Szabadidő

Szökőkútcsodák a Földön
Az ember régóta épít szökőkutakat azért, hogy a köztereket hangulatosabbá tegye. Íme néhány a világ legimpozánsabb alkotásai közül, amelyeket fotóinkon most otthon ülve is megcsodálhatunk.

Volt idő, mikor a szökőkutak elsősorban funkcionális célt szolgáltak, ivóvizet és fürdési lehetőséget biztosítottak az embereknek. Az elmúlt évezredekben azonban a szökőkutak építészeti remekművekként és dekorációként is hírnévre tettek szert, és mostanra főképp szobrászati elemként ismerjük őket. Napjainkban minden magára valamit is adó városnak van legalább egy különleges szökőkútja, hiszen ezek az alkotások nem csupán látványosak, de a víznek köszönhetően nyugtatóan is hatnak ránk, és remek helyszínt biztosítanak a kikapcsolódáshoz a nagy nyári melegben. A teljesség igénye nélkül íme, a világ legszebb szökőkútjai!

Fényűzés Szentpéterváron

A szentpétervári Peterhof palota szökőkútkomplexuma, a Grand Cascade a francia XIV. Lajos számára készült szökőkutak mintájára épült. Nem meglepő tehát, hogy a palota, a városközponttal együtt ma az UNESCO Világörökség része, és előszeretettel emlegetik az orosz Versailles-ként is. A szökőkutat még a 18. század elején építtette Nagy Péter orosz cár.

A komplexum 64 szökőkutat és több mint 200 aranyozott bronzszobrot foglal magába. A középpontban Rastrelli látványos alkotása, a Sámson-kút látható, ahol az oroszlánok torkából 20 m magasra szökik a víz. A szobor Sámson és az oroszlán küzdelmét ábrázolja, a jelenet az oroszok Svédország felett aratott győzelmét szimbolizálja a nagy északi háború alatt.

Varázslatos szökőkút Barcelonában

A barcelonai Magic Fountain különlegessége, hogy esténként különleges színekben pompázik. A kutat 1929-ben építették a Világkiállításra, Carles Buigas tervei alapján. Mindössze egy év állt rendelkezésre, hogy az elképzelést megvalósítsák, ám sokan úgy gondolták a tervek túl ambiciózusak ahhoz, hogy az építmény időben elkészüljön. Több mint 3000 munkás dolgozott a projekten, így a munkálatokat végül időben befejezték.

Manapság a Magic Fountain az egyik legfelkapottabb barcelonai látványosság: aki arra jár, és lehetősége engedi, feltétlenül nézze meg a színek, a zene és a vízi show kombinációjából álló éjszakai „előadást”.

Róma büszkesége

A római Trevi-kút a világ egyik leghíresebb szökőkútja. Biztosan sokan emlékeznek például Az édes élet című film ikonikus jelenetére, amelyben Anita Ekberg ruhástól lép be a kútba. Az építmény maga kb. 26 méter magas és 20 méter széles, és ezzel a legnagyobb barokk szökőkút az olasz fővárosban. Ezt a különleges szobrászati alkotást még a 17. században építették Niccolò Salvi tervei alapján a Poli-palota déli homlokzatán.

A szökőkút központi eleme a Neptunus-szobor, melyet Pietro Bracci készített. Bár rajta kívül a szobrokon még számtalan művész dolgozott, a kompozíció mégis egységes egészet alkot. A legenda szerint, ha bedobunk egy pénzérmét a vízébe, biztosan visszatérünk majd Rómába.

Dubai sem maradhat le

Dubai-jal kapcsolatban már megszokhattuk, hogy a fényűzés nem ismer határokat. Ez a sivatagi városállam birtokolja a világ legmagasabb épületét, a legnagyobb virágoskertjét és akváriumát, emellett saját, pálmafa alakú mesterséges szigetcsoportja is van. Természetesen egy ilyen városhoz impozáns szökőkút is dukál. Közvetlenül a Burj Khalifa mellett, a mesterséges kialakított Burj Dubai Lake tavon találjuk a Dubai Fountaint, a világ legnagyobb „táncoló” szökőkútját, amely képes akár 83 ezer liter vizet is kilőni egyszerre.

A kútból előtörő vízfüggöny több 150 méter magas, ami egy 50 emeletes ház magasságának felel meg. Természetesen a kút mellé látványos show-műsor is jár. A több mint 6000 izzóval megvilágított szökőkút különleges vízi játékát dallamos zenei aláfestés kíséri.

Las Vegas-i csoda

A Bellagio szökőkút Las Vegasban szintén egy mesterséges tóra épült, közvetlenül a Bellagio hotel előtt. Ez a világ egyik leglátványosabb szökőkútja, amely elképesztő „koreográfiákkal” kápráztatja el a rendszerint előtte összesereglő tömegeket. A látványos műsort olyan világslágerekre állították össze, mint a Time To Say Goodbye, a Your Song, a Viva Las Vegas, a Luck Be a Lady, vagy a My Heart Will Go On.

A Bellagio szökőkút megépítése több mint 41 millió dollárba került, és 24 emelet magasba képes a vízsugarakat kilőni. Az 1200 csőből előtörő, táncoló vízsugarak 30 percenként (este 8 után negyedóraként) egyedülálló látványosságot nyújtanak.

szerző: Takács Ágnes Emília
Szabadidő 2023. DECEMBER Álomsziget: Zanzibár
Hófehér, lisztfinomságú homok és a kék ezernyi árnyalata, ameddig csak a szem ellát.
Szabadidő 2023. MÁRCIUS 5 lenyűgöző szerencsehozó hely a Földön
Ha régóta nem mosolygott rád Fortuna, érdemes lehet ellátogatnod a most következő helyekre!
Szabadidő 2021. NOVEMBER Lenyűgöző lombhotelek a Földön
Egyre többen választják ezt a szállásformát, melyben természet és ember tökéletes harmóniában él egymás mellett!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. DECEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
02
Szabadidő 2023. DECEMBER 5 olcsó tipp az adventi előkészülethez
Bármennyire hihetetlen is, hamarosan itt a karácsony – ma van advent első vasárnapja.
03
Szabadidő 2023. NOVEMBER Apró trükkök tésztafőzéshez
Nem a tészta, hanem a nagy mennyiségű tészta az egészségtelen. Ismerkedj meg egy egyszerű, ám kihagyhatatlan étellel.
Menu