Egészség

Megdöbbentő! A fogmosás csökkenti a rákkockázatot
A fogmosás nemcsak meggátolja a fogszuvasodást, hanem a rák kockázatát is csökkentheti.

Egy friss kutatás eredményei szerint a szánkban található baktériumokból megjósolható, hogy milyen típusú rák kialakulására van hajlamunk. Bár a tanulmány eredményei alapján egyelőre nem lehet közvetlenül megállapítani az összefüggést, az amerikai kutatók úgy vélik, a baktériumok a véráramba kerülve bejutnak a szervekbe, ahol „megfertőzik” a szöveteket. Számos tanulmány talált kapcsolatot a mellrák, a hasnyálmirigyrák, a nyelőcsőrák, a bélrák és bizonyos baktériumok között.

További kutatások révén a tudósok remélik, hogy egy nap képesek lesznek megállapítani a szervezetben jelen lévő baktériumokból, hogy milyen típusú rák kialakulásának nagy a kockázata.

Új témakör, új kutatás

Dr. Jiyoung Ahn, a New York-i Orvosi Egyetem docense szerint a mikrobiumkutatás relatíve új. A Live Science-nek azt nyilatkozta, hogy valójában a tudósok csak az elmúlt években fedezték fel, hogy az emberi testben megtalálható baktériumok 80 százaléka labororatóriumi körülmények között nem kitenyészthető.

Fontos leszögezni, hogy a daganatok kialakulását közvetlenül nem a baktériumok okozzák. Nem arról van szó, hogy az életmódunk, a genetikai hajlamunk helyett a baktériumok felelősek a rák megjelenéséért. A kutatások éppen arra utalnak, hogy a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás megváltoztatja a szánk mikroorganizmus-összetételét, ami aztán megnöveli bizonyos daganattípusok kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a fogmosás, a megfelelő szájhigiénia csökkenti a veszélyes baktériumok számát és ezzel a fertőzés veszélyét.

A következőkben összefoglaljuk, hogy a fogínyünkön és a fogaikon megbúvó bacilusok milyen halálos kórokat idézhetnek elő.

Hasnyálmirigyrák

A kutatás alapján kijelenthető, hogy akiknél magas volt P. gingivalis baktérium megjelenése, 60 százalékkal magasabb kockázattal kellett szembenézniük, hogy a későbbiekben hasnyálmirigyrák alakul ki a szervezetükben. Egy másik baktériumhoz, az actinomycetemcomitanshoz pedig a kialakulási kockázat dupláját kötötték. Mindkettő ismert okozója a periodontitisnek, ami fogínybetegség súlyos formája. A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb rákfajta, részben azért is, mert nagyon nehéz korai fázisban diagnosztizálni. Dr. Ahn szerint a jövőben az orvosok a száj baktériumából képesek lesznek meghatározni a rák előfordulását.

Gyomorrák

Egy tanulmány alapján azok a baktériumok, amelyek fogínyvérzéshez vezetnek, emelhetik a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A Fusobacterium véráramon keresztül bejut a gyomorba, ahol rákot idézhet elő, vagy a már létező tumort súlyosbíthatja.

Nyelőcsőrák

A kutatás során különböző orális mikrobiumokat találtak az egészséges embereknél és a nyelőcsőrákban szenvedőknél. Nyelőcsőráknál a Proteobacteria nevű baktériumból kevés volt jelen a szájban. A Louisville University School of Dentistry kutatói tavaly kimutatták, hogy a nyelőcsőrákos betegek 61 százalékánál jelen volt P. gingivalis baktérium.

Mellrák

A New York-i Buffalói Egyetem 2015-ös tanulmánya alapján fogínybetegséggel együtt fellépő baktériumok növelhetik a mellrák kockázatát. A tanulmányban több mint 73 000 változókorú nőt vizsgáltak meg. Akiknél fennállt a fogínybetegség, azoknál 14 százalékkal volt valószínűbb a  mellrák kialakulása. A tudósok szerint a baktériumok a szájból beáramolnak a keringési rendszerbe, majd a mellszövetekbe. A kutatók azt is megfigyelték, hogy azoknál a nőknél, akik az elmúlt 20 évben szoktak le a dohányzásról, és fogínybetegségük van, 36 százalékkal magasabb eséllyel alakul ki mellrák.

szerző: Futaki Balázs
Szépség 2023. JÚNIUS Fogfehérítő módszerek körképe
A hófehér fogsor az egészség és az ápolt megjelenés egyik záloga. Változatos módszerekkel te is elérheted!
Szépség 2023. JANUÁR Csodakrém sarokra, ajkakra, könyökre
Sok cég gyárt "csodabalzsamot", olyan univerzális krémet, amit a testen mindehol lehet használni. Nem kell feltétlenül drága termékekre költened, természetes testápolót könnyen készíthetsz otthon is!
Egészség 2021. OKTÓBER 6 természetes vírusölő
A legyengült immunrendszer nem véd hatékonyan a vírusoktól és baktériumoktól. Íme hat növény, amely segít a tipikus őszi betegségek – megfázás, influenza vagy felfázás – legyőzésében.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁJUS Kertben nő a szorongás ellenszere
A stressz, a szorongás ellen nem csak gyógyszerekkel lehet küzdeni. Következő tippjeink természetesek, olcsók és hatékonyak.
02
Egészség 2023. MÁJUS Újra Egészségváros
Richter Egészségváros júniusban újabb két helyszínen: Szegeden és Mátészalkán! (x)
03
Egészség 2023. MÁJUS Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben
Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.
Menu