Szabadidő

Az ünnepi előkészületek logisztikája
Minél közelebb kerülünk az ünnephez, minél későbbre halasztjuk a különféle ajándékok beszerzését, annál több feszültéggel kell számolnunk.

Bölcsen tesszük tehát, ha már november végén elkezdjük az ünnep elmaradhatatlan „kellékeinek” begyűjtését. 

Legyen cselekvési terved!

Ahhoz, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban valami után talpalni, érdemes egy „beszerzési listát” készíteni, és nemcsak a megvásárolni szándékozott ajándékokról, hanem az ünnepi menühöz szükséges tartós élelmiszerekről is. A lajstrom szerinti vásárlással nemcsak a rohanástól, kapkodástól óvhatjuk meg magunkat, hanem a várható kiadásokat is megtervezhetjük, vagyis az időn, az idegeskedésen kívül némi pénzt is megtakaríthatunk.
A tervezettség tehát segítségünkre lehet abban, hogy az úgynevezett akciókon vagy kuponos napokon jussunk hozzá olcsóban például kozmetikai vagy illatszerekhez, egyes ruhaneműkhöz, háztartási, műszaki cikkekhez (pl. konyhagépek).

 A karácsonyi nagy ünnepi étkezések alapanyagainak, vagyis a tartós élelmiszereknek (liszt, cukor, olaj, margarin, üdítőitalok stb.) megvásárlásával sem érdemes az utolsó pillanatig várnunk, ráadásul sokat spórolhatunk azzal is, ha időről időre tájékozódunk (reklámanyagok, árukereső/ár-összehasonlító weboldalak segítségével) a különféle, élelmiszert is árusító hiper- és szupermarketek, bevásárlóközpontok árengedményes ajánlatairól.

Ezek az általában limitált (néhány napig, vagy legfeljebb egy hétig tartó) leárazások gyakran kiterjednek a gyerekjátékokra, könyvekre, DVD-kre, egyes ruhaneműkre, konyhafelszerelésekre, műszaki cikkekre is. Ez utóbbiaknál fontos tudni, hogy a leárazottakra is vonatkoznak a fogyasztóvédelmi előírások.

Haladj a korral: vásárolj a karosszékedből!

Az egyre terjedő internetes, ún. online vásárlás kifejezetten azoknak való, akik előre gondolkodnak, terveznek. A „távvásárlás” előnyei közé tartozik, hogy alapos tájékozódás után, az otthonunkból ki sem mozdulva mérhetjük fel a keresett termék áru- és árkínálatát, a kiválasztott áruért pedig egy lépést sem kell tennünk, ráadásul gyakran a hagyományos üzleti áraknál olcsóbban jutunk hozzá, bár a kiszállítási/postaköltséggel számolni kell (ám sokszor még így is megéri!).

Néhány dologra azonban a megrendelés előtt érdemes figyelni. Fontos, hogy ne rendeljünk olyan cégtől, amelynek weboldalán nincs feltüntetve a cég neve, pontos postacíme, elérhetősége (e-mail címe és telefonszáma). Nem árt némi fenntartással kezelnünk azt, ha a webshop feltűnően olcsón, a kereskedelmi forgalomban kapható, ugyanolyan kvalitású terméknél sokkal alacsonyabb áron kínálja a portékáját, mert lehet hogy a csábító ár silány minőséget takar.

Olyan eladóhellyel se üzleteljünk, amely a termék megrendelésekor kéri az áru ellenértékének átutalását/kifizetését. Egyébként ha az áru megérkezésekor nem a futárnak fizetünk, hanem átutalással, dombornyomott bankkártyával, nézzük meg, hogy a weboldal használja-e a biztonságos fizetést garantáló SSL-technológiát. Ezt a főlap alján egy jellegzetes logó jelzi.

A biztonságos fizetésű webüzletek oldalainak címe nem http://-vel kezdődik, hanem https://-sel. A netes rendelés előtt (e-mailen vagy vonalas/mobil telefonon) arról is fontos tájékozódnunk: milyen kiszállítási idővel kell számolnunk, hiszen a karácsonyi ajándékozási időszakban előfordulhat, hogy kiválasztott árucikk nincs raktáron, így akár egy-két hétig is várnunk kell a megérkezéséig.

Jó, ha tudod!

Az ajándékba vett tartós fogyasztási (elsősorban műszaki) cikket akár hagyományos módon, akár online vásároltuk, ki kell bontani, és a működését ellenőrizni kell, mert a hibás termék kicserélésére a vásárlást/átvételt követő három napon belül fogyasztóvédelmi törvények szerint köteles a bolt, illetve az online-kereskedő cég.

Szempontok a karácsonyi ajándékozáshoz

1. Ne a saját ízlésünk, igényeink alapján válasszunk ajándéko(ka)t, hanem a megajándékozandó személy ízlésének, vágyainak, esetleges szükségleteinek szem előtt tartásával. Ebben sokat segíthet, ha megpróbáljuk felidézni elejtett megjegyzéseit, kimondott kívánságait.

2. Ha úgy érezzük, meglehetősen nagy, az anyagi erőnket meghaladó terheket róna ránk valamely családtagunk kívánságának teljesítése, fogjunk össze a család többi tagjával, vagyis arányosan osszuk el az ajándék összegét, és „közös” ajándékot adjunk az érintettnek.

3. Ne verjük magunkat adósságokba csak azért, mert nem akarunk „lemaradni” tehetősebb hozzátartozóink mögött. Akinek „rövid a takarója”, az akár ún. „szívességeket” is felajánlhat szeretteinek, mégpedig egy tábla csokoládé, egy doboz desszert, vagy valamilyen maga készítette finomsághoz mellékelt, „írásos ígérvény” formájában. Ez vonatkozhat akár egy segítséget jelentő tevékenységre (segítés a ház körüli teendőkben, valaminek a megszerelésében, gyerekmegőrzésben stb.), de akár egy közös programra (kirándulásra, színház-, múzeum- vagy hangverseny-látogatásra stb.) is.

4. Az unokáink, vagy a rokon gyerekek egyidejű megajándékozásakor nem árt tudnunk, hogy – főleg a kisebbek – nem az ajándék árát, hanem a darabszámát hasonlítgatják össze, ezért minden gyereknek egyforma „mennyiséget” adjunk (még ha filléres apróságokkal kell is ezt az „egyensúlyt” megteremtenünk).

5. Ha nagy a család, a legjobb, legköltségkímélőbb megoldás mindannyiunk számára, ha nem mindenki ajándékoz meg mindenkit, hanem apró cédulákra felírjuk hozzátartozóink nevét, majd egy kalapból ki-ki kihúz egy nevet, és csak annak vásárol (vagy készít) a konszenzussal megállapított összeghatáron belül ajándékot.
 

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2020. DECEMBER 6 módszer a karácsonyi hangulathoz
Legyen egyszínű vagy színpompás, feltűnő vagy visszafogott – a lakás ünnepi díszbe borításának csak a fantáziánk szab határt!
Szabadidő 2018. DECEMBER Karácsony, magányosan...
Sokan töltik egyedül a karácsonyt, emlékeik vagy a televízió segítségével élvén túl a szeretet ünnepét, hiszen nincs, akire gyertyagyújtáskor örömmel pillanthatnának.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. JANUÁR 5 csoda a természetből - gyönyörű fotókkal
Felejtsd el a mindennapi kellemetlenségeket, és képzeld el, hogy lélegzetelállító tájakat fedezel fel!
02
Szabadidő 2021. JANUÁR A filmvászon legendás dívái
Egy pillantásukkal lenyűgözték a nézőket, tehetségüket csodálták, természetes bájuknak köszönhetően pedig mindenki rájuk akart hasonlítani.
03
Szabadidő 2021. JANUÁR Hogyan tartsd meg újévi fogadalmad?
Az újévi fogadalmakkal az a baj, hogy szinte már kimondásuknál kétségessé válik, megvalósítod-e. Miért?
Menu