Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A cukkini az uborka és a tök "szerelmének" gyümölcse, olasz neve csak annyit jelent: tököcske. Vétek lenne puha héjától megszabadítani, abban rejlik ugyanis rengeteg jótékony tápanyaga. Nagyon kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz, így bátran állíthatjuk, hogy tömege legnagyobb százalékát vitaminok és ásványi anyagok teszik ki. Bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, sok-sok béta-karotint, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is.
Serkenti az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert, amire ilyenkor, a tavaszra várva neked is nagy szükséged lehet! Arról nem is beszélve, hogy íze a nap bármely szakában felfrissít. Ráadásul még csak nem is hizlal!
Cukkini krémleves
Hozzávalók:
40 dkg cukkini
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, fehérbors
1 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
1 dl száraz fehérbor
2 szál petrezselyem
2 szelet szendvicskenyér
1 evőkanál vaj vagy margarin
1 dl főzőtejszín
A cukkinik negyedét vágd vékony csíkokra, és tedd félre. A maradékot vágd kockákra, és párold meg a zúzott fokhagymával együtt forró olívaolajon. Ízesítsd sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Engedd fel a borral és 4 dl vízzel. Lefedve főzd 10 percig. Az elkészült levest turmixold össze, öntsd hozzá a tejszínt. Az apróra vágott petrezselymet és a cukkinicsíkokat beletéve tedd vissza pár percre a tűzre. A kis kockákra vágott kenyeret forró zsiradékban pirítsd meg. A levest tálald a pirított kenyérkockákkal.
Töltött cukkini
Hozzávalók:
4 db zsenge cukkini
2 szem paradicsom
1 csomag újhagyma
1 csokor petrezselyem
1-1 db sárga és piros húsú paprika
5 dkg reszelt sajt
só
A cukkinit hosszában vágd félbe, magozd ki, majd tedd 3 percre lobogó, forró vízbe. Utána hideg vízzel öblítsd le, hagyd lecsepegni. A töltelékhez vágd kis kockákra a paradicsomot, paprikát, karikázd fel az újhagymát, vagdald apróra a petrezselymet. A hozzávalókat keverd össze, enyhén sózd meg, és töltsd a cukkini kivájt üregébe. Szórd meg reszelt sajttal. Grillben vagy sütőben addig süsd, míg a sajt rá nem olvad a tetejére. Forrón tálald.
Penne cukkinis-mustáros mártással
Hozzávalók:
30 dkg penne vagy rigatoni tészta
só, bors
30 dkg cukkini
8 szem koktélparadicsom
1-2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1/2 l zöldségleves
2,5 dl főzőtejszín
1 kávéskanál szárított kakukkfű
2 evőkanál magos mustár
1-2 evőkanál liszt
10 dkg reszelt sajt
A tésztát főzd meg forró vízben. A felszeletelt cukkinit a zúzott fokhagymával forró olajon párold meg. Engedd fel a levessel és a tejszínnel, majd forrald fel. Tedd bele a félbevágott koktélparadicsomot, a kakukkfüvet, ízesítsd sóval, borssal, és 2 percig főzd. Ezután keverd hozzá a mustárt, és állandó keverés mellett szórd bele a lisztet. Végül forrald fel az egészet újra. Tálald a tésztára szedve, reszelt sajttal!