Szépség

Fogfehérítő módszerek körképe
A hófehér fogsor az egészség és az ápolt megjelenés egyik záloga. Változatos módszerekkel te is elérheted!

Fogaid színét több tényező is befolyásolja. Az öröklött tulajdonságok határozzák meg, hogy mennyire vastag a fogzománcod, és milyen sötét az alatta húzódó réteg, a dentin. Életmódod is jelentős hatást gyakorol a fogak fehérségére. Egyes táplálékok és italok, mint a feketekávé és a kóla, a rendszeres dohányzás nemcsak a fogfelszínt változtatják sötét színűre, de a fog mélyebb szerkezetébe is behatolhatnak. A gyökérkezelt fogak idővel egyre inkább megsötétednek, és az életkor emelkedése önmagában is ezzel a kellemetlen jelenséggel jár együtt.

Nem kell beletörődnöd, hogy legszívesebben eltakarnád elszíneződött fogsorodat. Számtalan megoldás közül választhatsz, hogy visszanyerd önbizalmad és az egészséges mosolyt.

Nézz körül a konyhában!

A legegyszerűbb, ám kevésbé látványos fogfehérítéshez otthon is megtalálod a segítséget. Szórj kevés szódabikarbónát a fogkefédre, és dörzsöld át vele a fogsorodat! Így eltávolíthatod a felszínét borító lepedéket, és fényesebbek lesznek a fogaid.
Az eperben található gyümölcssav leoldja a fogaid legfelső, egészen vékony rétegét. Kissé éretlen epret válassz a bedörzsöléshez, mert ennek nagyobb a tisztító hatása. A tökéletesebb eredmény kedvéért a két módszert érdemes ötvöznöd: az eperből készült pépet keverd össze kevés szódabikarbónával, és a masszával kend be a fogsorodat. Néhány perc várakozás után finoman dörzsöld át, és alaposan öblítsd le. Fontos, hogy a kezelést ne végezd túl gyakran, mert ekkor már a fogzománc is károsodhat.

Fogkrémmel a fehérségért

A gyógyszertárakban és a drogériák polcain számtalan különféle fogfehérítő fogkrém közül válogathatsz. Közös jellemzőjük, hogy a fogfelszínre lerakódott, elszíneződést okozó réteget távolítják el. Emellett hatékonyan szállnak szembe a lepedékkel, és megelőzik a fogkőképződést. Csekély mértékű, felületi sötétedést kezelhetsz velük, de a mélyebb réteget érintő, komolyabb problémára nem nyújtanak tökéletes megoldást.
Fő hatóanyaguk a nátrium- vagy karbamid-bikarbonát, melyből a fogmosás során oxigén szabadul fel, és ez reakcióba lép az elszíneződésért felelős vegyületekkel. Néhány fajtájuk szilícium-dioxidot tartalmaz, mely a fogak épségének veszélyeztetése nélkül szabadít meg a lepedéktől.

Egyes fogkrémek természetes összetevőket is rejtenek, ilyen a sarki zuzmó kivonata, mely egyszerre távolítja el a foltokat a fogfelszínről és pusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

A legnagyobb sikert a fogorvos ígéri

A fogaid mélyebb rétegét is érintő elszíneződéstől a fogorvosi kezelések szabadítanak meg. Így sokkal látványosabb és hosszabban tartó hatást remélhetsz. A hatóanyagok sokkal koncentráltabbak, és az eljárás is hatékonyabb, mint az otthoni kezeléseké – természetesen a költségei is magasabbak.

A sín segítségével végzett módszer esetén fogaid ívéről minta készül, majd az ez alapján elkészített sínbe kerül a fehérítő anyag. A szerkezetet otthon, 7-8 éjszakán keresztül kell viselned, míg fogaidról eltűnik a sötétebb szín.

A lámpás megoldásnál a fogorvos felkeni a gélt a fogfelszínre, és az aktív oxigén elvégzi a fehérítést a speciális lámpa megvilágításának hatására. A lézeres technika korszerű eljárással, mindössze húsz perc alatt vezet eredményre. Első lépésben védőanyag kerül az ínyedre, majd a géllel bevont fogakat az orvos lézerfénnyel világítja meg. Ez a kezelés a mélyebb rétegekre is hatást gyakorol.

A fogorvosi kezelések előnye, hogy valóban tartós és látványos sikert eredményeznek. Fél- vagy egy éven belül nem kell megismételned az eljárást, és ennél is hosszabb marad a fehérség, ha az orvos által ajánlott fenntartó fogkrémet használod, valamint tartózkodsz a dohányzástól és a gyakori kávéfogyasztástól. A fogkő rendszeres, fogászati eltávolítása szintén hozzájárul, hogy hosszú távon is elégedetten nézhess tükörbe.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2023. JÚLIUS Tudod, mi az a micellás víz?
Egy ideig csak a sminkesek és a modellek ismerték- ma már mindenki hozzáférhet. Ha megszereted, sosem mondasz le róla.
Szépség 2020. MÁJUS Minden, amit tudni akartál a botoxról!
Közel húsz éve, hogy az amerikai hatóságok engedélyezték a botox használatát. Azóta ez a kezelés a leggyakoribb fiatalító eljárássá vált.
Egészség 2019. MÁRCIUS Meghökkentően egyszerű módszer, ha le akarsz fogyni
Zsírral mondhatunk búcsút a hájnak? A saláta is finomabb, ha evés közben pizzát nézünk, állítják a tudósok.
éppen olvassák
01
Szépség 2023. DECEMBER Szépülj gránátalmával!
Egészséges, finom és még fiatalít is. A vörös gyümölcs valóságos varázsszer, és most épp szezonja van!
02
Szépség 2023. NOVEMBER Őszi hajhullás - meddig normális?
A hajhullás bizonyos mértékig természetes folyamat. A hajvesztés azonban lehet stressz, fogyókúra vagy betegség következménye is.
03
Szépség 2023. NOVEMBER Van megoldás puffadt szemre
Nem csak esztétikai kérdés, más problémát is jelezhet, ha alvás után duzzadt szemmel ébredsz. Szépségtippek és életmódtanácsok, amiket érdemes megfogadni.
Menu