Szépség

Minden, amit tudni akartál a botoxról!
Közel húsz éve, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a botox használatát. Azóta ez a kezelés a leggyakoribb fiatalító eljárássá vált.

Először Hollywood leghíresebb sztárjai vették rá magukat a fiatalító lehetőségre, de az elmúlt tíz év során a botox széles körben elterjedtté, az átlagember számára is elérhetővé vált. A korábbi évekkel ellentétben ma már a hírességek sem tagadják, hogy átestek ilyen jellegű beavatkozáson. Így ma már nyílt titok, hogy a filmvilág olyan csillagai köszönhetik a beavatkozásnak fiatalos megjelenésüket, mint Jennifer Aniston, Courteney Cox, David Hasselhoff vagy Nicole Kidman.

A botox története

Az arcfiatalításra, ránctalanításra széles körben alkalmazott botox egy fehérje. Justinus Kerner német orvos és költő 1818 és 1822 között a botulinium toxinra a „kolbászméreg” és „zsíros méreg” kifejezéseket használta, ugyanis ez a baktérium gyakran okozott mérgezést nem megfelelően kezelt vagy előkészített húskészítmények esetében. Kerner volt az első, akinek eszébe jutott a botulinium toxin lehetséges gyógyászati felhasználása. 1870-ben egy Müller nevű német orvos új szót alkotott: botulism (botulizmus), a latin botulus = kolbász szóból. 1895-ben Emile van Ermengem először izolálta a Clostridium botulinum baktériumot. 1944-ben, Edward Schantz kitenyésztette a baktériumot, és izolálta a toxint, majd a Burgens-csapat 1949-ben felfedezte, hogy a botulinum toxin blokkolja az ideg-izom közötti ingerületátvitelt.

 1950-ben fedezték fel kutatók, hogy az A-típusú botulinumtoxin nevű anyag befecskendezése a túlzottan aktív izmokba csökkenti az izom aktivitását azáltal, hogy gátolja az ingerületátvitelt az ideg és az izom között. Emiatt az izom 4-6 hónapon át képtelenné válik az összehúzódásra. Az anyag azonban nem károsítja az idegvégződéseket.

1973 környékén, Alan B. Scott, a Smith-Kettlewell Institute doktora majmokon végzett kísérletekben használta fel a botulinium toxin A típusát (BTX-A), és 1980-ban ő használta először hivatalosan a toxint embereken kancsalság kezelésére. Az FDA 1989 decemberében engedélyezte a BTX-A (BOTOX) használatát 12 év feletti betegek kancsalságának és féloldali arcbénulásának kezelésére.

Kisimultak a ráncok

A botox kozmetikai hatására először a kanadai Vancouverben dolgozó házaspár, Jean Carruthers szemész és Alastair Carruthers bőrgyógyász hívta fel a figyelmet. Az orvos házaspár szemészeti betegségeket kezelt botox segítségével. Eközben észrevették, hogy a kezelés környékén a ráncok kisimulnak. Sok vizsgálat elvégzése után 2002-ben az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA engedélyezte a botulinium toxin A típusának (BOTOX Cosmetic) használatát szemöldök közötti ráncok kezelésére. Ugyancsak engedélyezték a BTX-A használatát a hónalj túlzott izzadásának csökkentésére.

„A botox injekció 2006 óta a leggyakrabban használt kozmetikai beavatkozás az Egyesült Államokban – magyarázza dr. Papp Ildikó, a Körúti Orvosi Centrum igazgató főorvosa. – A botoxot azokhoz az izmokhoz juttatjuk el, amelyek a mimikai ráncok kialakulásáért felelősek. Hatására az ideg-izom közötti ingerületátvitel gátlódik, az izomműködés gyengül, a ráncok elsimulnak. Kezelhető területek: homlok, szemöldökök közötti régió, szem és ajak körüli ráncok, nyak. Az arcfiatalítás mellett alkalmazható fokozott izzadás kezelésére hónaljban, tenyéren, talpon. Nyaki, háti izomgörcs megszüntetésében is nagyon hatékony. A botoxkezelés viszonylag egyszerű eljárás, hiszen 15 perc alatt elvégezhető, és a beavatkozást követően a páciens akár a munkahelyére is visszatérhet. Viszont a botoxkezelés nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményt lehessen elérni a legkisebb kockázattal. A hatás 4-7 nap múlva alakul ki, míg maximumát 4 hét múlva éri el. Átlagosan 6 hónapig hatásos. Az eljárást korlátlanul lehet ismételni.”

A botox használata egyre inkább elfogadott izomgörcs és rendellenes izomműködés esetében, sok európai országban függőben van használatának engedélyezése, és számos tanulmány létezik a témában fejfájás (például migrén), bizonyos prosztatabetegségek, asztma, elhízás és sok egyéb más lehetséges felhasználásáról.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2022. DECEMBER Szépségápolás olcsón és természetesen
Ha nincs időd kozmetikushoz, vagy garantáltan természetes megoldást keresel, otthon is készíthetsz hatékony bőr- és hajápoló pakolást.
Szépség 2021. MÁRCIUS Karcsúsító tippek alkatod szerint
Úgy érzed, egyetlen ruha sem áll jól? Segítünk alakod besorolni, s azt is eláruljuk, milyen trükkökkel öltözhetsz igazán csinosan, nőiesen.
Szépség 2021. FEBRUÁR Tények és tévhitek a szépségápolásban
Vajon valóban jót tesz a bőrnek az uborkapakolás, a teás filter, az élesztő? 5 állításról rántjuk le a leplet.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Szépség 2024. MÁJUS Fiatalító arcpakolások - gyorsan és olcsón
Varázsold tisztává, feszessé, sugárzóvá az arcod! Ehhez elég, ha egy szép nyári reggelen körülnézel a piacon.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu