Szépség

Bőrbetegség ötvenen túl: a rozácea
A rozácea főleg az arcbőrön mutatkozó krónikus bőrbetegség. Tudj meg róla többet!

A rozáceás emberek többsége világos bőrű, szőke hajú, kék szemű. A hajlam örökölhető, és sokszor kötődik a menopauza időszakához. A rozácea pszichológiai és a társas kapcsolatokat érintő kellemetlensége a tapasztalatok szerint sokkal lényegesebb, mint fizikai hatásai. Az érintettek gyakran tartózkodnak a nyilvános megjelenéstől, leépítik társas kapcsolataikat.

A rozácea okai manapság sem teljesen ismertek, azt azonban tudjuk, hogy az öröklött hajlam mellett a környezeti és a szervezetet érintő belső tényezők egyaránt kiválthatják, fenntarthatják a bőrjelenséget.

A fellángolás okai

A rozácea könnyedén fellángolhat akár egy pohár bor elfogyasztásától vagy például sportoláskor, illetve szabadban sétálva, hideg időben. A rozácea fellángolását okozó körülményeket „trigger” tényezőknek hívjuk. Egyénenként változó lehet, hogy kinél mely triggerek váltják ki a kellemetlen szubjektív panaszokkal járó rozáceás bőrjelenségeket. Nyilvánvaló, hogy az előhívó tényezők ismeretében könnyebb elkerülni a fellángolásokat.

Többek között a főzés – a konyhában töltött idő, a meleg hatása – is a rozácea fellángolását okozhatja. A meleg, a hőhatás egész évben problémát jelenthet. Különösen ajánlott, hogy a beteg kerülje a szaunát, a gőzfürdőt, a forró zuhanyt vagy a kádfürdőt. Az edzés, intenzív testmozgás a rozáceások több mint felének bőrvörösséget, ödémát okoz.

A rozáceát számos étel és ital előhívhatja, közülük is leginkább az alkohol, a fűszeres és a forrón tálalt fogások. A fűszerek a legtöbb érintettnél fellángolást idéznek elő, a forró csokoládé, forró kakaó, tea, kávé, forralt bor, szaké ugyancsak rontja a bőrtüneteket. Egyeseknél a máj, az ecet, a szójaszósz, a tejtermékek, bizonyos gyümölcsök, zöldségek is provokálnak tüneteket. Tudni kell, hogy minden, ami értágulatot idéz elő, triggerként jöhet szóba.

A stressz a rozácea második leggyakoribb előhívó tényezője. Stresszel terhelt időszakokban fontos, hogy a beteg igyekezzen eleget aludni, ez ugyanis bizonyos mértékig mérsékelheti a stressz következményeit.

A bőrápolás szerepe

A bőrápolásnak központi szerepe van a rozácea kezelésében Sajnos a kereskedelemben kapható egyszerű bőrhidratáló termékek jelentős részét a rozáceás bőr nem viseli el: égő érzetet, gyulladást és akár a már kialakult tünetek romlását is előidézhetik.

A rozáceás bőr ápolásának legalapvetőbb szabályai:

  1. Mindennap, télen-nyáron egyaránt védjük a rozáceás bőrt széles spektrumú fényvédő készítménnyel. Arra mindenképpen ügyelnünk kell, hogy a krém irritáló összetevőt ne tartalmazzon. Ugyanakkor legyen legalább 30-as faktorú fényvédő hatása, tartalmazzon titánium-oxidot vagy cink-oxidot, esetleg szilikont.
  2. Rozácea kezelésében alkalmazandó krémeket, oldatokat vigyük fel először a bőrre, és csak ezeket kövesse a fényvédő, a barrierkrém vagy a fedősmink. A rozácea elleni külsődleges gyógyszerek és a többi említett készítmény felvitele között szintén várnunk kell 5-10 percet, hogy a gyógyszer hatóanyagai kellőképpen felszívódhassanak.
  3. A nedves bőr a hidratálókrémeket, a külsődleges gyógyszerkészítményeket fokozottabban képes hasznosítani, mint a száraz bőr, mivel jobb a felszívóképessége. Ugyanilyen okból könnyebben válthatnak ki az akár csak enyhén irritatív hatású anyagok is égő, csípő érzetet a száraz, rozáceás bőrön. Hagyjunk kellő időt, legalább 5-10 percet, a bőr tökéletes száradásáig, ha például bőrfiatalító hatóanyagokat is szeretnénk alkalmazni.
  4. A bőr gyengéd tisztítást igényel: kézmeleg vízben mossunk arcot, a lemosó, tisztító készítmény ne legyen illatosított, a vizet itassuk le, és ne dörzsöljük meg törölközővel.
  5. Sose dörzsöljük a rozáceás vagy arra hajlamos bőrt, mert ez érzékenységi reakciót vált ki. Ugyanezt tehetik a hámlasztó hatású mikroszemcsés lemosók is.
  6. Nagyon körültekintőnek kell lennünk a bőrápoló készítmények kiválasztásakor. Rozáceás bőrre ne tegyünk összehúzó hatású szereket, tonizáló készítményeket és hámlasztókat. Érdemes naplót vezetnünk arról, hogy mely kozmetikumokat fogadja el a bőrünk, és melyekre válaszol égő érzettel, gyulladással.
szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2023. JÚLIUS 3 tuti tipp fáradt bőr ellen
Ideje, hogy arcbőröd is felébredjen a téli álomból. Néhány természetes trükkel segítünk, hogy elégedett legyél magaddal.
Szépség 2021. ÁPRILIS Figyelsz arra, mit kér a bőröd?
A bőr élete is ciklikus, emiatt fontos, hogy mikor, hogyan ápolod. Íme, az órarend a szépségápoláshoz.
Szépség 2021. FEBRUÁR Tények és tévhitek a szépségápolásban
Vajon valóban jót tesz a bőrnek az uborkapakolás, a teás filter, az élesztő? 5 állításról rántjuk le a leplet.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
03
Szépség 2024. MÁRCIUS Nézz ki 10 évvel fiatalabbnak! 7 egyszerű trükk
Szeretnéd felvenni a harcot a múló idővel? Fogadd meg egyszerű, de hatékony tanácsainkat!
Menu