Szépség

A korpa 6 természetes ellenszere
Ha korpával küzdesz, és már mindent kipróbáltál, de semmi sem segített, tekintsd át a vegyszermentes gyógymódokat is!

A korpásodás valójában nem a haj problémája, hanem a fejbőr fokozott, rendellenes hámlása. Az egészséges bőrről a hámsejtek fokozatosan válnak le, míg a korpás fejbőrről a bőrlemezkék tömegesen távoznak, és állandó korpapermetet idéznek elő, vagy a fejbőrhöz tapadva viszkető érzést okoznak.

A bőrbetegség kiváltó oka leggyakrabban a fejbőrön amúgy is megtalálható gombafaj, amely akkor okoz problémát, ha valami miatt nagyon elszaporodik, folyamatosan ingerli a fejbőrt, s további faggyútermelést, felgyorsult sejtképződést eredményez. A megvastagodott hám korpa formájában távozik.

A gyógyszertárakban számos készítmény kapható a korpára, de némelyikük igazából csak fokozza a korpa mennyiségét, mert a bőr szabályszerűen függővé válik a kémiai anyagoktól. Érdemes inkább kipróbálni a természetes praktikákat!

A száraz és a zsíros korpásodás

Száraz korpásodásról akkor beszélünk, ha a fejbőr mikroflórája felborul, így a gomba nagy területen terjedhet el. A korpásodás elszenvedője ezt onnan tudhatja, hogy a korpalemezkék száraz tapintásúak, nem pedig zsírosak. Leválásuk gyors, a korpaszemcsék kihullanak a hajszálak közül.

A zsíros korpásodáskor a leváló korpalemezkék zsíros tapintásúak, és a fejbőrhöz tapadnak. A zsíros korpásodás rendszerint erős viszkető érzéssel jár. Ha a zsíros korpa huzamosabb ideig a fejbőrhöz tapad, a bőrlégzés lelassul, s a hajnövést is gátolja.

Kakukkfű és galagonya

E két növény kifejezetten jó fertőtlenítő hírében áll. Szárított változatukból hatékony öblítőszert készíthetsz, ha fél liter forró vízbe áztatod őket, és hajmosás után a kihűlt főzettel öblíted le a hajad. Masszírozd be vele a fejbőröd, és ne öblítsd ki!

Citrom és ecet

Zsíros korpásodás ellen használj citromos vagy ecetes öblítőszert. Fél liter vízbe pár csepp ecet vagy egy citrom leve szükséges. Mindkettő szép fényt kölcsönöz a hajnak, sőt a citrom még világosítja is.

Természetes hajpakolás

Kipróbálhatod a ricinusolajból, tojássárgájából és egy kevés rumból készült pakolást is, melyet hajmosás előtt kell felkenni. Húsz perc alatt fejti ki jótékony hatását. Utána moss hajat a szokott módon!

Bojtorjángyökér-olaj

A népi gyógyászat egyszerűen csak a hajápolás gyógynövényeként emlegeti a bojtorjánt. A bojtorjángyökér olaját a száraz korpásodásra ajánlják leginkább, de egyes megfigyelések szerint csökkenti a hajhullást és -zsírosodást is.

Egyéb praktikák

  1. Ha hajad korpásodásra hajlamos, mindig hígítva használd a sampont, soha ne koncentrált formában, mert ez árthat fejbőröd PH-értékének.
  2. A fent említett pakolások és főzetek elkészítéséhez, de akár egy egyszerű hajmosáshoz is használj desztillált vizet.
  3. Jót tehet a fejbőrnek, ha minden hajmosásnál átmasszírozod újbegyeiddel, de vigyázz: soha ne vakard, mert gyulladásra hajlamosít!
szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2023. NOVEMBER Őszi hajhullás - meddig normális?
A hajhullás bizonyos mértékig természetes folyamat. A hajvesztés azonban lehet stressz, fogyókúra vagy betegség következménye is.
Szabadidő 2022. OKTÓBER A csodálatos citrom: 9 dolog, amiért imádni fogod
Lehet, hogy kicsi és savanyú, de a hajad, bőröd hálás lesz érte, ha nem csak a teába teszed.
Szépség 2022. MÁRCIUS Miért hullik a férfiak haja?
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás nagyon gyakori, öt férfi közül körülbelül négynél jelentkezik.
éppen olvassák
01
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
02
Szépség 2024. FEBRUÁR Lépj be az illatok birodalmába!
Ha kell, frissítenek, ha kell, megnyugtatnak. Az illatok számos mindennapos problémára nyújtanak megoldást.
03
Szépség 2024. FEBRUÁR Így ápold a cipőidet, hogy sokáig szépek maradjanak!
A most következő jól bevált trükkök segítségével cipőid úgy fognak kinézni, mintha aznap vetted volna őket!
Menu