Szépség

Meglepő, de létező betegség: a hajfesték-allergia
Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfesték összetevőire bármikor kialakulhat allergia.

Lehet, hogy a hajfesték azonnal jellemző tünetekkel jár, de az is előfordul, hogy az éveken keresztül használt hajfesték vagy dauervíz okoz tüneteket. Kivizsgálással a későbbi panaszok megelőzhetők.

Ma már nem az ammónia a legfőbb gond

A nők életében számos alkalom adódik a megújulásra. Hajat festünk az aktuális trendektől függően, ha egy kapcsolat véget ér, egy új kezdődik, vagy egészen praktikus okokból: az ősz hajszálak eltakarására. Életünk során több termékcsalád színárnyalatait is kipróbáljuk, míg megtaláljuk az egyéniségünkhöz legközelebb állót, de ez a változatosság olykor kellemetlen meglepetésekkel is járhat. Korábban a legtöbb panaszt a hajfestékek többségében megtalálható, főként szőkítésre használt ammónia és a peroxid keveréke okozta. Az ammónium-perszulfát gyakran égő, viszkető érzést, súlyos esetekben légzési nehézséget, arcduzzanatot is okozott, emiatt a gyártó cégek egyre inkább törekszenek ammóniamentes hajfestékek előállítására. A probléma azonban ezzel nem oldódott meg, ma jellemzően a PPD és PTD okozza a legtöbb allergiás panaszt.

Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa így részletezi a tüneteket: – A hajfestékek, szempillafestékek, fodrászati anyagok az arcon, fejbőrön viszkető, égő érzést, vörös kiütéseket, hajhullást okozhatnak, használatuk során ritkán súlyos allergiás tünetek arc- szemhéjduzzanat, légzési nehezítettség is felléphet.

Allergiát okozó összetevők

Érdemes tájékozódni akár az adott készítmény dobozán, flakonján, akár internetes kutakodás segítségével, milyen összetevőket tartalmaz a használt szer. Ennek megfelelően közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, melyik összetevő felelős az allergiáért.
A hajfestékek leggyakoribb allergiát okozó összetevői jelenleg az anylaminok (PPD, PTD), az ammónia, p-aminophenol, m-aminophenol és a resorcinol.

Az anylaminok közé tartozó PPD-t és PTD-t gyakran használják a színtartósság elérésére. Fontos tudni, hogy a fekete henna is tartalmaz PPD-t a természetes vörös festékanyagon kívül, amely a henna sötét színét adja.

Ammóniumsókat a hajfestékeken kívül a dauervizek is tartalmazhatnak, ezenkívül a thioglycolsav összetevő is kiválthat allergiás tüneteket. Az aminophenolok gyakori allergizáló összetevői hajfestékeknek, színezőknek, színező samponoknak, emellett PPD-vel keresztallergiát is okozhatnak. Amennyiben felmerül a hajfesték-allergia lehetősége, ezen összetevőket is vizsgálni kell.

A kivizsgálás menete

Amennyiben hajfestékek, fodrászati anyagok allergiás tüneteket okoztak, úgy az összetevők vizsgálata az úgynevezett rátevéses bőrpróba (epicutánteszt) végzésével történik – magyarázza dr. Garaczi Edina. – A vizsgálatot standardizált anyagokkal végezzük. Ezeket az anyagokat a hát bőrére bőrbarát ragtapasz segítségével helyezzük fel, majd 48 óra múlva távolítjuk el. Az eredmény végső leolvasása 3 nap múlva történik.

Az összetevők neve és jelentése

Ha az allergiavizsgálat során kiderült, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket, fontos, hogy a jövőben kerüljük az érintkezést az allergén anyaggal. A gyakori allergiát okozó összetevőket a következő néven is megtalálhatjuk:

PPD-paraphenylenediamine
PTD-toluene-2,5-diamine
ammonium thioglycolate – thioglycolsavat tartalmazó ammóniumsó
ammonium persulfate – ammonium-peroxodisulfate-ammóniumsó

Mit tegyünk allergiás tünetek megjelenésekor?

Mivel a hajfestékek, fodrászati anyagok gyakran súlyos allergiás tüneteket okoznak, mindenképp forduljunk szakorvoshoz. Az akut tünetek kezelését a súlyosságuk határozza meg, antihisztamin és szteroid készítményekkel többségük jól kezelhető. Az allergia lezajlása után újabb hajfesték kipróbálása nem javasolt, először bőrteszt segítségével meg kell határozni a tünetekért felelős összetevőket. Ezt követően keresünk olyan hajfestéket, amely a kérdéses összetevőt vagy hasonló, keresztallergiát okozó származékot nem tartalmaz. Ilyenkor is mindig szükséges azonban, hogy az új hajfestéket kis felületen teszteljük hajfestés előtt.

szerző: Zoltán Annamária
Szépség 2023. JÚLIUS 3 tuti tipp fáradt bőr ellen
Ideje, hogy arcbőröd is felébredjen a téli álomból. Néhány természetes trükkel segítünk, hogy elégedett legyél magaddal.
Szépség 2022. MÁRCIUS Miért hullik a férfiak haja?
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás nagyon gyakori, öt férfi közül körülbelül négynél jelentkezik.
Szépség 2022. JANUÁR Bőrbetegség ötvenen túl: a rozácea
A rozácea főleg az arcbőrön mutatkozó krónikus bőrbetegség. Tudj meg róla többet!
éppen olvassák
01
Szépség 2023. AUGUSZTUS Fogyasztó fagyasztó: karcsúsodj mínusz 110 fokban!
Eleged van a diétás tanácsokból, unod az izzasztó gyakorlatokat? Akár hiszed, akár nem, a hideg is fogyaszthat!
02
Szépség 2023. JÚLIUS Tudod, mi az a micellás víz?
Egy ideig csak a sminkesek és a modellek ismerték- ma már mindenki hozzáférhet. Ha megszereted, sosem mondasz le róla.
03
Szépség 2023. JÚLIUS Így tedd szórakoztatóvá a házimunkát!
Háztartást mindenki vezet, ám nem mindegy, hogyan állunk hozzá az ehhez szorosan kapcsolódó teendőkhöz.
Menu