Pénzügyek

Így válassz a befektetések közül!
Ha komolyan törődsz a pénzeddel, akkor nem a legegyszerűbbet keresed ki a befektetési lehetőségek kínálatából, hanem a neked legmegfelelőbbet.

Mintha ruhát választanál magadnak: akkor fogod szívesen hordani, ha méretre jó, megfelel a célnak, ízlésed szerint való, olyan, mintha rád szabták volna, még ha konfekció is. Segít a választásban az önismereted, de segít a bolti eladó is, ha meg szabónál csináltatsz ruhát, az igen részletesen kifaggat, hogy biztosan találkozzék az elképzeléseddel az, ami majd a keze alól kikerül. Sokan sokfélék vagyunk, nincs olyan megoldás, ami mindenkinek egyformán a legjobb.

Ahogy magasak, alacsonyak, testesek, véznák, bohémek, konzervatív ízlésűek, félénkek, bátrak vagyunk, ugyanígy vérmérséklettől, anyagi körülményektől, hosszú és rövid távú céloktól, élethelyzettől függően több befektetői személyiségtípus létezik. Ha felkeresel egy befektetési vagy banki tanácsadót, először általában felméri pénzügyi ismereteidet, kockázatvállalási hajlandóságodat, befektetési céljaidat, így segít megalapozott befektetési döntést hozni.

Befektetői profilok

A kockázatkerülő befektető számára a befektetés biztonsága lényegesebb kérdés, mint a magasabb hozam elérésének lehetősége. Elfogadja az alacsonyabb hozam tényét, de rosszul tűri az árfolyam-ingadozásokat. Részvényalapok és más árfolyam jellegű befektetések ezért csak hosszabb futamidő esetén kerülhetnek a portfólióba – akkor is csak kisebb mértékben. Előnyt élveznek viszont a kamatot fizető befektetési formák. Portfóliójában kitüntetett helyet foglalhatnak el a pénzpiaci és államkötvényalapok, valamint egyes garantált befektetési konstrukciók.

Az egyensúlyra törekvő befektető szereti a kiegyensúlyozottságot a befektetései hozamát és kockázatát illetően. Célja az elfogadható biztonság mellett a legmagasabb hozam elérése. Ennek érdekében a megosztott portfóliók kialakítását részesíti előnyben. A kamatozó és az árfolyam jellegű értékpapírok aránya ezen belül erősen függhet a mindenkori céltól és futamidőtől. Ez a befektetőtípus az árfolyam-ingadozásokat rendszerint csak nem túl tág keretek között és korlátozottabb ideig tűri jól, azon túl elbizonytalanodik. Befektetéseinek célja az államkötvények és a részvényalapok jellemző hozama közötti teljesítmény elérése.

A hozamorientált befektető számára a legjobb hozam elérésének lehetőségét tartogató befektetés az első számú választás. A befektetési kockázatot akár nagyobb mértékben is tolerálja, az árfolyamok mozgását inkább esélyként értelmezi, mintsem kockázatként. Ez a hozzáállás megfelelő tapasztalati hátteret, futamidőt és következetességet feltételezve magas hozam eléréséhez vezethet, ezek hiányában viszont fájdalmas tanulópénzbe kerülhet. A portfólió kialakításában dominálhatnak az árfolyam jellegű befektetések.

Dönts józanul

Ne a vágyaid vezéreljenek, hanem az önismereted! Eszerint dönts a befektetési típusok között. Gondolj arra, milyen kényelmetlenül éreznéd magad olyan ruhában, amelyet nem az alkatod, hanem annak alapján választottál ki, amilyen lenni szerettél volna vágyaidban.

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2023. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
Pénzügyek 2023. ÁPRILIS Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet!
Pénzügyek 2019. DECEMBER Így váltsd valóra vállalkozói álmod
Feladni egy biztos állást egy álom megvalósításáért sokszor őrültségnek hangzik. Mégis vannak, akik fejest ugranak az ismeretlenbe és saját vállalkozást indítanak. Ahogy példáinkból kiderül, akár ötven fölött is. Mi a sikerük titka?
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
03
Pénzügyek 2023. OKTÓBER A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)
Menu