Szabadidő

Légy turista itthon! Első rész: Budapest
A Parlamenten túl is létezik egy Budapest, amelyik csak arra vár, hogy felfedezd.

Nem kell átlépned az országhatárt ahhoz, hogy új élményeket szerezz, bővítsd ismereteidet és hangulatos sétákat tehess. A legtöbben anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak a nyaralást, sokan az óvatosság, a nyelvismeret hiánya vagy éppen egészségügyi okok miatt döntenek belföldi pihenés mellett. Bárhol élj az országban, számtalan természeti vagy építészeti kincset lelhetsz, amelyet érdemes lehet a turista szemével felfedezni. Cikksorozatunkban ahhoz adunk ötleteket, hogyan lehet feledhetetlen a nyaralás akkor is, ha épp nincs pénz nyaralásra.

Ne elégedj meg azzal, hogy csupán az általános iskolai kirándulások tankönyvszagú és szűkre szabott élményeit tudod magadénak, hanem szólítsd meg a várost, és hagyd, hogy meséljen. Kertek, hangulatok, épületek, történetek bújnak meg ott, ahol napról napra vakon sietünk munkába, pedig ha lelassítanánk, észre is vennénk a várost. Légy nyitott, és öltsd magadra te is a turista szerepét: járj úgy az utcákon, mintha először járnál ott, és azon nyomban ezer újabb árnyalattal gazdagodik minden hely, így a főváros is.

Zöld oázisok a fővárosban

Ha nyomasztónak érzed a fullasztó hőséget, túrázz egyet a János-hegyre, amely a maga 526 méterével Budapest egyik legmagasabb pontja. Itt található az Erzsébet-kilátó, amely káprázatos panorámát kínál mind a huszonhárom kerületre. Korábban a hegy neve Pozsonyi volt, mert tiszta időben állítólag odáig is el lehetett látni. A kilátó neve pedig az angol királynő 1910-es látogatásának emlékét őrzi.

Egy pokrócos ejtőzéshez a Margitszigeten kívül is léteznek zöld oázisok, például Dél-Buda Kopaszi-gátja. A korábban lepusztult területet csupán pár éve alakították közparkká az Öböl-terv keretében, de gyorsan népszerű szabadidős helyszínné nőtte ki magát.

Amennyiben nem mennél messzire, a város szívében is rátalálhatsz a természetre: az Astoriától pár percnyi sétára, századfordulós épületek ölelésében fekszik a Károlyi kert francia stílusú kis parkocskája. A kert Budapest legrégebbi kertje, 1932-ig a Károlyi család tulajdonában állt. Ha szerencsénk van, még Parti Nagy Lajost is megpillanthatjuk, ahogy a zöld asztalok valamelyikénél kortyolja feketéjét.

A nyócker ódon bája

Megváltozhat a viszonyunk az olyan, eddig baljóslatú kerületekhez is, mint a rossz hírű „nyócker”, és ami addig veszélyes vagy a lepusztult szinonimája volt, azt most leginkább a patinás és a történelmi jelzővel illethetnénk. Itt élt és alkotott ugyanis Babits Mihály, de megtalálhatjuk Egressy Béni vagy Benedek Elek lakóházát is. A Palotanegyedet senkinek sem kell bemutatni, de a nemrégiben odatelepült termelői piac talán sokak számára még mindig újdonságot jelent. A kerület szívében továbbra is kitart a kínai piac, a „nyócker” egyik védjegye. Aki ennél autentikusabb élményeket szeretne begyűjteni, annak alkalma nyílik bekukkantani egy igazi muzsikus cigány család mindennapi életébe és lakásába is, igaz, szervezett túra egy állomásaként.

Vezetett túra trabanttal

Apropó túrák: ha arra vágysz, hogy céltalan lődörgés helyett tájékozott vezetők kalauzoljanak, manapság már egyre több honlapon hirdetnek városfelfedező sétákat. Választhatsz hagyományos és rendhagyó kirándulások közül, sőt ezeket ajándékozhatod is barátaidnak, rokonaidnak, amolyan alternatív kultúrprogram gyanánt, csupán néhány ezer forintért.

Ezek a városi kiruccanások többnyire különböző tematikák alapján szerveződnek, így ha a templomok iránt érzel olthatatlan érdeklődést, vagy mindig is szerettél volna mindent megtudni a pesti zsidó negyedről, akkor ezeket neked találták ki. De elmerülhetsz a régmúlt irodalmi életében is, és megtudhatod, holt él Krúdy, Jókai, merre indult reggelente Szabó Lőrinc, és vajon hová járt iskolába Pilinszky. Lemerülhetsz a főváros alvilági bugyraiba, megismerve annak sötétebb oldalát, magadba szívhatod a bűnügyi történetek és hátborzongató anekdoták legjavát.

Ha csak a legszebb kertekben, homlokzatokban és épületdíszekben gyönyörködnél, arra is van lehetőség, de bérelhetsz akár Trabantot is, amellyel bejárhatod a szocialista Budapest emlékhelyeit. Ellátogathatsz a csepeli bunkertúrára, ahol a második világháborúban épült óvóhelyre kalauzolnak el.

Keress ötleteket, szervezett sétákat, tematikus programokat Budapesten ezeken az oldalakon: www.underguide.comwww.imaginebp.huwww.uniquebudapest.com

Akármerre indulj is, csak tartsd nyitva a szemed, és élvezd, amit látsz.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
Szabadidő 2023. FEBRUÁR Elképesztő, milyen helyek vannak a Nyírségben!
A Nyírség homokos tája nemcsak az itt termő almáról nevezetes, hanem itt fedezheted fel az Alföld egyik legérdekesebb települését, Nyírbátort.
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Észrevetted már? Malmok az Alföldön
A gőzmalok elterjedése előtt a szélmalmok hozzátartoztak az Alföld képéhez. Az egykori őrléstechnika néhány utolsó hírmondóját még ma is megcsodálhatod.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. JÚLIUS Mi történt a jószomszédi viszonnyal?
A gangos házakban felnövekvők közül sokaknak meghatározó közösségi élményük ma is, hogy „régebben” jobban figyeltek egymásra a szomszédok, mint manapság.
02
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ahol remény és jövő születik
Nyolcszáz gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal érkezett ma egy különleges táborba, ahol élményekkel teli tíz nap vár rájuk.
03
Szabadidő 2024. JÚLIUS Ez Kalifornia!
A nyugati parti arany állam: napsütés, nyüzsgő városok, végtelen tengerpartok, egyedülálló nemzeti parkok és persze Hollywood.
Menu