Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Az almáról mindig ódákat zengenek, és biztosan te is csak erre a gyümölcsre gondolsz, ha vitaminbombára vágysz, pedig egy nagy, lédús, friss körte legalább annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, csak éppen kevesebbet beszélnek róla. Az ásványi anyagok közül a legfontosabbakat – kalciumot, káliumot, cinket, vasat és magnéziumot – tartalmazza, továbbá A-, B1-, B2- és rengeteg C-vitamint. Édes íze ellenére kalóriatartalma alacsony, még a cukorbetegek is fogyaszthatják. Erősíti az immunrendszert, segít a vérszegénységen, és emésztési rendellenességek esetében is alkalmazható, akár kúraszerűen is. Íze karakteres, mégis jól kombinálható húsételekkel, készíthető belőle leves és persze rengeteg ízletes édesség. Kipróbáltunk pár receptet, amelyek közül te is válogathatsz!
Egy pikáns előétel: sajttal töltött körte
Hozzávalók:
4 nagy körte
15 dkg kék sajt
só
bors
tojás sárgája
A körtéket vágd félbe, és vájd ki a kemény középső részüket. A sajtot morzsold szét, keverd el a tojás sárgájával, majd sózd, borsozd. A sajtos keverékkel töltsd meg a körtét, és a sütő grillfokozatán vagy akár az alapálláson süsd, amíg a sajt teljesen meg nem olvad. Tálaláskor szórd meg a pirított dióval, díszítsd friss bazsalikommal.
Hideg körtekrémleves keserű csokoládéval
Hozzávalók:
1 kg körte
1 liter víz
4 evőkanál cukor
4-5 szem szegfűszeg
egy darabka egész fahéj
1 kiskanál őrölt kardamom
fél tábla keserű csokoládé
Pucold meg és kockázd fel a körtét, majd a vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel tedd fel főni. Ha már megpuhult, zárd el alatta a lángot, és halászd ki belőle a szegfűszeget és a fahéjat. Fogj botmixert, pürésítsd a levest, majd a lábost hideg vízbe állítva hűtsd le. Tálalásig tartsd a hűtőben, és az étcsokoládéból készült csokireszelékkel megszórva tálald.
Pirított máj karamellizált körtével és mazsolával
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
vöröshagyma
vaj
majoránna
bors
2 evőkanál cukor
2-3 friss körte
10 dkg aranymazsola
egy marék friss mángold vagy spenótlevél
vaj
só
A májat borsozd és szórd meg majoránnával. A körtét magozd ki, és vágd ujjnyi vastagságú gerezdekre. Az apróra vágott hagymát két evőkanál vajon párold meg, majd hirtelen pirítsd át rajta a májat. Ha lehúztad a lángról, és pár percet hűlt, sózd meg. Egy másik serpenyőben, egy kiskanál vajon olvassz cukrot, kicsit karamellizáld, dobd rá a körtegerezdeket és a mazsolákat. Hirtelen mozdulatokkal forrósítd át a karamellával együtt. A májat tálald a mángold levelekre, helyezd mellé a körtét és szórd meg a mazsolákkal.
Körtés tejpite, kanalazós sütemény
Hozzávalók:
fél kg körte
3 tojás
2,5 dl tej
5 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg vaj
A körtét pucold meg és vágd szeletekre. Vajazz ki bármilyen tűzálló tálat, rakd le az aljára a körtét. A többi hozzávalót keverd simára, majd öntsd a gyümölcsre, és told 180 fokos sütőbe kb. 50 percre. Amikor szép aranyszínű a teteje, kész. Langyosan a legfinomabb!