Egészség

Miért jó a tönkölybúza? – Isteni receptekkel
Sokat hallani a tönkölykenyerekről, de vajon tudod-e, miért olyan egészségesek? Ismerd meg a tönköly kedvező hatásait!

A tönkölybúzát a nyolcvanas évek végén „fedezte” fel egy agrármérnök, Kalmár Gergely. Ezzel az ősbúzával táplálkozott a világ egészen 1860-ig, majd évtizedeken át nem került ki a kutatólaborok génbankjaiból. Aztán a csernobili katasztrófa után szükség volt olyan búzára, amely egészen biztosan nem kapott sugárszennyezést. És bár a termesztés indítéka a sugárszennyezettség volt, idővel bebizonyosodott, hogy a tönkölybúzából készült kenyér összehasonlíthatatlanul egészségesebb a hagyományos búzakenyereknél.

Miért egészségesebb a tönkölykenyér?

A szakemberek szerint a hagyományos gabona emészthetősége adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékos. Sok benne a ballasztanyag, amely jelentős mértékben felelős bizonyos allergiák és hasnyálmirigy-megbetegedések kialakulásáért. A tiszta tönkölybúzából készült kenyér viszont kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz.

Tíz deka tönköly fehérkenyér tartalma:

19 gramm fehérje,
44 gramm szénhidrát,

3 gramm zsír.

A teljes kiőrlésű lisztből készült tönkölykenyeret viszont még ennél is jobb adatok jellemzik: miközben magasabb a fehérjetartalma, kisebb a szénhidrát- és még alacsonyabb a zsírtartalma. Ráadásul B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, de a B12 jelenléte is kimutatható.

Fontos, hogy sokáig eltartható, és tíz deka kenyér fedezi egy felnőtt teljes napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Vegetáriusok számára különösen fontos táplálék, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, amely a húsban található. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, hiszen klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói körében javul a diabetesben szenvedők állapota, egyes esetekben a gyógyszeradag is csökkenthető. Természetesen mindig ki kell kérni az orvos tanácsát, mielőtt a beteg tönkölykúrába kezdene.

A tönkölybúzát nem csak kenyerek alapanyagaként lehet használni. Tönkölykóstolókon például előételként gabonaszalámit tálalnak, majd búzából készült szeitánt „rántott húsként”, az ebédhez gabonasör szolgálja a felfrissülést, majd a desszertet gabonakávéval lehet leöblíteni. Ezenkívül sok bioboltban kapható a tönkölybúza szárított héjával töltött párna, amelyen azért megnyugtató az alvás, mert a héj még sokáig őrzi a mag egészséges energiáját.

Két egyszerű, de finom tönkölyrecept

Szeretnéd te is kipróbálni a tönkölykenyeret? Megtapasztalnád jótékony hatásait? Vigyázz, nem minden tönkölykenyér mentes az adalékanyagoktól! Ha biztosan tökéletes minőségű kenyeret szeretnél fogyasztani, a legegyszerűbb, ha te magad készíted el otthon. A recept pofonegyszerű, és villámgyorsan elkészíthető. A hétköznapi villany- vagy gáztűzhely sütőjében megsüthető.

Tönkölykenyér (3 főre)

Hozzávalók:
fél kiló tönkölyliszt (lehet tisztán fehér vagy teljes kiőrlésű, de keverve is jó)

fél csomag élesztőpor
1 kávéskanál só
1 evőkanál jó minőségű étolaj

Annyi víz, amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy tömör kenyértésztát gyúrhass. Ízlés szerint tehetsz a tésztába akár magvakat, akár őrölt rozmaringot, vagy provence-i fűszerkeveréket.

A kenéshez ajánlott:
1 kávéskanál víz

2 kávéskanál olívaolaj
csipetnyi só

Miután a hozzávalókat összegyúrtad, fél órát hagyd pihenni a tésztát, majd sütőpapírral bélelt formában 180 fokon süsd 1 órán át. Félidőben érdemes a tetejét megkenni, hogy ropogósabb, fényesebb legyen.

Egybesült fasírt tönkölybúzából

Hozzávalók:
1 csomag tönkölybúza-hús (natúr)

4-5 száraz szójaszelet
3 evőkanál szójás fasírtpor
3 tojás
1 tönkölyzsömle
2 dl tej
fél fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
csipet bors
1 mokkáskanál őrölt majoránna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2-3 kanál olívaolaj
3 kanál étolaj

A zsömlét áztasd be a tejbe, a száraz szójaszeleteket sós-fűszeres forró zöldséglevesbe. A búzahúst vágd csíkokra, daráld le húsdarálón, a megpuhult szójaszeletekkel, a fél hagymával és egy fokhagymával együtt. A darálékba keverd bele a tejtől kinyomkodott zsömlét, üss bele 1 tojást, sózd meg, szórd bele a fűszerkeveréket, a fasírtport, és az egészet gyúrd össze, majd formázd olajjal bőven meglocsolt tepsibe. Ez idő alatt főzd keményre a másik két tojást. A meghámozott tojásokat nyomd a kész masszába úgy, hogy a massza befedje őket. 180 fokos sütőben süsd az egészet pirosra.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2023. AUGUSZTUS 3 csodálatosan finom recept, hús nélkül
Rengeteg zöldség van, amelyről csak hiszed, hogy nem szereted, de valójában még meg sem merted kóstolni? Most próbáld ki őket!
Szépség 2022. ÁPRILIS Fűszertár a szépségápolásban
A fahéj, a szegfűszeg gyakori fűszerek a konyhában. De azt tudtad, hogy legalább ilyen fontosak a szépségápolásban?
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
02
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu