Szépség

Veszélyes tévhitek a naptejekről
A fényvédő készítményekről sok ellentmondásos információ és tévhit kering. Hogyan válassz, hogy biztonságban érezd magad?

A megváltozott környezeti feltételek, a vékonyodó ózonpajzs, a légszennyezés miatt sokkal jobban ügyelned kell a fényvédelemre, mint húsz-harminc évvel ezelőtt – azonban a túlzott óvatosság is veszélyeket rejt. Napfényre továbbra is szüksége van a szervezetednek, nélküle komoly betegségek fenyegetnek. Mielőtt a leginkább reklámozott naptejet leemelnéd a polcról, nézz a tények mögé!

Jóból is megárt a sok

Minél magasabb faktorszámú készítményt vásárolnál? Ezzel akár az ellenkező hatást érheted el, mint amit remélnél. A napfény legfőbb előnye, hogy általa természetes formában jutsz D-vitaminhoz. Immunrendszered optimális működése, csontrendszered egészsége szempontjából ez a vitamin létfontosságú. A legfrissebb kutatások rámutatnak, hogy számos daganatos betegség kockázatát is csökkenti. Érdekes ellentmondás, hogy legtöbben a bőrrákot a napozással hozzák összefüggésbe, holott a nap nyújtotta D-vitamin ennek a kórnak is mérsékli a kialakulását.

A melanóma legalább olyan gyakran alakul ki a ruhával fedett bőrfelületen, mint ahol nap éri a testet. A 30-as faktorszám még világos bőrszín esetén is bőven elegendő, és ha fokozatosan hozzászoktattad bőrödet a napozáshoz, alacsonyabb védelem is biztonságot nyújt.

Veszélyes összetevők, olvasd a cimkét!

Bőrvédelem helyett káros anyagokkal terheled szervezetedet egyes naptejek használatával. Ha ezeket látod a naptej dobozán, lehet, hogy érdemes mást választanod:

  1. Oxibenzon: az UV sugárzás elleni védelem miatt használják, ám a bőrön keresztül a véráramba kerülve megzavarhatja a hormonháztartást. Mesterséges ösztrogénként viselkedik, és egyes ráktípusok megjelenését is összefüggésbe hozták a használatával. Nőknél az endometriózis kockázatát növeli, és várandósság alatt használva túlzottan alacsony súlyú lehet majd az újszülött.
  2. Retinil palmitát: az A-vitamin egyik, mesterséges formája. Míg a béta-karotin hatékonyan segíti a bőrvédelmet, ez az anyag épp ellenkezőleg, a bőrrák esélyét fokozza. Napfény hatására kóros sejtszaporulatot okozhat, ezért legfeljebb az éjszakai krémekben fogadható el a használata, semmiképp nem a naptejedben.
  3. Parabének: tartósítószerként szerepelhetnek a fényvédő készítményekben. Egyre több hiteles forrás igazolja, hogy a daganatos betegségek gyakoriságát növelik, és a hormonrendszer zavarait is kiválthatják. Szerencsére már egyre több termék előállításakor kerülik a használatukat.

Mikor és hányszor kenjük?

Egyetlen esetben érdemes állandóan fényvédelmet biztosítanod a szabadban: ha igazoltan fényérzékenységgel élsz együtt. Ekkor a legenyhébb sugarak is kellemetlen tüneteket okozhatnak. De még ilyenkor is jobb, ha kalappal, vékony hosszú ujjú ruhával véded magad.

Ahhoz, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson bőröd, érdemes naponta legalább húsz percet napon töltened, magas faktorszámú készítmény nélkül. Természetesen ne a legerősebben tűző napon tedd ezt. Szabadságod alatt a kora délelőtti és késő délutáni órákban napozz, ha érzékeny a bőröd, a lombok félárnyéka is megfelelő. A déli órákban válaszd a teljes árnyékot, vagy a naptejeket. Erre ne csak nyaralás alatt figyelj, de minden nap, amikor erős napfényben tartózkodsz az utcán, a városban. Úszás, fürdőzés után ismételd a krémezést, még akkor is, ha vízállónak gondolod a készítményt. A spray kevésbé jó választás, mert egyes anyagait belélegezve allergiás panaszokat tapasztalhatsz.

Így vigyázz a gyerekekre!

Az újszülöttek és a csecsemők bőre nagyon érzékeny, sokkal enyhébb napfény is károsíthatja őket, mint idősebb korban. A néhány hónapos babákat jobb, ha nem teszed ki közvetlen napfénynek. Levegőzés, séta alkalmával könnyű vászonsapka, karjukat-lábukat védő vékony ruha a legjobb választás. Ha szeretnéd, hogy bőrüket közvetlenül érje a szabad levegő, csak biztonságos árnyékban veheted le a nyári öltözéket.

Kisgyermekeknél fokozottan figyelj, hogy minél természetesebb napvédő készítményt válassz. Tartózkodj a mesterséges illatanyagoktól, színezékektől! Bőrkiütést, allergiát okozhatnak, és a bőrön keresztül felszívódva csaknem olyan veszélyeket rejtenek a káros vegyi anyagok, mint amelyek az élelmiszerekben rejlenek. Mivel az ő szervezetüknek a növekedés fázisában igen nagy szüksége van D-vitaminra, őket sem szabad reggeltől estig a legerősebb faktorú krémmel szinte páncélként elzárni a naptól. Reggel és késő délután enélkül is biztonságban játszhatnak a szabadban, a gyerekeknél gyakori ekcéma pedig gyakran javul, ha a nem túl erős napsugárzás rövid ideig és rendszeresen éri a bőrüket.

Házi készítésű naptej

Ha a legtermészetesebb megoldást választanád, állítsd össze otthon a fényvédő krémedet. Mire lesz szükséged?

•   sheavaj vagy kakaóvaj, mely enyhe fényvédő hatású
•   kókuszolaj vagy mandulaolaj, melyek táplálják a bőrt

•   néhány csepp levendulaolaj, a szúnyogokat is távol tartja
•   cink-oxid por, ezt patikában keresd, véd az UV sugárzás ellen

A sheavajat vagy kakaóvajat és a kókusz olajat vízgőz felett olvaszd meg egy lábosban. Végül add hozzá a levendulaolajat és fokozatosan keverd bele kis adagokban a cink-oxidot. A kívánt faktorszám szabja meg, hogy ebből mennyit használj, a teljes krémmennyiséghez képest 10-20 százaléknyit érdemes a porból hozzákeverned. Végül tedd zárható tégelybe, és hűvös helyen 6 hónapig tárolhatod.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Szépség 2021. ÁPRILIS Figyelsz arra, mit kér a bőröd?
A bőr élete is ciklikus, emiatt fontos, hogy mikor, hogyan ápolod. Íme, az órarend a szépségápoláshoz.
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
03
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
Menu