Szépség

Fogyasztó fagyasztó: karcsúsodj mínusz 110 fokban!
Eleged van a diétás tanácsokból, unod az izzasztó gyakorlatokat? Akár hiszed, akár nem, a hideg is fogyaszthat!

A világon már közel 30 éve alkalmazzák a teljestest-hidegterápiát (vagy más néven krioterápiát). Sokféle betegség kezelésére jó, de korántsem tartozik azok közé az eljárások közé, amelyek „mindent gyógyítanak”.

Az ízületi betegségek nagy része (különösen a pikkelysömör okozta ízületi bántalmak és a sokízületi gyulladás), egyes bőrbetegségek (pikkelysömör, neurodermitis), depresszió és még néhány más kórkép esetében jelentősen képes enyhíteni a tüneteket, csökkenteni, illetve megszüntetni a fájdalmat, a viszketést. Sportolóknál rendszeres „kamrázással” körülbelül 10-15 százalékos teljesítménynövekedés várható. Emellett azonban a fölös kilók eltüntetésére is jó.

Mínusz 110 fokban két percig

Tudjuk, a fogyni vágyók nagy része mindent hajlandó megtenni annak érdekében, hogy testsúlya csökkenjen. Legjobb, ha a szervezet energiafelhasználása nő, a salakanyagok eltávolítása felgyorsul, a tápanyagbevitel pedig csökken. Utóbbi, vagyis a diéta, a nehezebben betartható feltételek közé tartozik, de ha dietetikus segítségét is igénybe vesszük, aki személyre szabottan – esetleges gyengeségeinket is figyelembe véve – állítja össze a megfelelő étrendet, könnyebb a betartása. Fordíts tehát nagyobb figyelmet az első feltételre, a szervezet energiafelhasználásának növelésére, a salakanyagok eltávolításának gyorsítására!

A teljestest-hidegterápia során 2 percet töltesz –110 fokon, a bőröd felszíne pedig plusz 5 fokra hűl le. Mindeközben a szervezeted igyekszik fenntartani a 36 fokos maghőmérsékletet. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudja, jelentős erőket kell mozgósítania. Te is tapasztaltad már, hogy ha fázol, libabőrös leszel, borzongsz, remegni kezdesz. Ez az izommunka energiafelhasználással jár, és mivel az egész testre kiterjed, jelentős mennyiségű kalóriát éget el. Az alapanyagcsere az éber állapotban a normál életfunkciók: a testhőmérséklet, a légzés, a szívverés fenntartásához szükséges energiamennyiséget jelöli. Így természetes, hogy a hidegterápia hatására (amikor a testhőmérséklet fenntartásához szükséges energia megnő) a légzés felgyorsulása, a légutak kitágulása, a szívverés szaporábbá válása miatt szintén nagyobb lesz az energiafelhasználás, az alapanyagcsere is nő.

Beindul a zsírégetés

A hirtelen hidegsokk után a visszamelegedés a hidegben összehúzódott hajszálerek négyszeresre tágulásával történik. A vér ilyenkor oda is eljut, ahová nyugalomban lévő szervezetben nem. A felgyorsult keringés segíti a salakanyagok, méreganyagok gyorsabb kiürülését. A nyirokkeringés felgyorsul, kiürül a sejtek között felgyűlt felesleges vízmennyiség. Mindezek következtében a régóta letapadt zsírsejtek könnyebben mobilizálódnak, a fogyás beindulhat. Ilyenkor már csak egy kis testmozgásra van szükség, hogy a kívánatos eredményt elérd.

A fogyni vágyó számára a személyi edzők testre szabottan határozzák meg, milyen mozgássort érdemes elvégeznie. Az edzés a fizikai állapottól és a kezdeti testsúlytól függően történhet kardiogépeken, vagy eleinte akár fekve elvégzett mozgásprogrammal is. Gyakori probléma, hogy a túlsúllyal küzdő páciensnek ízületi panaszai vannak, és a fájdalom korlátozza a sportolásban. Ilyenkor a teljestest-hidegterápia fájdalomcsökkentő hatása is hasznosul. A körülbelül 2 perces kezelés után ugyanis pár órára megszűnnek, de legalábbis jelentősen csökkennek a fájdalmak, így azok a mozgások is lehetővé válnak, amelyek elvégzése korábban a fájdalom miatt elképzelhetetlennek tűnt. A fájdalommentes időszak bőven elegendő ahhoz, hogy a 30-40 perces sportolással a zsírégetés beinduljon.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2022. FEBRUÁR Az ekcéma elleni küzdelem: nehéz de nem reménytelen
A közhiedelemmel ellentétben az ekcéma nemcsak a csecsemők és kisgyermekek betegsége, felnőttkorban is gyakran jelentkezik.
Szépség 2021. MÁJUS Soha viszont nem látásra, narancsbőr!
Hogyan lehet elősegíteni, hogy a bőröd minél tovább feszes maradjon és hogy megelőzd a cellulitiszt? Tippekkel segítünk.
Szépség 2021. FEBRUÁR Tények és tévhitek a szépségápolásban
Vajon valóban jót tesz a bőrnek az uborkapakolás, a teás filter, az élesztő? 5 állításról rántjuk le a leplet.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
03
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
Menu