Egészség

Richter Anna Díj – immáron hagyomány
Az egészségügyben, oktatásban megvalósított ötletek mellett a junior kategória győztesének programja is bemutatkozott. (x)

Talán soha nem volt még akkora szükség az elismerésre, támogatásra az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben dolgozóknak, mint most. Ezért is kiemelkedő a Richter Anna Díj szerepe, amely immáron ötödik alkalommal járult hozzá olyan innovatív, példaértékű projektek megszületéséhez, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, jelentősváltozást hozva a hétköznapokba.

Az alapító Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég az elmúlt öt évben huszonhat példaszerű ötlet megvalósításához járult hozzá, összesen 104 millió forinttal. A napokban megrendezett eseményen az ötödik évad győztesei mutatták be munkájukat egy-egy kisfilmben. A színpadon a csapatok a zsűritagokkal folytatott beszélgetésekben arról meséltek, miként lett az ötletből valóság, miként keltették életre a díjnyertes projektjeiket. Beke Zsuzsa, a vállalat kommunikációs vezetője egyben meghirdette a hatodik pályázati időszak indulását: november 26-ig nemcsak az egészségügyben, oktatásban dolgozók, de diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várja a zsűri.

„Az oktatás, a fiatalok jövője kiemelten fontos vállalatunk számára, a tehetséggondozó, edukációs és mentorprogramunkkal is őket támogatjuk. A Junior kategória győztes csapata, a Közgazdasági Politechnikum diákjai mindannyiunk számára példaértékű üzenetet fogalmaztak meg tanáraik felé az irántuk érzett tisztelet és hála jegyében. Így most már a gyakorlatban is bebizonyosodott, mennyire nagyszerű ötlet volt ilyen formában is lehetőséget biztosítani a diákok, hallgatók számára.” – hangzott el Beke Zsuzsa megnyitóbeszédében.

Összhang a boldog iskoláért – a hála és megbecsülés projektje

Nagy Fruzsina és a Közgazdasági Politechnikum diákjaiból álló csapata a hálájukat, megbecsülésüket kívánták kifejezni tanáraik felé. Szórakoztató vetélkedőt szerveztek a pedagógusok és az iskola többi dolgozója számára, valamint egy közös főzés és élményfestés is erősítette a közösséget. A projekt túlmutat az iskola falain, a diákok létrehoztak egy minden pedagógus számára elérhető online felületet is motiváló, inspiráló tartalmakkal. A lelkes diákok azt vallják, ha boldogok a tanárok, boldog az egész iskola! Polgár Judit sakknagymester fontosnak tartja, hogy időről időre visszajelezzünk azoknak, akik hatással vannak az életünkre: „Ha szerencsénk van, és olyan pedagógustól tanulhatunk, aki nem csupán a tananyag átadásával, de egész személyiségével tanít minket, ha a tantárgyon túl emberi példát is mutat nekünk, az óriási ajándék. Annál pedig kevés szebbet tudok elképzelni, ha a diákok azért állnak össze csapattá, hogy kifejezzék mindezért a köszönetüket.”

Visz a vérem – a véradásról szóló kommunikáció megújítása

Magyarország biztonságos vérellátásához naponta 1800 véradó önzetlen adományára van szükség. Dr. Pászthy Vera, a Szekszárdi Vérellátó vezető főorvosa és az orvos kategória győztes csapata hisznek abban, hogy innovatív kommunikációs módszerekkel, hatékony hálózatépítéssel, a felelősség megosztásával és oktatásával tudnak hatni másokra. A projekt keretében 100+1 influenszer bevonásával, kiképzésével és közösséggé építésével újítják meg a véradás népszerűsítésének kommunikációját. Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke, a Richter Anna Díj zsűritagja orvosként rendszeresen szembesül azzal, hogy mekkora fennakadást eredményezhet az egészségügyben a vérhiány: „A mai fiatalokat egész más módon kell megszólítani, mint véradó elődeiket, nagy örömmel üdvözöltem a Visz a vérem projektet. Bíztató látni, hogy a modern kommunikációban jártas influenszerek lelkesen csatlakoztak a jó ügyhöz, örömteli fejlemény, hogy máris számokban is mérhető a projekt hatása.” 

 

Ápolj otthon! – hiánypótló segítség családtagok számára

Széni-Dégi Fanni, az Orosházi Dr. László Elek Kórház szakápolója nap mint nap tapasztalja, hogy az elöregedő társadalom, a szociális otthonok túlterheltsége egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre. A kórházi osztályok „teltházzal” működnek, ezért az otthonápolás talán még soha nem került ennyire reflektorfénybe. Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese a kórház támogatása mellett létrehozta az apoljotthon.hu oldalt, ami oktató videókkal, listákkal és tanácsokkal segíti az otthonápolást. Szily Nóra zsűritag sokak nevében hálával üdvözölte a kezdeményezést: „Akik otthonápolásra szorulnak, eleve kiszolgáltatott, zavarba ejtő helyzetben vannak, hiszen olyan szituációkba kerülnek családtagjaikkal, amit nem könnyű megélni. Az apoljotthon.hu oldal hatalmas segítség abban, hogy a laikusok e támogatás révén kevesebb félelemmel állhatnak szeretteik betegágya mellé, és az egész családot megterhelő feladatban nőjön a megélt szép pillanatok száma, a szorongás helyett a meghittségé, a szerető egymásra figyelésé legyen a főszerep.”

A tudás gyógyít – komplex edukációs program a veseelégtelenséggel küzdők számára

Közel másfél millió csökkent vesefunkciójú ember él ma Magyarországon, országosan mintegy tizenkétezren szorulnak vesepótló kezelésre. Dr. Szabó Alexandra klinikai gyógyszerész, valamint a Szent Margit Kórház Nephrológiai Osztályának csapata jól összeszokott, elhivatott szakmai közösségként vesznek részt a betegek egyéni terápiájának optimalizálásában. Projektjük keretében egy komplex edukációs programot valósítanak meg oktatófilmekkel, írásos tájékoztató anyagokkal és közösségszervezéssel. „Egy felelősségteljes gyógyszeripari vállalat számára a betegedukáció kulcsfontosságú. Miközben a lakosságnak ekkora része érintett a problémában, meglepődtünk azon, hogy alig találni az interneten magyarul elérhető, szakmailag hiteles információt a vesebetegség prevenciójáról, kezeléséről. Jó érzéssel tölt el, hogy a Richter Anna Díj egy újabb fontos probléma megoldásához járult hozzá” – ismerte el Beke Zsuzsa a csapat munkáját.

BurokBrigád – szakértői kapocs a várandósság labirintusában

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna a Babagenetika Egyesület gyermekorvos szakértőjeként csatlakozott a BurokBrigád csapatához. A közönségdíj győztesei olyan interaktív térképet hoztak létre a babát váró szülők számára, amely bemutatja, milyen testi változások és elváltozások történhetnek a magzattal a fogantatástól kezdve a várandósság során. Az online labirintust tesztek, játékos feladatok teszik interaktívvá, élményközpontúvá és edukatívvá. Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő hármas ikreit várva sok izgalmat átélt: „Egy dolgot sajnálok, hogy ez az oldal nem egy kicsit hamarabb jött létre, biztos jó néhány álmatlan éjszakától megkíméltem volna magam. Egy teljesen egészséges baba fejlődését is óriási ajándék nyomon követni, tudni, melyik szakaszban mi történik vele, de ha felmerül egy probléma, akkor szó szerint életmentő is lehet, ha tisztában vagyunk a lehetőségekkel.” 

Bátor küldetése – kalandjátékká alakuló sugárterápia

Az Országos Onkológia Intézet csapata Dr. Fröhlich Georgina egyetemi oktató, sugárterápiás fizikus ötlete alapján olyan játékokkal teli csomagot hozott létre, amely izgalmas űrutazássá varázsolja a sugárkezelés nehéz folyamatát. A „küldetés” során a gyerekeket Bátor, a Lego figura kíséri, a kezeléssorozat végén pedig aranyérmet kapnak a kis hősök. A támogatásból a kezelőhelyiség is átváltozott egyedi fényfestéssel, így a gyerekek már a jól ismert űrhajós mesevilágba lépnek be sugárkezeléskor. Kertész Éva zsűritag, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Amikor egy horzsolást látunk egy gyerektérden, olykor azt is nehéz megélni anyaként. Elképzelni is fájdalmas, milyen lehet egy ilyen hosszú, nehéz folyamaton átsegíteni a gyerekünket. Látva, mekkora örömöt okoz Bátor és a vele együtt átélt kaland a kis betegeknek, tudom, hogy a lehető legjobb helyre került a Díj és a projekt megvalósítására adott támogatás.”

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy kezdeményezésével olyan projektek megszületését tegye lehetővé, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, jelentősváltozást hozva a hétköznapokba. 2023. november 26-ig újra lehet pályázni a díjra. A pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a Richter Anna Díj hivatalos honlapja ad helyet. Az érdeklődők naponta friss tartalommal és izgalmas nyereményjátékokkal találkozhatnak a kezdeményezés közösségi oldalán.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. OKTÓBER Szűrés és adományrekord
Hatalmas érdeklődés kísérte és adományrekorddal zárt a Richter idei országjáró prevenciós programsorozata. (x)
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Újra unokád írhat mesét!
Harmadik alkalommal hirdették meg gyerekek és fiatalok számára a Richter TETT mese- és novellaíró pályázatot. (x)
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Fiatal tanárok elismerése
Második alkalommal adták át a Fiatal természettudományos tanár (FITT) alkotói díjat, amelyet ez alkalommal huszonkét kiváló fiatal pedagógusnak ítélt meg a Richter Gedeon Nyrt. (x)
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu