Pénzügyek

Ők az idei életműdíjas tanárok
Huszonkettedik alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj ünnepélyes díjátadóját idén decemberben ismét a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezték meg. Az elismerésben ez alkalommal is nyolc kiváló pedagógus részesült, akik a matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményükért vehették át a rangos kitüntetést. A 2022-es pályázati időszak fontos fejleményeként, a pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismeréssel járó pénzjutalom összege is tovább növekedett – az idei évtől fejenként kétmillió forintot kaptak a díjazott tanárok.

„Ideális tanár az, aki nemcsak jól tanít, de elhivatottan teszi azt. Ez természetesen meglátszik munkáján, éleslátásán, a fiataloknak átadott tudáson, saját és diákjai szorgalmán, eredményein. Az elmúlt évek pályázati időszakai során megtapasztaltuk, e tulajdonságok igazán különlegesek és sosem tudhatjuk végül hol fedezzük fel őket. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is az ország minden területéről érkeztek hozzánk kiemelkedő nevezések, megadva ezzel a lehetőséget az ott dolgozó pedagógusok munkájának elismerésére.” – mondta Kroó Norbert, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

2022-ben a következő pedagógusoknak ítélte oda a díjat a kuratórium:

Erdős Gábor, Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
Varga József, Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét
Koncz Károly, PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium, Pécs
Moróné Tapody Éva, Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Szeged
Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg
Hotziné Pócsi Anikó Judit, Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Fazekas Andrea, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest
Bertáné Kövesdi Gabriella, Keszthelyi Vajda János Gimnázium, Keszthely

A magyar történelemre az évek során számos pedagógus volt nagy hatással. Apáczai Csere János, Öveges József, vagy éppen Rátz László csak néhány név azon tanárok közül, akik nemcsak újító módszereikkel és világfelfogásukkal hagytak nyomot a magyar oktatás és közélet területén, de olyan kiemelkedő tudósokat, szakembereket és gondolkodókat neveltek, akik mentoraik tanításait követve, munkájukkal tovább formálták nemcsak Magyarországot, de az egész világot.

Az díjat alapító három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon jól tudja, hogy az igazán tehetséges pedagógus bárhonnan érkezhet. A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány létrehozásával egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon tanárok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit és hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához. Felismerve a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét és kifejezve támogatásukat, minden évben az ország egész területén bátorítják az embereket és intézményeket, hogy nevezzék azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat, akik érdemesek a díjra. Fontosnak tartják, hogy a díjazás során mindenekelőtt a tudás és elhivatottság értéke legyen az, amely megkülönbözteti a jutalmazott pedagógusokat, ők pedig mindenkori céljuknak tekintik ezeket a tulajdonságokat felismerni és értékelni, bárhol is bukkannak rá a kiváló szakemberre.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjról

2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az immáron 2 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda. 2022 decemberéig összesen 168 pedagógust díjaztak.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2022. DECEMBER Magyar gyógyszer segít az amerikaiaknak
A depresszió népbetegség Amerikában. Magyar gyógyszer segíthet a gyógyulásban!
Egészség 2022. ÁPRILIS Fejenként ötszázezer a kémiatanároknak
Általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő kémiatanárok részére ír ki pályázatot a Richter Gedeon Alapítvány. A díj célja a színvonalas kémiaoktatás támogatása, elismerése.
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu