Bátor Újrakezdők

Zavaros, mint az életünk?
Az ötvenen túli nők tudják csak igazán, hogy mit akarnak! Vagy nem! De legalább keresik, kutatják az útjukat… Egy láthatatlan és megfoghatatlan erő űzi őket, miközben érzik, valami még hiányzik az életükből, még nem értek semminek a végére.

Néha zavarosnak látom, amit írok… – írja Csatári Erika –, ugyanúgy, mint az életünket. „Pedig ha elmúltál már ötvenéves, valószínűleg van gyereked, s a korod szerint akár unokád is. Unod az addig megszokott rutint, a munkahelyeden, a mindennapokban… Érzed, hogy belefásultál, és ha nem változtatsz azonnal, idegfrászt fogsz kapni. Csomagolsz, mert úgy érzed, senkinek sincs rád szüksége, a gyerekeid saját világot teremtettek maguk köré, ritkábban csöng még a telefon is, elvégre ott a face, látják, látjuk, nincs változás, ergo nincs baj!”

16-17 évesen kezdett el írni… A mese volt az első, ami magával ragadta… „Magamnak mindig adtam esélyt!” Elmész, mondjuk Ciprusra, nyelvtudás nélkül, persze ott is történik valami… hazajössz, és írni kezdesz, mi mást, mint mesét, hogy az iker fiúunokáid megtapasztalják a saját fantáziádban életre kelt állatokat, írsz tehát, szövöd a mesét, míg egyszerre csak készen vagy! És azt mondja az elsőszülötted: Te, ez jól sikerült… Elolvassa ez a barátnő, az a barátnő, és talán az elfogultságtól: de egyik sem mondja, hogy sz*r.

Csatári Erika Szolnokon született, ötvenkilenc évig ott is lakott! Az esély, amivel mint életajándékkal bánni akar, jár neki… Mert magának mindig adott esélyt, amit maga teremtett! „Az egyik fontos állomást az életemben a gyerekeim jelentették, de persze az egyik megnősült, a másik férjhez ment, a legkisebb szintén távolra kerül az iskola miatt. Én pedig az esélyeimen kezdtem gondolkodni, mert azokat nekem, magamnak kellett megvalósítanom!”

„Tizennyolc évig dolgoztam egy európai szintű kerékpárokat gyártó üzemben – meséli –, azután emberi okok miatt inkább eljöttem onnan. Pedig az utolsó években sikeres voltam a munkámban, elvégre négyszáz férfi közt nőként minőségellenőrnek lenni igazi kihívást jelentett. De aztán mást akartam… Létrehozni, amit megálmodtam, letenni valami maradandót az unokáimnak!”


2021 szeptemberében megjelent a mesekönyv, Az ikrek állatbarátai címmel. Második könyve kalandregény, a kiadó még dolgozik rajta, azt szeretné, ha az idén az üzletekbe kerülne… Talán karácsonykor. Novelláskötete Lénáról szól, aki ízig-vérig a természet gyermeke. Bemutatja, hogy mi minden történhet egy ötéves lurkóval faluhelyen a négy évszakban. A negyedik könyvét a ciprusi kalandjaiból írja meg, főhőse a barátnője lesz… ebből már bekértek egy fejezetet olvasásra.

Szenvedélyének, az írásnak mostanában csak kisebb-nagyobb megszakításokkal tud hódolni, mert: „közben Isten úgy gondolta, hogy ad nekem egy kis karitatív feladatot is.” De erről nem akar többet mondani, inkább mozgalmas élete fonalát gombolyítja tovább: „Férjemmel és kisebbik lányommal elköltöztünk onnan, ahol ötvenkilenc évig éltem… Néhány hete Zalaegerszeg közelében, egy tüneményes faluban élünk. Nem érdekel, hogy hány éves vagyok... lassan hatvan. Változtattam addigi megszokott életemen, mert arra tanítottam a gyermekeimet is, hogy ha éreznek valami enyhe vagy erős nyomást a gyomruk tájékán, azonnal lépjenek ki abból a kapcsolatból, legyen az akár munka-, akár emberi, akár társas… mert onnantól már nem inspiráló, hanem romboló hatással lesz a testre, lélekre, pszichére… Na, így nem akarok élni!”

Erika mottója: „A Világ akkor lesz tökéletes, ha mindenki azt csinálja, amit élvez: Én az írást, Te az olvasást.” Nincs késői kezdet… minden úgy és akkor jó, ahogy és amikor megértünk rá.
szerző: Rege Sándor
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Bélyegekkel festve
Czimer-Szendrei Judit Debrecenben él a családjával. Már harmincöt éve közgazdászként dolgozik Magyarország második legnagyobb városában. Művészi tevékenysége 2015-ben, ötvennégy éves korában indult.
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS A selyemfestés varázslatos világa
Egész életemet végigkísérte az alkotás iránti vágy – vallja Kovács Zsóka. Álma az volt, hogy selyemfestő legyen, és szabadon, minden kötöttség nélkül alkothasson saját stúdiójában.
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Egy kibontakozás története
Volt egyszer egy kisvárosban egy kislány, apja földműves, anyja bolti eladó. A kislány tanult, érettségizett, szülei tanácsára gyors- és gépírói szakmát szerzett, és közben a helyi művelődési ház színjátszó körébe járt. Titokban pedig írt.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS 5 tipp újrakezdőknek
A szakemberek szerint fontos, hogy az ember jól fontolja meg, mielőtt más pályára lép. Íme, néhány szempont, amit érdemes átgondolni!
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu