Bátor Újrakezdők

Az El Caminótól a jógastúdióig
Ötvenkilenc évesen valahogy nem érezte jól magát a világban. Nem sokkal korábban vonult nyugdíjba, előtte vállalkozóként brókerként, biztosítási tanácsadóként dolgozott. Hirtelen űrt érzett maga körül.

A hirtelen megnövekedett szabadidejével szeretett volna valami hasznosat, újat, jót kezdeni Balogh Zsuzsanna. Belevágni valami olyasmibe, amivel egyszerre tud segíteni magán és másokon. Nyugdíj előtt, a munkájában mindig is sok emberrel beszélgetett, tartotta velük a kapcsolatot. Úgy érezte, valamit tennie kell. De hogy az mi lesz, még nem tudta.

„Egész életemben kihívások elé állítottam magam, így tettem akkor is, de most is így teszek” – emlékezik azokra a napokra is, amikor elhatározta, hogy végig járja az El Caminót. Mint mondja, hisz Istenben, de nem hívő katolikus, nem jár templomba, így elsősorban nem vallási, inkább lelki okokból indult útnak. 2014 áprilisában Pécsről, lakóhelyéről kerekedett fel, utazott el a franciaországi Saint-Jean-Pied-de-Port kiindulópontig, és tette meg onnan a Pireneusokon át a fizikai megpróbáltatásokkal is járó zarándokutat. A Santiago de Compostelába vezető úton, a 864 kilométernyi, 34 napos gyaloglás során volt ideje átgondolni addigi életét és kitalálni, hogy a jövőben, hosszútávon, mivel is lehetne, szeretne foglalkozni.

A zarándoklat végén

Úgy döntött, jógaoktató lesz! Akkor már kipróbálta a jógát, érezte, hogy jó hatással van rá. Feltette magának a kérdést: miért ne adhatná át másoknak is a testi felfrissülés érzését, a lelki nyugalom elérésének lehetőségét, az egészség megőrzésében is oly fontos szerepet játszó gyakorlatokat, elmélyülési formákat?

Amint hazatért, az interneten rábukkant egy jónak tűnő fővárosi jógaiskolára. Azonnal el is utalta a díjat, nehogy véletlenül meggondolja magát. Aztán nagy lelkesedéssel járt a tanfolyamra, és egy év elteltével meg is lett azeredménye: hatha- és nőijóga-oktató címet szerzett.

Életének újratervezésében támogatta a család: két fia, két unokája, és válását követően új párja is, akivel már több mint másfél évtizede él együtt. Mivel élettársának házában él, kezdetben a Pécs kertvárosában lévő saját lakását alakította át: a legnagyobb szoba lett a stúdió, a kisebbik az öltöző. De hamar kinőtte egykori otthonát, mivel egyszerre hétnél több tanítványának már nem tudott órát tartani. A kicsinek bizonyult lakást eladta, az árából pedig Újhegyen vett házat. A család közreműködésével úgy újították fel esztétikusan, hogy az épület funkcionálhasson kizárólag jógastúdióként. Ma már egy-egy csoportjában tizenketten–tizennégyen is részt tudnak venni a foglalkozásokon. Naponta két alkalommal tart tanfolyamot, vagyis már sok százan ismerik Pécsett a Napfény Jógastúdió nevét.

A nyugalom szigete

„Minél idősebb vagy, annál hasznosabb a jóga, de már negyvenéves korban is javasolják – magyarázza Zsuzsanna, tapasztalatai alapján. – Ha időben elkezded, jól fogsz tudni mozogni idős korodra is, és a lelked is rendben lesz!” Az órák végén stresszoldó relaxációt is tart. Sőt, büszkén említi, hogy vendégei, ha marad idejük, még a tanfolyam végeztével sem sietnek haza. Van hely a négyszáz négyzetméteres, szép, zöld kertben, ahol külön a jógázás számára is kialakított egy nagyobb területet. „Szinte klubrendszerben működünk. Tanítványaimmal mindig sikerül baráti viszonyt kialakítani, egy csésze gyógytea mellett további egy órát még biztosan beszélgetünk, alkalmanként közösen rendezvényeket is szervezünk. Úgy érzem, ezzel egy új családot is nyertem magamnak.”

Mindehhez hozzáteszi: elsősorban nem a pénzbevétel a fontos, inkább az, hogy másoknak segíteni tudjon. Szerény díjat számol fel. Senior jógásainak például ezer forint a díj másfél órára, bevételeiből a rezsijét fizeti ki. „Az a fontos, mit tudok adni, nyújtani. Mindannyiunk számára a testi-lelki nyugalom elérése a cél.” Segített másokon a karantén ideje alatt is: tavasszal, két és fél hónapon át hetente háromszor ingyen tartotta online jógaóráit.

Hisz a folyamatos tanulásban, vallja, hogy állandóan képeznie kell magát. Ma már baba-mama és kismama jógaoktató is. Sőt, 2020 februárjában elvégezte az ajurvédikus-jóga terapeuta oktatói képzést, megismerte a jógagyakorlatok terápiában alkalmazható lehetőségeit is. 2020 őszén éppen természetgyógyászatot tanul, rendszeresen főz italokat gyógynövényekből. Terve, hogy ha befejezte ezeket a tanulmányait is, egészségközpontot alakít ki, hogy bővebb szolgáltatást tudjon nyújtani.

Nem titkos a recept

S hogy miként hat Zsuzsannára új munkája, egyben hobbija? „66 éves korom ellenére még ma is hajlékony vagyok, spárgázom, energikusnak érzem magam. És mivel kirobbanó, higanytermészet vagyok, úgy érzem, jót tesz nekem a jóga meditációs része is, mert lenyugtatja az elmémet.”

Az életkor csak egy szám – vallja –, nem kell megijedni attól, hány éves az ember. Úgy tekintek erre a számra, hogy én ezt a kort már szerencsésen megértem, mégpedig egészségesen; nem szedek egyetlen szem gyógyszert sem! A jóga gyógyít, energetizál, stresszoldó. Mindenkinek felírnám receptre! Szép, hosszú életet lehet élni egészségesen, ha az ember odafigyel arra, mit és hogyan csinál.”

Zsuzsanna mottója: „Az életkor csak egy szám, nem kell megijedni attól, hány éves az ember.”
szerző: Falus Tamás
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A Patikakert rögös útján
Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikusként végzett a kassai Safárik Egyetemen, egyedüli lányként a csoportjukban, és ez az elején komoly számkivetettséggel járt. Mégis, vagy csak azért is, már 21 évesen megszülte első lánygyermekét, és még nem volt 23, amikor ledoktorált matematikából. Majd nemsokára megszületett a második lánya is.
02
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER A szín- és stílustanácsadó
Elismert, a szakma által is magasan jegyzett szín- és stílustanácsadó Madarász Vica, aki több mint kétszáz ügyféllel büszkélkedhet. Ehhez azonban mernie kellett váltani és vállalkozni.
03
Bátor Újrakezdők 2021. SZEPTEMBER Aki utálja azt, hogy „de”
A „de” ellentétes kötőszó neki mentegetőzést jelent: magyarázkodást, hogy valaki valamit miért nem csinál. Róna Mártát viszont mindig az érdekli, miért igen!
Menu