Bátor Újrakezdők

Az 50 pluszos modell
Munkahelyi és magánéleti válságát követően néhány éve még kilátástalanul tekintett a jövőbe József Janka. Ma már sikeres modell, és filmekben is láthatjuk.

Új város, új karrier, új munkatársak, új megjelenési formák, új lehetőségek, új élet. József Janka arcát a televíziós csatornákon reklámokban láthatjuk, feltűnt már egy tévésorozatban és több játékfilmben is, epizódszereplőként.

Pedig bő két éve még nem látta a kiutat. Korábbi, sikerekben bővelkedő élete kártyavárként omlott össze. Elvált, munkája megszűnt, költözni kényszerült, egzisztenciális félelmekkel küzdött… Nem hitte volna, hogy ez megtörténhet vele.

Angol–matematika szakos tanárként végzett, rövid ideig angoltanárként tanított, majd nemzetközi kapcsolatok szakos diplomát szerzett, s dolgozott az államigazgatásban is. Részt vett egy ma igen népszerű weboldal alapításában, ahol rendszeresen jelentek meg írásai. Aztán csaknem másfél évtizedig nagy rendezvények szervezésében vett részt vezető beosztásban, nemzetközi kapcsolatokkal. De az élet közbeszólt. Nem azért kellett váltania, életén változtatnia, mert új kihívásokat keresett, hanem mert hirtelen nem volt más választása.

Mintha mi sem történt volna…

A főváros agglomerációjában lelt végül új otthonra, miközben hosszú hónapokon át azon gondolkodott, miképpen kezdhetné újra az életét, mi az, amit szívesen csinálna, mi az, amit a múltjából hoz magával, de nem hagyott vagy nem tudott kibontakoztatni.

„Szinte csak a ruháim maradtak meg. Mivel mindig is imádtam a divatot, a szép holmikat, tárgyakat, a mélypontomon többek között azzal próbáltam tartani magamban a lelket, hogy mindennap szépen, csinosan felöltöztem, kisminkeltem magam, mintha mi sem történt volna, és igyekeztem különféle napi rutinokat bevezetni. Érzékeny alkatként ez adott nekem egyfajta tartást, és nem engedett teljesen széthullani – emlékezik vissza. – Az volt az érdekes, hogy az emberek kívülről szinte észre sem vették, min megyek keresztül, sőt számos pozitív visszajelzést kaptam, melyek segítették erősíteni az önbecsülésemet.”


Felvetődött, hogy mindig is élt benne egyfajta szereplési vágy, vonzotta a média világa. Eszébe jutott, mennyire élvezte, ahogy gyerekkorában az iskolarádió műsorait készíthette, vagy amikor színdarabot rendezhetett osztálytársainak. Kellemes emlékei között tartja számon, hogy a kétezres évek legelején újságíróiskolába is járt. Diplomamunkájaként még filmet is forgatott. 2006-ban a Duna TV felhívására bemondónak jelentkezett, s sok száz pályázó közül választották ki a feladatra. Beszédtechnika-órák után került képernyőre, s így egy évig rendszeresen látható volt a csatornán, mígnem megszüntették a bemondói rendszert.

Az élet később más pályára sodorta, válsága idején azonban e kedves emlékek mind felötlöttek benne: mennyire szeretett mikrofon és kamera előtt szerepelni, kamera mögött alkotni: tévézni, filmezni. Az is megfordult a fejében, hogy mások elmondása szerint szép az arca, külseje, megjelenése, hangja, így akár arra is alkalmas lehet, hogy fotómodell, esetleg színész, narrátor váljon belőle.

Ez az! – villant be a gondolat, és azt mondta magában: igen, ebbe az irányba akar elindulni, és ebben életkora, ötven esztendeje sem fogja zavarni!

Ki kellett lépni a komfortzónából

„Amikor kitaláltam, hogy modellkedni fogok, attól kezdve már »csak« bátorság kellett. Ki kellett lépni a komfortzónámból, ez nem volt könnyű. Ha az embernek sikerül lecsendesítenie magában a stresszt, és megszabadulnia a feszítő gondolatoktól, akkor kellő nyugalommal és belső erővel felvértezve találhatjuk meg a számunkra megfelelő kifejezésformát, melyben jól érezhetjük magunkat.”


Miután megszületett benne a döntő elhatározás, végigböngészte az internetet, felkutatva azokat a kitörési lehetőségeket, amelyek senior korosztálya számára adódhatnak. Rátalált egy ügynökségre, ahol kimondottan negyven pluszos modellekkel foglalkoznak. Felhívta őket, és beiratkozott modelltanfolyamukra, amelynek végén elkészültek az első portfólió fotói. Megkérte fotós barátnőjét is, készítsen róla néhány képet, melyeket elküldött egy castingra, és másnap már be is hívták egy filmforgatásra. Majd hamarosan következett az első komoly felkérés: az ország piacvezető apróhirdetési weboldala számára az ő főszereplésével készítettek két reklámfilmet!

„Rengeteg időt és energiát fektettem bele, hogy felkészülten vághassak neki új életemnek. Modelltanfolyamot végeztem, és vagy másféltucat castingügynökségnél regisztráltam magam. Beiratkoztam a Spirit Színház felnőtt színjátszócsoportjába, jártam a Thália Tanoda szinkronszínészképzésére. A kitartásnak meglett a gyümölcse. Idővel már egyre több megkeresés érkezett! Óriási örömmel és lelkesedéssel készültem minden egyes alkalomra.”

Sugárzón, fitten, kreatívan

Szöveges epizódszerepet kapott a Mintaapák című televíziós sorozatban, szerepelt divatbemutatókon, videóklipekben, sőt játékfilmekben is feltűnt alakja. Áruházláncok, multinacionális cégek reklámspotjaiban tűnt fel, legközelebb pedig egy szállodalánc klipjében láthatjuk.

Azt is elismeri, hogy új, szeretett munkája során a castingokon, a forgatásokon olykor nehézségekkel, elutasítással is szembesülnie kell. „Mindezekkel együtt elmondhatom, hogy a modell- és színészi feladatok, a képzések rengeteget segítenek önbizalmam erősítésében, és egyben kiváló önismereti, önfejlesztési lehetőséget jelentenek. Azt is sikerélményként élem meg, ha az én történetem arra biztat másokat, hogy ebben a korban is lehet újrakezdeni, újba fogni. A jövőben szeretnék minél több olyan kampányban, reklámban, filmes munkában közreműködni, amelyek igazolják: ötvenéves kor feletti emberek is lehetnek sugárzók, fittek, kreatívak.”

Janka mottója: „Türelem, rugalmasság, bátorság, sok munka és összeszedettség szükséges ahhoz, hogy az ember sikeressé váljon, és azt csinálhassa, amit a szíve diktál.”
szerző: Falus Tamás
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS A selyemfestés varázslatos világa
Egész életemet végigkísérte az alkotás iránti vágy – vallja Kovács Zsóka. Álma az volt, hogy selyemfestő legyen, és szabadon, minden kötöttség nélkül alkothasson saját stúdiójában.
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Elvira szépségei…
Úgy kezdődött, hogy édesanyám szenvedélyét folytattam, ő imádott idehaza horgolni – meséli Kontra Elvira arról, hogy miért is tudott beleszeretni a horgolásba. A napernyő készítését már egy idős asszonynál ismerte meg, akitől elleste az ernyőhorgolást…
Bátor Újrakezdők 2022. AUGUSZTUS Hála és boldogság
Két diplomával közel három évtizeden át dolgozott az egészségügyben, illetve iskolában oktatott. Megálmodója, létrehozója és tulajdonosa a Most jó Szalonnak. Minden szolgáltatását szenvedéllyel, teljes szívvel kínálja a hozzá fordulóknak.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
Menu