Egészség

A szuperzöldség titka
Közismert, mennyire egészséges étel a brokkoli. De miért számít szuperzöldségnek?

A kilencvenes évek elején az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói dr. Paul Talalay vezetésével izoláltak egy olyan kénvegyületet, a szulforafánt, amely a káposztafélékben, különösen pedig a brokkoliban, brokkolicsírában előforduló glukorafaninból keletkezik.
Azóta számtalan vizsgálatot végeztek már, amelynek célja a szulforafán, illetve annak előanyaga, a glukorafanin hatásmechanizmusának és biológiai aktivitásának felderítése volt, és gyakorlatilag igazolódott az eredeti feltevés; a méregtelenítő enzimek leghatásosabb természetes serkentője, hosszan ható antioxidáns, a szervezet sav–lúg egyensúlyát helyreállító anyag, amely véd az elsavasodástól. Így a vér, a vérerek és számos más, létfenntartó szervünk egészségére vigyáz.

Azon betegségek listája, amelyek megelőzhetők általa vagy kezelésükben hatékony segítséget nyújthat, igen hosszú – daganatos megbetegedések, gyulladások, gyomorfekély kialakulása –, de olyan, a hétköznapi életünket jelentősen befolyásoló tünetek ellen is remekül beválik, mint pl. az erős fejfájás.

Legfőbb ellenségünk; az oxidatív stressz

Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, ráadásul a nagyvárosi élet következményeként ezeket a szennyezett levegővel is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak – ez sejtjeink károsodását idézi elő –, ezért megbetegítenek, öregítenek, amit a szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal persze igyekszik valamelyest ellensúlyozni. Ezt támogathatja nagyon hatékonyan a szulforafán mint erős antioxidáns tápanyag; védi a sejtjeinket, ellensúlyozza a szabad gyökök károsító hatásait.

Anyag, ami van is, nincs is

A brokkoliban és annak csírájában található tehát meg a szulforafán, azaz egészen pontosan annak előanyaga, a glukorafanin, mely kétféle módon képes szulforafánná alakulni.

Amikor a nyers brokkolit megrágjuk, a benne található enzimek hatására jön létre. Ha azonban már főzzük vagy pároljuk a zöldséget, ezek az enzimek elpusztulnak, ám a szervezetnek erre is van megoldása.

Ez az enzim ugyanis megtalálható az egészséges bélrendszerben is és mivel a glukorafanin nem hőérzékeny, a folyamat lejátszódik főtt brokkoli esetében is. Így persze már birtokában vagyunk a csodás anyagnak, ám ahhoz, hogy hatását minden áldott nap kifejthesse, gyakorlatilag előírhatunk magunknak egy élethosszig tartó, napi szintű nyers vagy párolt brokkolidiétát – fél-háromnegyed kilós mennyiségben az elegendő hatásért!

Szépségdiéta brokkolival

A sötétzöld zöldségek (mint például a brokkoli vagy a spenót) antioxidáns tartalmuk miatt minden szépségdiéta fontos szereplői. A fogyásban azért segítek, mert komplex szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek lassan szívódnak fel, így lassabban emelik a vércukorszintet is. Tehát ha brokkolit eszel, emiatt később leszel éhes. Ezenkívül a brokkoli gazdag C-vitamin-, folsav- és bétakarotin-forrás, és fontos szerepet játszik a már említett betegségek megelőzésében. Nemcsak a brokkoli rózsája, hanem a szára is ehető. Mivel a magas hő hatására veszít értékes hatóanyagaiból, inkább párold, mint főzd. Kuktában készítve azonban megőrizheted a benne lévő vitaminokat.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
Szabadidő 2023. FEBRUÁR A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
Egészség 2022. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚLIUS 5 tipp a nyári folyadékpótlásra
Ma már mindenki tudja, mennyire fontos a folyadékpótlás a kánikulában. A részletek azonban kevésbé ismertek.
02
Egészség 2024. JÚLIUS Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
03
Egészség 2024. JÚNIUS Ami nélkülözhetetlen a családi nyaraláshoz
Sokan kérik ki a véleményemet az ideális házipatika összeállításában, amiben mindig örömmel segítek. (x)
Menu