Szabadidő

Szuper tippek, ha szereted a diót
Néhány édességen kívül nem sok mindenre használjuk a diót, pláne kevesen ismerik rendkívül kedvező élettani hatásait.

A népi gyógyászatban régóta ismerik a diót, és nemcsak a mai konyhákon használt dióbélről van szó. A szárított, majd leforrázott diófalevél teáját például gyomor- és bélhurut, bélférgesség vagy magas vérnyomás ellen használták, de egyes szakkönyvek kiemelték vértisztító és étvágygerjesztő hatását is. A diólevél erős forrázatát bőrkiütésekre ajánlották, de az erős teaforrázattal gargalizálva a torokgyulladásra is kedvező gyógyhatást érhetünk el. Ugyancsak fájós torokra ajánlott a dió zöld burkának főzete, mézzel keverve, de ezt a burkot sajtolták is, a kinyert olajat pedig puffadásra használták, embereknél és állatoknál egyaránt.

Valószínűleg a dióbél agyhoz hasonló alakja miatt alakult ki az az elképzelés, hogy serkenti az agyműködést, frissíti a memóriát – ez azonban tudományos megfigyeléssel nem alátámasztott hatásra utal.

A népi gyógymódokon kívül azért konkrétabb okokkal is alátámaszthatjuk, miért is olyan egészséges a dió. Nem csupán vitaminokban gazdag, de olajokban is, amelyek a telítetlen zsírsavaik miatt érdekesek. A telítetlen zsírsavak ugyanis a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentik, illetve a csontok erősségének megőrzésében van nagy szerepük. Emiatt ajánlják a diétázóknak is a diót, ugyanis a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Ellátja továbbá a szervezetet a megfelelő mennyiségű mangánnal, rézzel, ásványi anyagokkal, de vitamintartalma miatt is emlegetik a prosztatarák megelőzésében vállalt szerepét.

Fantáziafrissítés

A dió egészségre gyakorolt kedvező hatásai mellett ne felejtsük el, hogy egyszerűen: finom. Bejgliben vagy egyéb süteményben, esetleg tésztára szórva vagy tésztacsigába göngyölve. El kell azonban ismernünk, hogy meglehetősen fantáziaszegény elkészítési módjait ismerjük ennek a remek alapanyagnak, érdemes tehát felfrissíteni, kiegészíteni a konyhai ismereteinket, ötlettárunkat. A következőkben néhány játszva elkészíthető receptet osztunk meg.

Dióleves

Hozzávalók:
12 dkg dióbél,
2 hagyma,
1 evőkanál liszt,
3-5 dkg vaj,
2-3 tojássárgája,
1 csokor petrezselyemzöldje,
1-2 szál kapor,
1 teáskanál ecet,
só.

A ledarált dióbelet az apróra vágott hagymával fazékba tesszük, ráöntünk fél pohár vizet, és egy ideig pároljuk. Felöntjük másfél liter forrásban lévő vízzel, amelybe már belekevertük a lisztet és az ecetet. Megsózzuk, majd a forrástól számított 10-15 perc múlva hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, a kaprot. Amikor megint felforrt, levesszük a tűzről. A levesestálban elkeverjük a tojássárgákat, és állandó keverés mellett ráöntjük a levest. Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, és tálalás előtt még hozzákeverjük a vajat.

Diósült

Hozzávalók:
kockára vágott hagyma,
3 evőkanál víz,
2 evőkanál olívaolaj,
finomra vágott zellerszár,
vágott dió,
napraforgómag,
szójatej,
bazsalikom, zsálya vagy kakukkfű,
zsemlemorzsa,
só.

Üvegesre pirítjuk a hagymát a vízzel elkevert olajban. Ezután beletesszük egy tálba, és hozzáadjuk a többi összetevőt, kivéve a zsemlemorzsát. Jól összekeverjük, majd a zsemlemorzsát is beletesszük. Ezután öntjük bele a vékonyan kiolajozott tepsibe, és 60 percig 175 fokon sütjük. Hogy ne égjen meg, a sütés vége felé letakarhatjuk alufóliával.

Diótej

Hozzávalók:
dió, víz, méz.

Egy csésze diót vízzel összeturmixolunk, majd felfőzzük és átszűrjük. Ezután mézzel ízesítjük, és egy kevés sót adunk hozzá.

Pörkölt dió

Hozzávalók:
20 dkg dióbél,

1 evőkanál só,
2 fokhagymagerezd.

A dióbélre annyi vizet öntünk, hogy jól ellepje. Beletesszük a sót, a fokhagymát, majd felforraljuk, 3 percig főzzük. A levet leöntjük róla, ezután sütőben megpirítjuk, közben 4-5 percenként megkeverjük, ügyelve, hogy meg ne égjen.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2022. NOVEMBER Tökös finomságok - 4 különleges recept
Padlizsán, tök, cukkini, patisszon – mindegyikre egy-egy tuti recept, hogy tudd, mit kezdj ezekkel a csodás zöldségekkel!
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Szabadidő 2020. DECEMBER Gluténmentes karácsonyi sütik
A gesztenyeliszt kevésbé ismert nálunk, pedig gluténmentes, így lisztérzékeny diétában remekül használható. Íme két egyszerű, ízletes süteményrecept.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Gyors, finom és zsírszegény tésztaételek
Ha durumtésztából, könnyű, zöldséges feltétekkel készül, a tésztaétel is lehet diétás fogás, ezekkel a receptekkel pedig valódi kényeztetés.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER José Carreras gálakoncert
A zene ünnepét ígéri budapesti koncertjén a világhírű tenor.
03
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER Pofonegyszerű és isteni almás receptek
Legyen szó akár reggeliről, ebédről, vacsoráról, vagy desszertről, az almát számtalan módon felhasználhatod!
Menu