10 dkg durum spagetti

A tésztát sós, bő, lobogó vízben főzd éppen csak puhára. Közben reszeld le a citrom héját, és csavard ki a levét. Adj hozzá 2 evőkanál olívaolajat, az apróra vágott petrezselymet, az áttört fokhagymát, és sózd, borsozd. Ha a tészta kész, azonnal forgasd az így elkészített öntetbe, majd reszelj rá parmezánt.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2023. OKTÓBER 4 szeretni való körtés recept
Szeretjük a szezonális gyümölcsöket: ilyenkor a legzamatosabbak, és ez igaz a körtére is. Kombináld májjal, tedd sütibe, add fel köretnek!
Szabadidő 2022. OKTÓBER Szív- és testmelengető őszi levesek
Sárga, zöld, mélybarna őszi színek és markáns ízek: ezek az évszak legfinomabb, legegyszerűbb krémlevesei.
Egészség 2022. OKTÓBER Tippek az őszi fáradtság ellen
Ősszel az ember, akár a zöld falevelek, elfárad és veszít „színéből”. Hogy idén elkerüld a nagy őszi levertséget, fogadd meg tippjeinket!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
02
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Ismét Magyarországra jön Bryan Adams
Ha valamelyik dalát játssza a rádió, azonnal felismerjük jellegzetes rekedt, erőteljes hangját. Ha rockos számot énekel, ha lírai hangvételű dalt.
03
Szabadidő 2024. ÁPRILIS Így mentsd meg a húsvéti maradékot!
4 tipp a maradék sonka és tojás új formába öntésére, hogy ne maradékként, hanem ínyencfalatként gondolj a húsvéti romokra.
Menu