Egészség

Magyar gyógyszer segít az amerikaiaknak
A depresszió népbetegség Amerikában. Magyar gyógyszer segíthet a gyógyulásban!

Minden ötödik amerikai életében legalább egyszer kialakul a kedélybetegség valamelyik típusa, sokak életében pedig az eddig alkalmazott terápiás módszerek ellenére is csak részleges pozitív változás tapasztalható. A depresszió leggyakrabban előforduló típusának kezelésében most a Richter által kifejlesztett cariprazine molekulájával készülő gyógyszer segíthet!

Az úgynevezett major depresszió az egyik leggyakrabban előforduló mentális zavar az Egyesült Államokban, nagyjából minden ötödik felnőttet érint ez a betegség élete során. Egy széleskörű amerikai kutatás szerint a betegek mintegy felénél az első alkalmazott antidepresszáns kezelés ellenére fennmaradnak a tünetek.

„Azok a betegek, akik nem, vagy szinte alig reagálnak az általánosan megszokott terápiára, gyakran frusztráltnak érzik magukat, amiért bár többféle kezelést kipróbáltak, a tünetek továbbra is fennállnak.” – mondta Dr. Gary Sachs a Signant Health klinikai alelnöke,  a massachusetts-i központi kórház  professzora. „Számukra ahelyett, hogy egy újabb standard antidperesszánssal próbálkoznának, a Vraylar hatékony lehet a már meglévő alap kezelés kiegészítéseként.” A professzor által vezetett klinikai vizsgálatok eredeményei ezt egyértelműen alátámasztották.

A cariprazine az Amerikai Egyesült Államokban Vraylar márkanéven kerül forgalomba, amely a felnőtt páciensek antidepresszáns terápiáját kiegészítő kezelésre kapott most jóváhagyást. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) korábban engedélyezte depressziós, akut mániás és kevert epizódok kezelésére az egyes típusú bipoláris zavarban, valamint felnőtt skizofrénia kezelésére is. A cariprazine a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közös fejlesztése, amellyel több mint 20 klinikai vizsgálatban világszerte több mint 8000 beteget kezeltek, és ezen klinikai vizsgálatokban a cariprazine hatásosságát és biztonságosságát számos pszichiátriai kórképben értékelték.

„A cariprazine kezdeti fejlesztési szakaszában arra összpontosítottunk, hogy olyan molekulát találjunk, ami a dopamin D3 receptoron hat és a pszichiátriai kórképek tüneteinek széles körét javíthatja.” – mondta Dr. Greiner István a Richter K+F igazgatója. „Azt követően, hogy az amerikai piacon a készítmény először a skizofrénia és a bipoláris zavar akut mániás és kevert epizódjainak kezelésére kapott engedélyt, nagy örömmel vettük, hogy a bipoláris depresszió és most, a major depresszió kiegészítő kezelésének engedélyezésével kiteljesedhetett a készítmény potenciálja.”

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2022. OKTÓBER Így számolj le a romboló önkritikával!
Bár időnként nem árt tükröt tartanunk magunk elé, a túlzásba vitt önostorozás komoly károkat okozhat mentális egészségünkben!
Egészség 2022. JÚLIUS Gyógyító kedvenceink
Az állatok gyógyító erejét több kutatás igazolja. A terápiás lehetőségeket napjainkban egyre több területen alkalmazzák: gyógypedagógiában, kórházi betegek felépülésében, tanulási nehézségek leküzdésére szolgáló programokban és egyes pszichiátriai foglalkozásokban.
Egészség 2020. JÚLIUS Megvan az év gyógyszere
Az Év Gyógyszere díjat több mint két évtizede ítélik oda a betegségek gyógyításában legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítményeknek. A közelmúltban hirdették ki a 2019. év díjazottját.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. ÁPRILIS Saláta a vitaminkészletek feltöltésére
Olcsó, gyorsan és egyszerűen összeállítható saláták, amelyek biztosan feltöltik a tél folyamán kiürült vitaminkészleteidet.
02
Egészség 2024. MÁRCIUS A legjobb memóriajavító ételek - receptekkel
Tudtad, hogy vannak ételek, amelyek serkentik az agyműködést? Bemutatunk párat, sőt, recepteket is ajánlunk!
03
Egészség 2024. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
Menu